Pójdzie - komp z ogłoszenia
Pójdzie - komp z ogłoszenia
Hej, od kilkunastu lat działam i na windzie i na macos, ale to moje pierwsze doświadczenie z hackintoshem. Co myślicie o tej konfiguracji?
Procesor AMD RYZEN 5 3600 Socket AM4 3,6-4,2 Ghz
Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2 (SPC130)
Pasta Termoprzewodząca ARCTIC MX-4
Płyta główna MSI B450 TOMAHAWK MAX AMD RYZEN 3Gen
Pamięć ram Ballistix Pamięć RAM DDR4 Sport LT 2x8GB 3000 CL15
Karta graficzna AMD Radeon XFX GTS XXX ED OC+ RX 580 8GB
Dysk ADATA 512GB M.2 PCIe NVMe XPG SX8200 Pro
Zasilacz SilentiumPC Vero L2 600W (SPC165)
Obudowa SilentiumPC Signum SG1X TG RGB (SPC233)
Procesor AMD RYZEN 5 3600 Socket AM4 3,6-4,2 Ghz
Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2 (SPC130)
Pasta Termoprzewodząca ARCTIC MX-4
Płyta główna MSI B450 TOMAHAWK MAX AMD RYZEN 3Gen
Pamięć ram Ballistix Pamięć RAM DDR4 Sport LT 2x8GB 3000 CL15
Karta graficzna AMD Radeon XFX GTS XXX ED OC+ RX 580 8GB
Dysk ADATA 512GB M.2 PCIe NVMe XPG SX8200 Pro
Zasilacz SilentiumPC Vero L2 600W (SPC165)
Obudowa SilentiumPC Signum SG1X TG RGB (SPC233)
Parę rzeczy jednak należało by powiedzieć:
MacOS jest zasadniczo napisany dla procesorów Intel, tzn. z AMD występują pewne problemy ze zgodnością zarówno funkcji, jak i programów.
- Oprogramowanie Adobe oparte na rozszerzeniu Intel ISA nie działa, można to załatać, ale nadal nie ma pewności, czy zadziała w 100%.
- Brak natywnego zarządzania energią i odpowiednio zużycia energii
- Wirtualizacja jest możliwa tylko w ograniczonym zakresie
- Problemy z Logic Pro i wejściem audio, a także licznych wtyczek do produkcji muzyki.
MacOS jest zasadniczo napisany dla procesorów Intel, tzn. z AMD występują pewne problemy ze zgodnością zarówno funkcji, jak i programów.
- Oprogramowanie Adobe oparte na rozszerzeniu Intel ISA nie działa, można to załatać, ale nadal nie ma pewności, czy zadziała w 100%.
- Brak natywnego zarządzania energią i odpowiednio zużycia energii
- Wirtualizacja jest możliwa tylko w ograniczonym zakresie
- Problemy z Logic Pro i wejściem audio, a także licznych wtyczek do produkcji muzyki.
Re: Pójdzie - komp z ogłoszenia
Ok, wielkie dzięki za odpowiedzi. Azteca, możesz rozwinąć kwestię wejścia audio i problemów z wtyczkami? Używałem mojego MBP głównie do produkcji muzycznej, zatem to dla mnie bardzo ważne.
Dodatkowe pytanie - może nie w tym wątku, jeśli tak, to mnie przekierujcie.
Czy jest możliwa instalka systemu nowszego niż miałem na MBP i wtedy odzyskanie rzeczy ze starszego systemu lub samego systemu przez Time Machine? A potem ewentualny upgrade systemu? Czy to strasznie skomplikowane/niemożliwe?
Dodatkowe pytanie - może nie w tym wątku, jeśli tak, to mnie przekierujcie.
Czy jest możliwa instalka systemu nowszego niż miałem na MBP i wtedy odzyskanie rzeczy ze starszego systemu lub samego systemu przez Time Machine? A potem ewentualny upgrade systemu? Czy to strasznie skomplikowane/niemożliwe?
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Problem ogólny z Audio pewnie da się rozwiązać, natomiast nie z wtyczkami.
Co do pytania 2 to ja zbytnio bym nie komplikował i zainstalował już nowszy system, a z TM odzyskał dane i co tam jest ważne.
Jako system wybrał bym macOS Mojave, no chyba że naprawią kulejącą Catalinę w następnej wersji. Catalina IMHO jest najgorszym systemem jaki Apple zrobił w ostatnich latach.
Co do hackntosha na AMD to wszystkie wątpliwości rozwieje dopiero kilkumiesięczna praca na nim. Trzeba po prostu go zrobić, popracować na nim, a jak się nie sprawdzi - zawsze jest jeszcze funkcja formatowania dysku
Co do pytania 2 to ja zbytnio bym nie komplikował i zainstalował już nowszy system, a z TM odzyskał dane i co tam jest ważne.
Jako system wybrał bym macOS Mojave, no chyba że naprawią kulejącą Catalinę w następnej wersji. Catalina IMHO jest najgorszym systemem jaki Apple zrobił w ostatnich latach.
Co do hackntosha na AMD to wszystkie wątpliwości rozwieje dopiero kilkumiesięczna praca na nim. Trzeba po prostu go zrobić, popracować na nim, a jak się nie sprawdzi - zawsze jest jeszcze funkcja formatowania dysku

Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
No dobra, to czy taka konfiguracja będzie bardziej stabilna i jak się ma to do wtyczek - szukam po necie, ale są tylko info o konkretnych wtyczkach, które nie działają oraz, rzeczywiście jakieś rozwiązania kwestii audio)?
- Procesor Intel, 4 rdzenie, 4 wątki, 3.8GHz (i5-4670k z możliwością podkręcania)
- Karta grafiki RX 570 4GB -
- Pamięć RAM 16 GB (DDR3 1600MHz w dual channel)
dysk NVMe 500GB podzielony na 2 partycje systemowe (tak aby móc odpalać zarówno Windows jak i Mac OS; transfery odczyt/zapis 2200/2000 MB/s)
- Płyta główna Z87-PLUS
- Złącza: USB 3.1 i USB 2.0, wyjście optyczne na dźwięk, wyjście wielokanałowe na dźwięk, HDMI 2.0 oraz 1.4, Display Port, DVI, VGA, PS/2, LAN (RJ45), Bluetooth 4.0, WiFi 867 Mbps
- Procesor Intel, 4 rdzenie, 4 wątki, 3.8GHz (i5-4670k z możliwością podkręcania)
- Karta grafiki RX 570 4GB -
- Pamięć RAM 16 GB (DDR3 1600MHz w dual channel)
dysk NVMe 500GB podzielony na 2 partycje systemowe (tak aby móc odpalać zarówno Windows jak i Mac OS; transfery odczyt/zapis 2200/2000 MB/s)
- Płyta główna Z87-PLUS
- Złącza: USB 3.1 i USB 2.0, wyjście optyczne na dźwięk, wyjście wielokanałowe na dźwięk, HDMI 2.0 oraz 1.4, Display Port, DVI, VGA, PS/2, LAN (RJ45), Bluetooth 4.0, WiFi 867 Mbps
Albo taka:
-Płyta główna: ASUS Z97 Pro Gamer (nie dokupienia już a ponoć najlepsza pod Hackintosha)
-Procesor: Intel i5-4690K (Z możliwością podkręcenia nawet do 4.9GHz)
-Pamięć RAM: 8GB 2400MHz G.Skill TridentX (Bardzo szybka pamięć)
-Grafika: ATI Radeon RX470/480 4GB + Intel HD4600 1500MB
-Zasilacz 550W Coller Master
?
Wielkie dzięki za pomoc!
-Płyta główna: ASUS Z97 Pro Gamer (nie dokupienia już a ponoć najlepsza pod Hackintosha)
-Procesor: Intel i5-4690K (Z możliwością podkręcenia nawet do 4.9GHz)
-Pamięć RAM: 8GB 2400MHz G.Skill TridentX (Bardzo szybka pamięć)
-Grafika: ATI Radeon RX470/480 4GB + Intel HD4600 1500MB
-Zasilacz 550W Coller Master
?
Wielkie dzięki za pomoc!
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Czy ASUS Z97 Pro Gamer jest najlepsza pod hackintosha, to nie wiem. Ale czemu nie.
Intel i5-4690K miałem przed obecnym hackintoshem, z Gigabyte GA-Z97M-D3H. Nie było problemów. Dobry procesor. RX 570 4GB jak najbardziej.
Intel i5-4690K miałem przed obecnym hackintoshem, z Gigabyte GA-Z97M-D3H. Nie było problemów. Dobry procesor. RX 570 4GB jak najbardziej.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
No tak, reklama dźwignią handlu 
Pytanie, czy procesor intela rozwiąże problemy z audio/wtyczkami?

Pytanie, czy procesor intela rozwiąże problemy z audio/wtyczkami?