Chciałem zapytać od razu o sprzęt, co polecacie, zwłaszcza.....
1. Jaki procesor? Wyczytałem, że polecane są Intele (z racji tego że dotychczas Maci były na Intelach).
Ale współpraca z Intelem się zakończyła, co jeśli kupię procek Intela - z najnowszej serii Rocket Lake - skoro on nie był montowany w Macach...
Czy system MacOS nie będzie grymasił ?
Zależy mi na Rocket Lake z jednego względu - mają obsługę PCIe 4.0, a chcę kupić dysk SSD NVME Samsung 980 Pro lub podobny.
Zainteresował mnie procek: Procesor Intel i5-11400F 6 x 2,6 GHz. Czy są jakieś procki Rocket Lake z integrą (GPU)? Nie siedzę w Intelach, a domu mam AMD Ryzeny.
2. Jaka płyta główna? Widzę że odradzacie MSI, a jakie firmy są polecane? Z głównej strony widzę, że chyba głównie Gigabyte?
Tak jak pisałem, zależy mi na Rocket Lake i PCIE 4.0 pod najszybsze SSD. 4 sloty DDR4, Format najlepiej ATX. Płyta bez WIFi!.
3. Jaki RAM? Chce kupić na początek 2 x 8 GB, a później dokupić kolejne 2 x 8 GB.
4. Jaka karta grafiki? Rozumiem że wchodzą w grę tylko AMD, OK, ale które modele z najtańszych będą OK? Nie zależy mi na mocnej grafice - nie gram w gry. Taka nawet z 1-3 GB VRAM będzie OK. Aby nie za droga. Posiadam monitor 4K (Samsung).
5. Jakie SSD? Czytałem, ze polecacie Samsunga i ADATA. Czy Samsung 980 Pro będzie OK? Pojemność nie ma znaczenia?
6. Jaka obudowa? Oczywiście obudowa nie ma znaczenia dla działania Hacka

To tyle

Chcę zainstalować najnowszy Big Sur, głównie pod XCode i inne narzędzia programistyczne.
Czy możecie podrzucić link do całego procesu przekształcenia PC w Hackintosha? Jestem nowy na forum i przejrzałem garstkę wątków, ale mam wrażenie że wszystko jest "rozsiane" po wielu wątkach, w wielu miejscach na forum.... Ile zajmuje cały ten proces? Skąd najlepiej pozyskać OS? Nie znam nikogo z Maciem, więc musiałbym ściągnąć wszystkie potrzebne rzeczy.
Dzięki za pomoc!
Pozdr.