Instalator nie widzi dysku
Instalator nie widzi dysku
Witam wszystkich,
Mam problem, stworzyłem bootowalnego pendrive z MacOS Catalina. Wszystko zrobione dokładnie (Clover, kexsty itp.). Pendrive do odpaleniu komputera poprawnie bortuje i przenosi mnie do okna w którym mogę wybrać czy chce zainstalować system, czy odpalić Disk Utility itp.. Jednak gdy wejdę do Disk Utility nie widzę mojego podłączonego dysku (na którym chcę zainstalować macOS). Widać jedynie mój pendrive. W biosie ustawione AHCI+RAID (nie mam samego ahci , mam tylko 1. IDE 2. AHCI+RAID) Dysk jest poprawnie podłączony i sprawny.
Proszę o pomoc.
Mój komputer to HP Z600 WORKSTATIONPROCESOR
PROCESOR - 2 x INTEL XEON E5620
PAMIEC RAM - 8GBGB
DYSK TWARDY - 0GB
KARTA GRAFIKI - QUADRO 600
DYSK - HDD 160gb
Mam problem, stworzyłem bootowalnego pendrive z MacOS Catalina. Wszystko zrobione dokładnie (Clover, kexsty itp.). Pendrive do odpaleniu komputera poprawnie bortuje i przenosi mnie do okna w którym mogę wybrać czy chce zainstalować system, czy odpalić Disk Utility itp.. Jednak gdy wejdę do Disk Utility nie widzę mojego podłączonego dysku (na którym chcę zainstalować macOS). Widać jedynie mój pendrive. W biosie ustawione AHCI+RAID (nie mam samego ahci , mam tylko 1. IDE 2. AHCI+RAID) Dysk jest poprawnie podłączony i sprawny.
Proszę o pomoc.
Mój komputer to HP Z600 WORKSTATIONPROCESOR
PROCESOR - 2 x INTEL XEON E5620
PAMIEC RAM - 8GBGB
DYSK TWARDY - 0GB
KARTA GRAFIKI - QUADRO 600
DYSK - HDD 160gb
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Witamy na forum!
Warunkiem jest AHCI SATA. A to masz spełnione. Nie znam twojego komputera i ile ma gniazdek SATA, ale przesuń kabelek na pierwszy port SATA. Wstępnie w Windows sformatuj dysk na exFAT.
Warunkiem jest AHCI SATA. A to masz spełnione. Nie znam twojego komputera i ile ma gniazdek SATA, ale przesuń kabelek na pierwszy port SATA. Wstępnie w Windows sformatuj dysk na exFAT.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Re: Instalator nie widzi dysku
Dziękuje za odpowiedź ,dodam że bios widzi dysk. Dzisiaj sprawdzę to co zaproponowałeś i dam znać.
Sformatowałem dysk tak jak kazałeś, ale pojawił się nowy problem gdy podłącze pendrive bootowanie zatrzymuje się na "AppleKeyStore: :start: _sep_enabled = 0". Botowalny pendrive tworzyłem zgodnie z tym : https://www.tonymacx86.com/threads/guid ... er.148093/. Clovera konfigurowałem zgodnie z "Konfiguracja dla komputerów legacy" na tej stronie : https://poradniki.hackintosh-polska.pl/ ... html#basic. W czym może tkwić problem ?
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Niestety nie komentuję tekstów i poradników z innych stron hackintoshowych.
Co do problemu to takie info może się pojawić przy błędnym taktowaniu (stepping) CPU.
Niestety nie mam też doświadczenia z takim sprzętem.
Osobiście instalował bym clover w ESP, boot0af na MBR, Clover na EFI. Z taką config.plist:
Co do problemu to takie info może się pojawić przy błędnym taktowaniu (stepping) CPU.
Niestety nie mam też doświadczenia z takim sprzętem.
Osobiście instalował bym clover w ESP, boot0af na MBR, Clover na EFI. Z taką config.plist:
- Załączniki
-
- config.plist.zip
- (2.25 KiB) Pobrany 97 razy
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Zrobiłem tak jak napisałeś ale mam nadal ten sam błąd
. Jednak postanowiłem spróbować i podłączyłem ten sam bootowalny pendrive do innego pc i tam zadziałał tz. byłem w tym menu skąd mogę zainstalować system, ale instalator nadal nie widział podłączonego dysku.
Jakieś sugestie ? Co mogę dalej zrobić ?
. Jednak postanowiłem spróbować i podłączyłem ten sam bootowalny pendrive do innego pc i tam zadziałał tz. byłem w tym menu skąd mogę zainstalować system, ale instalator nadal nie widział podłączonego dysku.
Jakieś sugestie ? Co mogę dalej zrobić ?
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
A Clover go widzi? Jeśli Clover go widzi to:
jak jesteś już w instalatorze macOS to startnij Terminal i podaj ten rozkaz.
Jeśli tam się nie pojawi to znaczy że macOS go nie lubi 
jak jesteś już w instalatorze macOS to startnij Terminal i podaj ten rozkaz.
Kod: Zaznacz cały
diskutil list

Bootloader OC
Bootloader OC
Udało mi się utworzyć nowego pendrive który teraz już bootuje skorzystałem z https://www.insanelymac.com/forum/topic ... rra-10121/ . Jednak podłączałem 3 dyski instalator ani jednego nie widzi. Clover też nie widzi dysku (a w ogóle powinien ?). Brak mi już pomysłów.Ewidentnie nie jest to wina dysku.
Pendrive (inny) też próbowałem podłączać jego też instalator nie widzi. Dodam, że w biosie dysk jest widoczny. Disk util nie sprawdzałem bo mi klawiatura nie działała ale jak wczoraj wojowałem z to w terminalu po tej komendzie też nie było widać dysku.

Nie. Tak wyglądają opcje w bios-ie (ktoś nagrał filmik) https://www.youtube.com/watch?v=Tg85FBdyO-8