Nie działa interfejs USB 2.0 lecz USB3.0/3.1 działa

Poradniki, instrukcje i dyskusja na temat instalacji macOS 10.15 Catalina na komputerze PC.
lukaszml

Nie działa interfejs USB 2.0 lecz USB3.0/3.1 działa

Post autor: lukaszml »

Na moim komputerze (Hyperbook Z15 Pulsar GTX1060), USB2.0 nie działa co za tym idzie nie mogę podłączyć ani myszy, ani zewnętrznej klawiatury.
Po wstrzyknięciu VoodooPS2Controller.kext, wbudowana klawiatura zaczyna działać (zewnętrze dalej nie działają).
Touchpad nie działa pomimo wstrzyknięcia VoodooI2C kextes, podejrzewam, że jest to spowodowane problemem z USB.

To sprawia, że muszę poruszać się za pomocą VoiceOver, co jest bardzo uciążliwe.

W Mojave nie miałem tego problemu.

Tak to wygląda w raporcie systemowym (nic nie jest podłączone):
Obrazek

Tak wygląda po podłączeniu pendrive'a USB3.0 Sandisk 32GB, ale kiedy podłączę stary pendrive'a USB2 4GB, system go nie wykryje i nic nie zostanie pokazane w raporcie systemowym.
Obrazek

Załączam mój plik EFI:
https://drive.google.com/file/d/1UA7I7y ... sGRja/view

W załącznikach nie mogłęm go dodać bo otrzymuje komunikat że jest za duży.
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post autor: Alpha01 »

Wywal testowo GenericUSBXHCI.kext. Nie za bardzo wiem co to w tym wypadku robi.
Wywal z całą pewnością USBPorts.kext, ten jest na iMac18,1

iMac18,1-.jpg
iMac18,1-.jpg (12.46 KiB) Przejrzano 1475 razy

Ten USBPorts.kext musisz zrobić nowy. Przy pomocy Hackintool.
I wypróbuj tą config, niewielka zmiana:
Załączniki
config.plist.zip
(6.63 KiB) Pobrany 84 razy
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
lukaszml

Re: Nie działa interfejs USB 2.0 lecz USB3.0/3.1 działa

Post autor: lukaszml »

Bardzo dziękuje za szybką odpowiedź, wywaliłem GenericUSBXHCI.kext, oraz USBPorts.kext, wgrałem Twój config.plist
Pobrałem Hackintoola, w sekcji USB wybrałem Inject, i kolejno Export, wygenerowało mi nowy USBPorts.kext, wgrałem go w Others w EFI, i po restarcie komputera zewnętrzna myszka zadziałała ! :D.

Mimo sporego sukcesu (bo praca na VoiceOver to katorga), moge bez problemu nawigować WRESZCIE, to nadal pozostał problem z touchpadem, nie działa. Pytanie, stworzyć nowy wątek odnośnie tego problemu czy może tutaj napiszesz mi jakąś rade ?
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post autor: Alpha01 »

Touchpad to problematyczna często rzecz w laptopach. Najpierw musiał byś znać device.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
ODPOWIEDZ