Bios nie widzi dysku
Bios nie widzi dysku
Siema,
Korzystałem z dwóch systemów, windowsa 7 i hackintosh, były one zainstalowane na dwóch różnych dyskach. Wczoraj postanowiłem zrobić formata na windowanie 7, instalacja przebiegła poprawnie ale bios nie widzi teraz dysku z hackintoshem, mogę zalogować się za pomocą usb a nastepnie wejść na dysk. Próbowałem na nowo zainstalować hackintosha jednak problem jest ten sam
Korzystałem z dwóch systemów, windowsa 7 i hackintosh, były one zainstalowane na dwóch różnych dyskach. Wczoraj postanowiłem zrobić formata na windowanie 7, instalacja przebiegła poprawnie ale bios nie widzi teraz dysku z hackintoshem, mogę zalogować się za pomocą usb a nastepnie wejść na dysk. Próbowałem na nowo zainstalować hackintosha jednak problem jest ten sam
Gigabyte Z390 Aorus Pro, Core i7- 9700K, MSI Radeon RX 5700 XT, 32 GB Corsair Vengeance RGB PRO 3200
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Z pewnością na UEFI przestawił się dysk startowy na ten na którym jest teraz Windows. Można skontrolować programem EasyUEFI_Free na Windowsie i w razie czego przestawić dysk z MacOS na górną pozycję.
Oczywiście jeśli to ten problem, bo może być inny.
Oczywiście jeśli to ten problem, bo może być inny.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Re: Bios nie widzi dysku
Program widzi ten dysk ale jest to samo, w jakim trybie powinien być ten dysk ?
Gigabyte Z390 Aorus Pro, Core i7- 9700K, MSI Radeon RX 5700 XT, 32 GB Corsair Vengeance RGB PRO 3200
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
O jaki "tryb" ci chodzi?
Odłącz SSD z Windows i próbuj start z tej jedynej SSD na której jest Clover. Jeśli startuje to zrób jeszcze restart po czym wyłącz i podłącz SSD z Windowsem.
Odłącz SSD z Windows i próbuj start z tej jedynej SSD na której jest Clover. Jeśli startuje to zrób jeszcze restart po czym wyłącz i podłącz SSD z Windowsem.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Możliwe ze tryb dysku się jakoś przestawił.
Masz zdjęcie mojego biosu, dysk jest widoczny ale nie da się w niego wejść, nie botuje go. Przed formatem hackintosh miałem to sam, wgrałem jeszcze raz i jest to samo.
Masz zdjęcie mojego biosu, dysk jest widoczny ale nie da się w niego wejść, nie botuje go. Przed formatem hackintosh miałem to sam, wgrałem jeszcze raz i jest to samo.
- Załączniki
-
- A596AC50-A831-4C0E-8B9C-6C0000C82DE9.jpeg (79.4 KiB) Przejrzano 1590 razy
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Piszesz "Bios nie widzi dysku" a już chwilkę później "dysk jest widoczny". To raczej nie pomaga a wprowadza w błąd.
Nie za bardzo rozumiem o co ci chodzi z tymi trybami. Wymień jakie ten dysk może mieć tryby.
Wejdź na system macOS sposobem jaki opisałeś wcześniej, zamontuj EFI i sprawdź czy czasem Windows nie przepisał bootloadera.
Nie za bardzo rozumiem o co ci chodzi z tymi trybami. Wymień jakie ten dysk może mieć tryby.
Wejdź na system macOS sposobem jaki opisałeś wcześniej, zamontuj EFI i sprawdź czy czasem Windows nie przepisał bootloadera.
Bootloader OC
Bootloader OC
Re:
Sory, złe to określiłem.Alpha01 pisze: 02 lut 2020, 16:49 Piszesz "Bios nie widzi dysku" a już chwilkę później "dysk jest widoczny". To raczej nie pomaga a wprowadza w błąd.
Z tymi trybami to jakaś taka myśl mi przyszła do głowy

Ogólnie to zainstalowałem dzisiaj ten system na nowo, z time machine. Zamontowałem EFI, a tam folder jest pusty ?
- Załączniki
-
- Zrzut ekranu 2020-02-2 o 18.37.04.png (561.3 KiB) Przejrzano 1574 razy
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Dlatego zawsze polecam odłączenie dysku z macOS w trakcie instalacji Windowsa.
Przekopiuj EFI z USB na SSD i powinno być po sprawie. Powinien normalnie startować z dysku wewnętrznego.
Przekopiuj EFI z USB na SSD i powinno być po sprawie. Powinien normalnie startować z dysku wewnętrznego.
Bootloader OC
Bootloader OC
Wiesz co zawszę tak robiłem że odłączałem dysk ale jakoś wczoraj pomyślałem że raczej nic nie nie stanie i nie odłączyłem. Teraz będę wiedział żeby zawsze to robić.
Dzięki wielkie jak zawsze za pomoc !
Dzięki wielkie jak zawsze za pomoc !