Nie działa audio na USB, albo tnie dzwiek

Poradniki, instrukcje i dyskusja na temat instalacji macOS 10.14 Mojave na komputerze PC.
nygus
rookie

Nie działa audio na USB, albo tnie dzwiek

Post autor: nygus »

Na jednej karcie dzwiękowej na USB dzwięk nie działa zupełnie, a a drugiej starsznie tnie. W obu przypadkach system wykrywa poprawnie sprzęt.
Jedyne moje podejrzenia wiażą się z tym że system widzi tylko kontroler USB3.1 (086:A36D cannon lake PCH USB 3.1 xHCI), skrypty czy hackintoole nie pokazuja żadnych kontrolerów USB 2.0 (ale klawiatura i myszka działają...). Wpięty pendrive USB3 działa dobrze.

Gigabyte Aorus pro wifi (mini-itx) + 9600KF + 580 (SMBIOS iMacPro1,1). BIOS najnowszy i USB legacy włączone.

To samo dzieje się na Mojave (10.14.6) jak i na Catalinie. Na WIndows 10 na test samej maszynie karty dzwiekowe działają poprawnie...
Probowałem wszystkie porty, robienie własnego SSDT, różne fixy, renamy w ACPI, różne kexty.... Hackintool, czy inne skrypty, czy sam Mac zawsze widzą tylko XHCI 3.1, a nigdy EHCI czy USB 2.0.

Może to sprawa sprzętu, kończą mi się pomysły, pewnie w tygodniu komp leci na allegro... bo hackintosh miał być pod edycję audio.
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post autor: Alpha01 »

Witamy na forum!

Wyłącz USB legacy, to stare śmieci niepotrzebnie ładowane do pamięci. Dodaj najpierw taki kext: XHCI-unsupported.kext
Wstaw gdzieś EFI do wglądu.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
nygus
rookie

Re: Nie działa audio na USB, albo tnie dzwiek

testowałem XHCI-unsupported, nic nie pomogło.
Może powinienem przetestować inne SMBIOS-y? Tylko jak, bo próbowałem ustawić jakiegokolwiem iMaca nie pro, to sie odpala, bo chyba wymaga grafiki w procku.
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Wstaw gdzieś EFI do wglądu. Na pewno masz coś nie tak.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
nygus
rookie

tu jest mój aktualny EFI, ale może być mocno pogrzebany moim kombinowaniem...
http://somethingscalling.pl/temp/EFI.zip
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Postawisz piwko to ci EFI naprawię.
Jeśli chcesz sam to najpierw wyrzuć wszystko co się tyczy USB, więc SSDT, patche w config itd.
Dodaj USBInjectAll.kext, właściwe patche dla limitu USB. Zobacz czy działa USB2...
Bootloader OC
nygus
rookie

oczywiscie testowalem USBInjectAll, probwalem różne patche do kernela, też te z hackitoola, ale one nic nie zmieniały. Porty niby działają, a audio na USB nie. (Działa tylko audio po display porcie, ale jakość głośników w monitorze jest żenująca)
nygus
rookie

No dobra poddaję się. Oferuję flaszkę, albo dysk 1TB 2,5" (idealny na backup time machine), jeśli ktoś poprawi, że audio na USB będzie dobrze działo (Warszawa).
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Ja ze Śląska to nie dojadę.
Ale zobaczymy co da się zrobić. Przygotuj nowy USB i sformatuj na maca w GUID.
Poprzednie wskazówki też zrób. Legacy USB to tylko stare śmieci.

...
Bootloader OC
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

OK, mam EFI do wypróbowania, wyślę na PV. Oczywiście robię to w ciemno, więc to jest próba.
Dobrze by było zaktywować w menu Clovera tryb Verbose.
Używasz Custom UUID, to pominę więc będziesz musiał konta w Mail odnowić, tzn. hasło.

OK EFI wysłana.
Bootloader OC
ODPOWIEDZ