Kompilowanie DSDT - errory
Kompilowanie DSDT - errory
Czy znalazła by się dobra dusza, która poprawiła by - w zasadzie chodzi o usuniecie błędów - DSDT wykonane Cloverem? Dla mnie to czarna magia, a pojawiła się interesująca opcja działajacego NVRAM na Z390.
- Załączniki
-
- DSDT.aml.zip
- (58.65 KiB) Pobrany 104 razy
Asus Prime Z390A (bios 0903); i9 9900k; MSI RX 580; 32GB DDR4 Aegis; NVMe SSD-970 EVO Plus 500GB; Monterey 12.5
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Mógłbyś podać linka strony gdzie wyjaśniono jak tego dokonano. Bo mam tu spore wątpliwości czy to możliwe.
Zmienne NVRAM blokują się podczas próby zapisu na płytach Z390. Łata DSDT nie przywróciłaby funkcji zapisu w pamięci NVRAM, ale chętnie się dowiem coś więcej.
Zmienne NVRAM blokują się podczas próby zapisu na płytach Z390. Łata DSDT nie przywróciłaby funkcji zapisu w pamięci NVRAM, ale chętnie się dowiem coś więcej.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Re: Kompilowanie DSDT - errory
https://hamac.pl/topic/16098-już-nie-bu ... 90/page/2/
I to działa. Dodałem do tego DSDT które załączyłem post wyżej odpowiednie wpisy i NVRAM działa. To jest ta sama metoda którą zastosował Mald0n robiąc np moje stare DSDT - tylko wtedy nie wiedziałem czego szukać. Teraz sprawdziłem jego DSDT i ten wpis tam jest. Znalazłem MaciASL w wersji 1.5.5 który nie wykrywa errorów w moim DSDT i dodałem tą łatkę... i działa. Chciałbym teraz mieć w miarę zoptymalizowane DSDT do którego dodam wspomnianą łatkę. Zerkniesz ???
cytat z danielosx86:
I to działa. Dodałem do tego DSDT które załączyłem post wyżej odpowiednie wpisy i NVRAM działa. To jest ta sama metoda którą zastosował Mald0n robiąc np moje stare DSDT - tylko wtedy nie wiedziałem czego szukać. Teraz sprawdziłem jego DSDT i ten wpis tam jest. Znalazłem MaciASL w wersji 1.5.5 który nie wykrywa errorów w moim DSDT i dodałem tą łatkę... i działa. Chciałbym teraz mieć w miarę zoptymalizowane DSDT do którego dodam wspomnianą łatkę. Zerkniesz ???
cytat z danielosx86:
Jeden z userów Tonymac - CODYQX4 - odkrył, że natywne działanie NVRAM na Z390 Designare jest zależne od obecności urządzenia PMCR w DSDT (w oryginalnym DSDT go nie ma):
Device (PMCR)
{
Name (_HID, EisaId ("APP9876")) // _HID: Hardware ID
Name (_STA, 0x0B) // _STA: Status
Name (_CRS, ResourceTemplate () // _CRS: Current Resource Settings
{
Memory32Fixed (ReadWrite,
0xFE000000, // Address Base
0x00010000, // Address Length
)
})
}
Próby wstrzykiwania go przez SSDT podobno nie działają, ale wklejenie urządzenia bezpośrednio do DSDT już tak.
Asus Prime Z390A (bios 0903); i9 9900k; MSI RX 580; 32GB DDR4 Aegis; NVMe SSD-970 EVO Plus 500GB; Monterey 12.5
użyłem Clover 5103. Przeinstalowałem go jeszcze raz, a wcześniej usunąłem EmuVariable+nvram.plist. Przy restarcie komputera zapobiegawczo użyłem F11 w Clover ( kiedyś to czyściło NVRAM) i później zrobiłem test NVRAM. Po następnym restarcie w pamięci był wpisany przeze mnie tekst. Plik NVRAM.plist się już nie utworzył. Biosu nie dotykałem, jest ustawiony tak jak kiedyś - jak byliśmy piękni i młodzi - mi podesłałeś przykłady/printscreeny z niemieckiego forum. Dlaczego MaciASL w zależności od wersji raz generuje Errory, a inna wersja potrafi to samo DSDT skompilować bez błędów? Zerkniesz w moje DSDT?
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Twoje DSDT wygląda OK, jak w pracy codziennej nie napotkasz byków to tak zostaw.
Trochę to próbowałem rozgryźć, określenie tego device pochodzi od Apple (EISA-ID), a nie od AMI PC. Wasze info zatacza więc teraz kręgi
Jutro niejaki Vandroiy przyjrzy się sytuacji i najprawdopodobniej zaoferuje odpowiedni patch w Repo Acidanthera tego samego dnia, jeśli wszystko będzie działać "odtwarzalnie".
Trochę to próbowałem rozgryźć, określenie tego device pochodzi od Apple (EISA-ID), a nie od AMI PC. Wasze info zatacza więc teraz kręgi

Jutro niejaki Vandroiy przyjrzy się sytuacji i najprawdopodobniej zaoferuje odpowiedni patch w Repo Acidanthera tego samego dnia, jeśli wszystko będzie działać "odtwarzalnie".
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Dziś wieczorem przyjrzę się stabilności działania systemu z DSDT, ale czekam z utęsknieniem na jakiś patch/SSDT który załatwi sprawę. Jakoś nie mam przekonania do DSDT. Na razie wszystko wygląda OK, ale "diabeł tkwi w szczegółach" więc zobaczymy. Ioreg poszedł na PW.
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Możesz przeteszować ten?
- Załączniki
-
- SSDT-PM.aml.zip
- (1.02 KiB) Pobrany 100 razy
Bootloader OC
Bootloader OC
To jest dokładnie to, co "Brazylijczyk" mi wsadził do DSDT i NVRAM działał, a nikt nie chciał wierzyć
U mnie niestety SSDT nie chce zatrybić, ma być DSDT i koniec, ale się nie poddaję. Spróbuję jeszcze sortowania SSDT, żeby Clover ładował tą poprawkę jako pierwszą, może to coś pomoże.