Nowy PC, specjalnie pod Hackintosha (3500-4000 zł) i Big Sur

Masz komputer na którym chcesz zainstalować macOS? Przymierzasz się do kupna nowych podzespołów? Szukasz porady? Chętnie pomożemy!
HackMac
rookie

Nowy PC, specjalnie pod Hackintosha (3500-4000 zł) i Big Sur

Post autor: HackMac »

Witam forum, jestem nowy!

Chciałem zapytać od razu o sprzęt, co polecacie, zwłaszcza.....

1. Jaki procesor? Wyczytałem, że polecane są Intele (z racji tego że dotychczas Maci były na Intelach).
Ale współpraca z Intelem się zakończyła, co jeśli kupię procek Intela - z najnowszej serii Rocket Lake - skoro on nie był montowany w Macach...
Czy system MacOS nie będzie grymasił ?

Zależy mi na Rocket Lake z jednego względu - mają obsługę PCIe 4.0, a chcę kupić dysk SSD NVME Samsung 980 Pro lub podobny.
Zainteresował mnie procek: Procesor Intel i5-11400F 6 x 2,6 GHz. Czy są jakieś procki Rocket Lake z integrą (GPU)? Nie siedzę w Intelach, a domu mam AMD Ryzeny.

2. Jaka płyta główna? Widzę że odradzacie MSI, a jakie firmy są polecane? Z głównej strony widzę, że chyba głównie Gigabyte?
Tak jak pisałem, zależy mi na Rocket Lake i PCIE 4.0 pod najszybsze SSD. 4 sloty DDR4, Format najlepiej ATX. Płyta bez WIFi!.

3. Jaki RAM? Chce kupić na początek 2 x 8 GB, a później dokupić kolejne 2 x 8 GB.

4. Jaka karta grafiki? Rozumiem że wchodzą w grę tylko AMD, OK, ale które modele z najtańszych będą OK? Nie zależy mi na mocnej grafice - nie gram w gry. Taka nawet z 1-3 GB VRAM będzie OK. Aby nie za droga. Posiadam monitor 4K (Samsung).

5. Jakie SSD? Czytałem, ze polecacie Samsunga i ADATA. Czy Samsung 980 Pro będzie OK? Pojemność nie ma znaczenia?

6. Jaka obudowa? Oczywiście obudowa nie ma znaczenia dla działania Hacka ;) Tylko estetyka + wygoda. Znacie jakieś ciekawe obudowy (najlepiej z zasilaczem) posiadające USB3.2 oraz USB C na frontcie do 400-500 zł ?

To tyle :)

Chcę zainstalować najnowszy Big Sur, głównie pod XCode i inne narzędzia programistyczne.

Czy możecie podrzucić link do całego procesu przekształcenia PC w Hackintosha? Jestem nowy na forum i przejrzałem garstkę wątków, ale mam wrażenie że wszystko jest "rozsiane" po wielu wątkach, w wielu miejscach na forum.... Ile zajmuje cały ten proces? Skąd najlepiej pozyskać OS? Nie znam nikogo z Maciem, więc musiałbym ściągnąć wszystkie potrzebne rzeczy.

Dzięki za pomoc!
Pozdr.
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post autor: Alpha01 »

1. Najnowsze procesory intela nie były montowane w macach i ma to poniekąd znaczenie, takie że nie ma drivera na zintegrowaną kartę graficzną, a to wymusza użycie odpowiedniej karty dGPU. Używa się iMac20,2 SMBIOS, i Fake CPU-ID.

2. Co do płyty to mało jeszcze doświadczenia, ale taka jak Gigabyte-Z590i-Vision-D była by do polecenia, jeśli cena nie zwali z nóg.

3. 2 x 8 GB to minimum.

4. Bolesny temat obecnie. Zobacz ceny.

5. Samsung 980 Pro - jest OK.

6. Obudowy to subiektywna sprawa i każdy musi sam wybrać. Ja polecam Phanteks i inne aluminiowe. https://www.hackintosh.com.pl/baza-sprzetu

Wszystko jest "rozsiane" - to prawda, tak to wygląda. Hackintosh to temat rozległy i opisanie wszystkich zagadnień z tym związanych wymagało by napisania sporej książki. I ja i inni hackintoshowcy zaczynali od wczytania się w podstawy, a reszta wyszła w praniu. Gdzie pojawią się problemy, o to pytamy się na forum.
Skąd najlepiej pozyskać OS? - z serwera Apple. Albo z komputera Apple, albo skryptem. Albo poprosić kogoś kto by taki stick wykonał.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
HackMac
rookie

Re: Nowy PC, specjalnie pod Hackintosha (3500-4000 zł) i Big Sur

Post autor: HackMac »

Dziękuję za odpowiedzi!

Baza sprzętu przyda się, aczkolwiek chyba nie jest to pełna lista (??). Domyślam się, że to trudny temat, żeby utrzymać ja pełną i aktualną.

1. Czyli procesor wybrałem dobry, bo jest u Was na liście, a Fake CPU-ID załatwi sprawę.

2. Cena 1500 zł spora :) Do tego WiFi, którego nie chcę. Jest sporo "wystarczających" płyt za 500-600 zł, tylko nie wiem jak z ich kompatybilnością.

3. Zgadzam się, że dziś 16 GB RAM to podstawa, Docelowo chcę wstawić 32.

4. Znam ceny kart grafiki, są 3 razy wyższe niż powinny, dlatego tym bardziej będę się kierował w możliwie najtańszą.
Nie rozumiem, dlaczego na liście "baza sprzętu" są karty NVIDIA, ponoć rekomendowane są AMD Radeon (???).

5. OK.

6. OK, znajdę sam, tu przynajmniej nie będzie problemów z kompatybilnością :)

To już sporo wiem, dzięki!

Pojawię się za jakiś czas tu na forum, z bardziej konkretną konfiguracją do oceny.

Dzięki, HackMac
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post autor: Alpha01 »

4. To wynika z czasu kiedy były te karty wstawione do bazy. Nie usunięto po prostu tych kart ponieważ to nie są rekomendacje a baza sprzętu który będzie na macOS działał, choć nie na wszystkich wersjach macOS.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
ODPOWIEDZ