Witam,
Nie wiem czy to odpowiedni dział, ale w razie gdyby nie był, proszę o przeniesienie.
Czy można coś zrobić, aby uruchomić macOS Catalina w najnowszych wersjach VMware Workstation 15 Player pod procesorem AMD Ryzen (konkretnie AMD Ryzen 5 2400G).
Przy próbie włączenia wirtualnego systemu pojawia się komunikat "The CPU has been disabled by the guest operating system. Power off or reset the virtual machine."
pozdrawiam
VMware + AMD Ryzen?
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Witamy na forum!
A masz VT-X włączony czy wyłączony w ustawieniach BIOS? powinno być na enable.
Możesz też zrobić nową maszynę, albo poszukaj w sieci coś na temat: CPU ID masking.
A masz VT-X włączony czy wyłączony w ustawieniach BIOS? powinno być na enable.
Możesz też zrobić nową maszynę, albo poszukaj w sieci coś na temat: CPU ID masking.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Re: VMware + AMD Ryzen?
Tak.Alpha01 pisze:A masz VT-X włączony czy wyłączony w ustawieniach BIOS?
Działa mi opis z tego filmu:
https://www.youtube.com/watch?v=gr2fQXgcb2U
ale musi być dokładnie taka wersja VMware Workstation 15 Player jak na filmie (VMware-player-15.0.4-12990004.exe) i unlocker 302.
Gdy próbuje zrobić to samo w nowszej wersji VMware Workstation 15 Player, pojawia się wyżej wymieniony komunikat.
Druga sprawa. Po zainstalowaniu macOS jest dostępna aktualizacja. Gdy zainstaluję tą aktualizację, to system nie wstaje. Chodzi mi o aktualizację samego macOS (wirtualnego systemu).
pozdrawiam
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Acha, dzięki za info.
Nie wiem czy VM ma być docelowym rozwiązaniem, ale dla nas VM to jedynie półśrodek, by dorwać oryginalny installer pożądanej wersji macOS i stworzyć dopasowane do sprzętu USB instalacyjne.
Nie wiem czy VM ma być docelowym rozwiązaniem, ale dla nas VM to jedynie półśrodek, by dorwać oryginalny installer pożądanej wersji macOS i stworzyć dopasowane do sprzętu USB instalacyjne.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Chciałem poznać system, zobaczyć jak się w nim pracuje itp.Alpha01 pisze:Nie wiem czy VM ma być docelowym rozwiązaniem
Dziękuję za informacje.
pozdrawiam
Bez specjalnych zabiegów to droga przez mękę. Najlepsze efekty jakie uzyskałem to Qemu
plus przekazanie dodatkowego sterownika dysku i dodatkowej grafiki tylko na potrzeby macOS,
wtedy w pełni można się zapoznać z systemem

Desktop: Dell OptiPlex 7040 | Intel Core i7 6700 | HD 530 | AMD Radeon FirePro W5100 | 24GB RAM
- SSD/M.2 WD Black SN750 1TB: macOS Catalina 10.15.7 (19H1011)
- SSD/SATA Samsung 850 EVO 120 GB: macOS High Sierra 10.13.6 (17G14042)
Dzięki, spróbujęDKnoto pisze: 18 lut 2020, 10:20 Bez specjalnych zabiegów to droga przez mękę. Najlepsze efekty jakie uzyskałem to Qemu
plus przekazanie dodatkowego sterownika dysku i dodatkowej grafiki tylko na potrzeby macOS,
wtedy w pełni można się zapoznać z systemem![]()