Witam wszystkich. Obecnie posiadam MacBook Air, lecz do edycji filmów w 4k to się nie nadaje. Postanowiłem zrobić własnego Hackintosha.
Obecnie posiadam sprzęt z taką konfiguracją.
Płyta Główna - Asrock H110M-DGS R3.0
Pamięć Ram - 8GB Single Channel GoodRam
Procesor - Intel Core i5 6500T 2,50 GHz Skylake 14nm Technology
Dysk twardy - Sata SSD Adata 256 GB
Obecnie posiadam kartę Graficzną GTX 1650 lecz chcę ją wymienić na Radeon RX 5700.
Czy jest możliwość zainstalowania np. Big Sur Beta na tej konfiguracji z uruchomieniem karty graficznej procesorowej ?
Kombinowałem z Catalin-ą lecz pojawia się czarny ekran, i zatrzymuje się ładowanie instalatora systemu na usłudze apple.
Dziękuję za wszelką pomoc.
Asrock H110M-DGS konfiguracja OpenCore
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Re: Asrock H110M-DGS konfiguracja OpenCore
Witamy na forum!
Płyty osobiście nie znam, ale nie widzę tu niemożności zainstalowania na tym sprzęcie macOS. Jedynie trzeba się nieco wstrzelać w konfiguracji. Ta Nvidia naturalnie nie do ruszenia pod żadną wersją macOS, pozostaje więc iGPU i opcja nowej karty graficznej pod Catalina czy tam nowszy Big Sur.
Płyty osobiście nie znam, ale nie widzę tu niemożności zainstalowania na tym sprzęcie macOS. Jedynie trzeba się nieco wstrzelać w konfiguracji. Ta Nvidia naturalnie nie do ruszenia pod żadną wersją macOS, pozostaje więc iGPU i opcja nowej karty graficznej pod Catalina czy tam nowszy Big Sur.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Re: Asrock H110M-DGS konfiguracja OpenCore
Ostatecznie wymieniłem kartę graficzną na Radeon-a RX 570 4G.
Według poradnika pobrałem OpenCore 0.6.2 i umieściłem pliki :
1. ACPI ("SSDT-EC-USBX-DESKTOP.aml" "SSDT-PLUG-DRTNIA.aml")
2. Drivers ("HfsPlus.efi" "OpenCanopy.efi" "OpenRuntime.efi")
3. Kexts ("AppleALC.kext" "Lilu.kext" "RealtekRTL8111.kext" "SMCProcessor.kext" "SMCSuperIO.kext" "USBInjectAll.kext" "VirtualSMC.kext" "WhateverGreen.kext")
Zmodyfikowałem plik config.plist.
W przypadku uruchomienia instalatora "Mojave" komputer się resetuje, zaś w przypadku "BigSur" uruchomienie zawiesza się na tekstowym wczytywaniu bootloader wyrzucając komunikat problem z ACPI.
Moja konfiguracja EFI.
https://drive.google.com/file/d/1_aQlYf ... sp=sharing
Według poradnika pobrałem OpenCore 0.6.2 i umieściłem pliki :
1. ACPI ("SSDT-EC-USBX-DESKTOP.aml" "SSDT-PLUG-DRTNIA.aml")
2. Drivers ("HfsPlus.efi" "OpenCanopy.efi" "OpenRuntime.efi")
3. Kexts ("AppleALC.kext" "Lilu.kext" "RealtekRTL8111.kext" "SMCProcessor.kext" "SMCSuperIO.kext" "USBInjectAll.kext" "VirtualSMC.kext" "WhateverGreen.kext")
Zmodyfikowałem plik config.plist.
W przypadku uruchomienia instalatora "Mojave" komputer się resetuje, zaś w przypadku "BigSur" uruchomienie zawiesza się na tekstowym wczytywaniu bootloader wyrzucając komunikat problem z ACPI.
Moja konfiguracja EFI.
https://drive.google.com/file/d/1_aQlYf ... sp=sharing