Huawei Matebook D i5
-
Huawei Matebook D i5
Witajcie, postanowiłem założyć konto na forum ponieważ temat który mógł by pomóc mi nie istnieje.
Witajcie wszyscy jestem Rafał i jestem nowy (i kompletnie sie nie znam)
Posiadam laptopa huawei MateBook D z procesorem intel i5 8250U
karte grafiki intel uhd 620, i Nvidia 150MX
8GB RAM ddr4-2400 1200MHz
Karte sieciowa intel dual band wireless-AC 8265 wifi
Kontroler audio Realtek ALC256
Ktoś na forum napisał temat o huaweiu jednak jest zamkniety przygotowalem usb z instalacją cataliny krok po kroku z instrukcją, jednak kexy ten dzial jest dla mnie w ogóle nie czytelny, nie rozumiem jak i co mam wybrać jak i gdzie pobrać. Jak odsyła do strony tam jest dużo plików, i oczy z orbit wychodzą.
Postawienie os x catalina na vmware okazało sie niczym w porownaniu z tym etapem instalacji.
Czy jak wyjme dysk ssd z windows i zostanie 1tb hdd czy mogę tak zainstalować Cataline? Czy gdybym po instalacji ponownie dodał ssd z windowsem to bedę mógł wybrac system do uruchomienia??? Czy moglbym przeznaczyć tylko cześć hdd na instalacje osx? Reszta sluzyla by jako dysk na zdjecia i muzykę dla obu systemów???
Witajcie wszyscy jestem Rafał i jestem nowy (i kompletnie sie nie znam)
Posiadam laptopa huawei MateBook D z procesorem intel i5 8250U
karte grafiki intel uhd 620, i Nvidia 150MX
8GB RAM ddr4-2400 1200MHz
Karte sieciowa intel dual band wireless-AC 8265 wifi
Kontroler audio Realtek ALC256
Ktoś na forum napisał temat o huaweiu jednak jest zamkniety przygotowalem usb z instalacją cataliny krok po kroku z instrukcją, jednak kexy ten dzial jest dla mnie w ogóle nie czytelny, nie rozumiem jak i co mam wybrać jak i gdzie pobrać. Jak odsyła do strony tam jest dużo plików, i oczy z orbit wychodzą.
Postawienie os x catalina na vmware okazało sie niczym w porownaniu z tym etapem instalacji.
Czy jak wyjme dysk ssd z windows i zostanie 1tb hdd czy mogę tak zainstalować Cataline? Czy gdybym po instalacji ponownie dodał ssd z windowsem to bedę mógł wybrac system do uruchomienia??? Czy moglbym przeznaczyć tylko cześć hdd na instalacje osx? Reszta sluzyla by jako dysk na zdjecia i muzykę dla obu systemów???
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Witamy na forum!
3xTAK
Czy jak wyjme dysk ssd z windows i zostanie 1tb hdd czy mogę tak zainstalować Cataline? — tak naturalnie. Jednak dla macOS Catalina znacznie lepszy będzie SSD, ponieważ nowe systemy Apple są zoptymalizowane pod ten nośnik.
Czy gdybym po instalacji ponownie dodał ssd z windowsem to bedę mógł wybrac system do uruchomienia??? — Tak, Clover nie ma z tym problemu.
Czy moglbym przeznaczyć tylko cześć hdd na instalacje osx? Reszta sluzyla by jako dysk na zdjecia i muzykę dla obu systemów??? — Tak.
Osobiście wybrał bym HDD na Windows i podzielił na 2 partycje a SSD wykorzystał bym na macOS. Ale to już kwestia wyboru systemu jaki ma być priorytetowy.
3xTAK

Czy jak wyjme dysk ssd z windows i zostanie 1tb hdd czy mogę tak zainstalować Cataline? — tak naturalnie. Jednak dla macOS Catalina znacznie lepszy będzie SSD, ponieważ nowe systemy Apple są zoptymalizowane pod ten nośnik.
Czy gdybym po instalacji ponownie dodał ssd z windowsem to bedę mógł wybrac system do uruchomienia??? — Tak, Clover nie ma z tym problemu.
Czy moglbym przeznaczyć tylko cześć hdd na instalacje osx? Reszta sluzyla by jako dysk na zdjecia i muzykę dla obu systemów??? — Tak.
Osobiście wybrał bym HDD na Windows i podzielił na 2 partycje a SSD wykorzystał bym na macOS. Ale to już kwestia wyboru systemu jaki ma być priorytetowy.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
-
Re:
Bardzo mi przyjemnie, że mogę być członkiem:-P
Mam jednak pytanie co z pierwszą częścią posta?
Oczywiscie nie oczekuje odpowiedzi już zaraz, ponieważ zdaję sobie sprawę że to już zaawansowana informatyka. I trzeba czasu. Mimo wszystko poczekam cierpliwie na pomoc, bez narzekania.
Odnosnie dysku może kupie 2.5 cala ssd i bedzie
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Musiał być dać linka tego posta.
Hackintoshe na laptopach z założenia są pracochłonne i wymagają sporo doświadczenia, prób i testów, bo każdy jest inny.
W twoim przypadku powinno pójść jednak łatwiej, ponieważ są już hackintoshe na bazie tego sprzętu i wystarczy skorzystać i ich doświadczeń.
Pomysł z SSD jest dobry. Od lat już mam dyski 2.5" jedynie w obudowach USB3.
Hackintoshe na laptopach z założenia są pracochłonne i wymagają sporo doświadczenia, prób i testów, bo każdy jest inny.
W twoim przypadku powinno pójść jednak łatwiej, ponieważ są już hackintoshe na bazie tego sprzętu i wystarczy skorzystać i ich doświadczeń.
Pomysł z SSD jest dobry. Od lat już mam dyski 2.5" jedynie w obudowach USB3.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
-
Re:
No dobrze a jest jakies miejsce w internecie gdzie ktos opisuje, co wlasnie włączył ktore kexy pobrał jakie ustawienia zastosował? Wpisalem w google zapytanie otrzymalem wynik do tego forum a tam ktos odsyłał kogos, że tam niby jest wszystko opisane. Jednak adres prowadzi do nikąd, dlatego postanowilem napisać.Alpha01 pisze: 13 sty 2020, 11:23 Musiał być dać linka tego posta.
Dokladnie chodzi mi o ten temat :viewtopic.php?t=166
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Ten link prowadzi do nikąd.
Opisów są setki, natomiast konkretnie pod ten model może nie być, tak to już jest z laptopami, potrzebny wkład własny. Studiowanie tematu itd. Niestety wiedza będzie rozproszona.
Ogólny zarys jak skonstruowany jest hackintosh jest tu na forum. Jak dobiera się kexty dla konkretnej maszyny to materiał bardzo obszerny, natomiast pewien szkielet zawsze będzie ten sam.
Zanim się do tego zabierzesz musisz jednak wiedzieć że w przypadku laptopów najczęściej nieodzowne będzie patchowanie DSDT.
A jest to wyższa szkoła jazdy i dla początkującego nie do przejścia.
W przypadku twojego Huawei Matebook D i5 ktoś to już zrobił i są gotowce EFI do pobrania, więc miesięczna żmudna praca odpada.
Czyli potrzebujesz jedynie USB z instalatorem macOS.
EDIT- właśnie wyczytałem że programujesz. To powinieneś sobie poradzić z DSDT.
Opisów są setki, natomiast konkretnie pod ten model może nie być, tak to już jest z laptopami, potrzebny wkład własny. Studiowanie tematu itd. Niestety wiedza będzie rozproszona.
Ogólny zarys jak skonstruowany jest hackintosh jest tu na forum. Jak dobiera się kexty dla konkretnej maszyny to materiał bardzo obszerny, natomiast pewien szkielet zawsze będzie ten sam.
Zanim się do tego zabierzesz musisz jednak wiedzieć że w przypadku laptopów najczęściej nieodzowne będzie patchowanie DSDT.
A jest to wyższa szkoła jazdy i dla początkującego nie do przejścia.
W przypadku twojego Huawei Matebook D i5 ktoś to już zrobił i są gotowce EFI do pobrania, więc miesięczna żmudna praca odpada.
Czyli potrzebujesz jedynie USB z instalatorem macOS.
EDIT- właśnie wyczytałem że programujesz. To powinieneś sobie poradzić z DSDT.
Bootloader OC
Bootloader OC
Re: Huawei Matebook D i5
Witam, mam problem z takim samym lapkiem. Wszystko w miarę działa, oprócz dźwięku. Testowałem już różne ustawienia config.plist, wgrywałem różne kexty, w tym przerobione CodecCommander (dodane ALC256), AppleALC, AppleHDA. Robię to trochę na czuja, bo to moja pierwsza konfiguracja w życiu i nie ukrywam że trochę błądzę we mgle. Cały proces instalacji udało się dokończyć dzięki gotowemu EFI do tego kompa z forum GitHub. Stanąłem na okienku DPCIManager, które widzicie w załączniku. W Biosie dźwięk włączony, na WIN10 normalnie działa. System działa na osobnym SSD. Z góry dzięki za pomoc. System ni widzi żadnego urządzenia audio, przy próbie regulacji głośności mam przekreślone kółeczko o braku dostępności.
http://fotoo.pl/show.php?img=1235857_zr ... 2.png.html
http://fotoo.pl/show.php?img=1235857_zr ... 2.png.html
Re:
Jasne oczywiście. Zdaje sobie sprawę i ostrzegam, że mogłem tam ostro namieszać

https://drive.google.com/open?id=17uVfd ... RE9rnk0IQo
A tu oryginalny, który ściągnąłem i działa bez dźwięku oczywiscie.
https://drive.google.com/open?id=1gBvnn ... ElL7e1Cahw