reset po update z sierra
reset po update z sierra
Cześć,
mam taki problem: Przygodę z Hackintoshem jakies 5 lat temu zacząłem od El Capitana, które po dlugim czasie uprade do Sierry i wczoraj w końcu do Mojave. Po pierwszym bootcie wybralem install, wszystko cacy. Drugi boot. W cloverze 2 dodatkowe wpisy Boot FileVault oraz Boot macOS install Prebooter from preboot (po wybraniu przekreslony znak) oraz normalny boot i recovery. Wybieramy boot ze swojej partycji, system mieli i nastepuje reset. Gdy wybieram opcje verbose i zeby nie rebootowal sie na panice i widze tyle co na zdjeciu Odlaczylem wszystkie urzadzenia na USB i dodatkowe monitory. Grafika to GTX 970. Boot zablokowanymi Kext nic nie daje. Recovery dziala.
Jakies pomysly?
mam taki problem: Przygodę z Hackintoshem jakies 5 lat temu zacząłem od El Capitana, które po dlugim czasie uprade do Sierry i wczoraj w końcu do Mojave. Po pierwszym bootcie wybralem install, wszystko cacy. Drugi boot. W cloverze 2 dodatkowe wpisy Boot FileVault oraz Boot macOS install Prebooter from preboot (po wybraniu przekreslony znak) oraz normalny boot i recovery. Wybieramy boot ze swojej partycji, system mieli i nastepuje reset. Gdy wybieram opcje verbose i zeby nie rebootowal sie na panice i widze tyle co na zdjeciu Odlaczylem wszystkie urzadzenia na USB i dodatkowe monitory. Grafika to GTX 970. Boot zablokowanymi Kext nic nie daje. Recovery dziala.
Jakies pomysly?
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Witamy na forum!
Za mało informacji. Potrzebny opis komponentów komputera oraz wgląd do EFI.
Z góry uprzedzam że Mojave na GTX 970 się nie nadaje. Można korzystać ze zintegrowanej iGPU, ale to wymaga przestawienia config.plist.
No i ma się wtedy dobrą kartę w skrzynce, ale jedynie jako balast pod macOS.
No i czy zaktualizowałeś sobie kexty itd?
Za mało informacji. Potrzebny opis komponentów komputera oraz wgląd do EFI.
Z góry uprzedzam że Mojave na GTX 970 się nie nadaje. Można korzystać ze zintegrowanej iGPU, ale to wymaga przestawienia config.plist.
No i ma się wtedy dobrą kartę w skrzynce, ale jedynie jako balast pod macOS.
No i czy zaktualizowałeś sobie kexty itd?
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Re: reset po update z sierra
Cześć,
udało się, rozwiazaniem było ustawienie flagi cpus=1 i przeszło
Wcześniej uruchomiłem patchera od Dosdude1 ale bez skutku.
Co do karty grafiki to mam gtx 780 (kepler), który natywnie powienien byc wpsierane przez mojave. Zainstalowem WEG + Lilu, odinstalowealem webdrivery , w cloverze zadnych injectow ale niestety Open GL (brak mozliwosci wyboru innej karty, bo jej nie widzi) ani Hackingtool nie pokazuja wsparcia dla metalu.
Na forum tonymacx widze ze wiekszosc osob Keplery na Mojave działaja bez problemu. Jakieś pomysły?
udało się, rozwiazaniem było ustawienie flagi cpus=1 i przeszło

Co do karty grafiki to mam gtx 780 (kepler), który natywnie powienien byc wpsierane przez mojave. Zainstalowem WEG + Lilu, odinstalowealem webdrivery , w cloverze zadnych injectow ale niestety Open GL (brak mozliwosci wyboru innej karty, bo jej nie widzi) ani Hackingtool nie pokazuja wsparcia dla metalu.
Na forum tonymacx widze ze wiekszosc osob Keplery na Mojave działaja bez problemu. Jakieś pomysły?
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
A stale już musisz używać tej flagi cpus=1? I zmieniłeś SMBIOS na późniejszy, z iMac13,2 nie dało rady?
Błędem jest może SMBIOS iMac14,4, ten iMac posiadał jedynie Intel HD Graphics 5000.
Przestaw na iMac14,2. Ten miał dodatkową kartę, przynajmniej GTX 780M.
Błędem jest może SMBIOS iMac14,4, ten iMac posiadał jedynie Intel HD Graphics 5000.
Przestaw na iMac14,2. Ten miał dodatkową kartę, przynajmniej GTX 780M.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Zmieniłem na iMac 14,2 nadal nic
kartę Intela mam wyłączoną w Biosie. Czy powinienem ją włączyć i zrobić patching framebufferu? Wcześniejszy SMBIOS dział na El Capitanie i Sierze.

Czy może dodać którąś z tych flag WEG:
How can I set hardware video decoder preferences (might be needed for some ATI and old NVIDIA cards)?
Run one of the following lines:
defaults write com.apple.AppleGVA forceNV -boolean yes — forces NVIDIA decoder
defaults write com.apple.AppleGVA forceATI -boolean yes — forces ATI decoder
defaults write com.apple.AppleGVA forceIntel -boolean yes — forces Intel decoder
defaults write com.apple.AppleGVA forceSWDecoder -boolean yes — forces software decoder
defaults write com.apple.coremedia hardwareVideoDecoder disable — disables hardware decoder
defaults write com.apple.coremedia hardwareVideoDecoder force — forces hardware decoder
Please note that this preference is not needed in most cases, and its improper usage will break CL and VDA decoding.
How can I set hardware video decoder preferences (might be needed for some ATI and old NVIDIA cards)?
Run one of the following lines:
defaults write com.apple.AppleGVA forceNV -boolean yes — forces NVIDIA decoder
defaults write com.apple.AppleGVA forceATI -boolean yes — forces ATI decoder
defaults write com.apple.AppleGVA forceIntel -boolean yes — forces Intel decoder
defaults write com.apple.AppleGVA forceSWDecoder -boolean yes — forces software decoder
defaults write com.apple.coremedia hardwareVideoDecoder disable — disables hardware decoder
defaults write com.apple.coremedia hardwareVideoDecoder force — forces hardware decoder
Please note that this preference is not needed in most cases, and its improper usage will break CL and VDA decoding.
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
W zasadzie iGPU powinno być włączone w imacach i ustawione na compute, monitor podłączony do karty Nvidia.
Tylko że ty masz już kogiel-mogiel. Procesor Ivy Bridge a Grafika ze 2 generacje do przodu.
Może bez włączania iGPU ustaw SMBIOS na iMac Pro (2017)? Do Boot argumentów dołożyć jeszcze: -no_compat_check
Tylko że ty masz już kogiel-mogiel. Procesor Ivy Bridge a Grafika ze 2 generacje do przodu.
Może bez włączania iGPU ustaw SMBIOS na iMac Pro (2017)? Do Boot argumentów dołożyć jeszcze: -no_compat_check
Bootloader OC
Bootloader OC
Zmieniłem SMBIOS na iMac 12,2 bo taki odpowiada mojemu CPU i7-2600k jednak nie wiem dlaczego system pokazuje Ivy - gdzie to zmienić maualnie?
W raporcie systemowym nie widzi mi iGPU,bo tak ma być jako, że jest skonfigurowana jako headless wg. poradnika WEG/tonyma.
Mimo wszystko nadal nie ma metal support ani w hackintool ani w raporcie. Jakieś pomyśły?- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Zrób próbę, tak z ciekawości, wyłącz iGPU w BIOS, ustaw SMBIOS na iMac Pro (2017).
Do Boot argumentów dołóż: -no_compat_check. I usuń z config.plist informacje tyczące się iGPU.
Przed startem systemu w Clover F11 wcisnąć.
Jeszcze dodam że najwyższy system dla tego procesora to macOS 10.13.6, oficjalnie przynajmniej.
Do Boot argumentów dołóż: -no_compat_check. I usuń z config.plist informacje tyczące się iGPU.
Przed startem systemu w Clover F11 wcisnąć.
Jeszcze dodam że najwyższy system dla tego procesora to macOS 10.13.6, oficjalnie przynajmniej.
Bootloader OC
Bootloader OC
Jak widać brak oczekiwanych rezultatów.