Catalina instalacja

Poradniki, instrukcje i dyskusja na temat instalacji macOS 10.15 Catalina na komputerze PC.
bejker
rookie

Catalina instalacja

Post autor: bejker »

Witam,
Chciałbym zainstalować Catalinę na moim PC - trochę stary ale chyba jeszcze jary:
Gigabyte GA-Q87TN s1150 + Intel i5-4690K 3.50GHz 6MB

Posiadam Windowsa + Macbook z Cataliną.

Próbowałem kilku sposobów:
1. Windows w VMWARE i udało mi się znaleźć iso Sierry i odpaliłem ją, następnie na pendrive wgrałem przez terminal Cataline (uzywając Macbooka), potem Clover (zaznaczenie dla Legacy) i sterowniki, wyskakuje błąd notfound i nie chce iść dalej.
2. Na macu Clover ma "Cannot install without ensuring the file system is read-write" i nie przejde tego bo ta mac firmowy :(
3. Probowalem przez Uniboot z hamac, mam nawet konfiguracje sprzed kilku lat do mojego komputera w ktorym jest folder Clover - podmieniam go z orginalnym plikiem i wtedy startuje ale praktycznie na ekranie początkowym nic nie widać (jakby nie było grafiki)
4. Probowałem Uniboot orginalny ale wtedy jest not found :/

:(
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Re: Catalina instalacja

Post autor: Alpha01 »

Witamy na forum!
Dlaczego instalujesz Clover w legacy na tym USB-sticku? Twój sprzęt potrafi UEFI i tylko w tym trybie był instalował.
Jeśli instalujesz Catalinę EFI musi być aktualne. Stare konfiguracje nie będą raczej działać. System macOS Catalina ma też problemy z iGPU na hackintoshach. Tu trzeba trochę poszperać w sieci jak to nastawić.

"Cannot install without ensuring the file system is read-write" >> tu trzeba tego rozkazu w Terminal: sudo mount -uw /

Co do Uniboot z hamac, to się nie wypowiadam, to koledzy z innej strony.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
bejker
rookie

Bardzo dziękuje za odpowiedź.

Co do UEFI to sprawdzając przez windows 10 - msinfo32 -> Podsumowanie systemu -> Tryb systemu Bios: Starsza wersja
Stąd myślałem o uruchamaniu jako Legacy a nie UEFI.

Co do sudo mount -uw /

Otrzymuje:
mount_apfs: volume could not be mounted: Operation not permitted
mount: / failed with 77

Więc chyba jedyna opcja to jest to recovery mode (choć po ostatnich przygodach z moim firmowym Macbookiem - troszeczkę mimo wszystko się tego boję :) )

Jeszcze dodatkowe pytanie czy instalując Catalinę na macbooku przez createinstallmedia, mogę na Sierra przez VMWARE zainstalować Clovera na tym pendrive i dograć plik konfiguracyjny?

I już ostatnie nieco bardziej złożone czy w takim wypadku lepiej instalować Mojave?
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

mount_apfs: volume could not be mounted: Operation not permitted
SIP trzeba by było wyłączyć!

Jeszcze dodatkowe pytanie czy instalując Catalinę na macbooku przez createinstallmedia, mogę na Sierra przez VMWARE zainstalować Clovera na tym pendrive i dograć plik konfiguracyjny?
Tak, możesz. Ale szczególnie uważaj na to gdzie instalujesz Clover. Bo jak się pomylisz i zainstalujesz na dysku startowym, i zrobisz restart, to masz spory problem.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
bejker
rookie

Dziękuje za odpowiedź, jeszcze co do płyty mam pytanie, czy w związku z tym że Windows pokazuje "Starsza wersja" mogę UEFI, czy muszę ustawić jednak jako Legacy?
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Ja bym ustawił BIOS na UEFI. I wszystko, łącznie z Windows instalował w tym trybie. Podczas instalacji odłączyć dysk z Windows. Użyć osobnego dla macOS.
Bootloader OC
bejker
rookie

Ok, spróbuję tak zrobić.
Mam jeszcze 2 ostatnie pytania i briorę się za próbę kolejną instalacji.
Znasz może jakiś dobry poradnik jako opcje najlepiej zaznaczyć przy tych nowszych Cloverach? Wzorowałem się na poradniku hackintosh-polska ale tam clover który używali (starszy miał nieco inne opcje).

Przy bootowaniu wyciągam dysk z windowsem i wkładam czysty dysk - na wszelki wypadek :)
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Niestety w odróżnieniu do OC wiedza o ustawieniach w Clover jest rozproszona po całym internecie.
https://ufile.io/fe5htk7s
Bootloader OC
bejker
rookie

Dzięki, postaram się zainstalować Twoją metodą przez windowsa :)

Co do płyty znalazłem w specyfikacji:
Use of licensed AMI EFI BIOS
PnP 1.0a, DMI 2.0, SM BIOS 2.6, ACPI 2.0a

Więc może jest Uefi.
bejker
rookie

Jeszcze mam pytanie odnośnie jednego punktu:
Ponadto wszelkie niezbędne kexts należy skopiować do /Clover/Kexts/Other/, a także wymagane sterowniki UEFI do /Clover/drivers64UEFI/. Ponieważ procedura ta różni się znacznie w zależności od sprzętu, nie opiszę tego bardziej szczegółowo w tym momencie.

Czy jest gdzieś w internecie miejsce w którym mogę zidentyfikować co powinienem wgrać do drivers64UEFI? i Kexts?
ODPOWIEDZ