Mojave kext'y i cofig.plist
Mojave kext'y i cofig.plist
Witam,
Nadszedł ten czas gdzie chciałem sobie zrobić hacka do przeglądania internetu i czasem zagranie w lol'a. Części kupione, DMG z Mojave skonfigurowany, Clover odpalony i teraz EFI... Właśnie każdy poradnik na Youtube mówi "ja już mam skonfigurowany config i wiem jakie kext'y potrzebuje, jeśli macie to samo co ja! To możemy przejść dalej..." Natomiast co jeśli ktoś nie wie?
Kupiłem coś takiego:
AsRock Z370M Pro 4
I5-9400
Pamięć G.Skill Ripjaws V, DDR4 2x8GB
Dysk SSD ADATA XPG SX8200 PRO 512GB PCIe x4 NVMe
RX 580 Gigabyte
Silentum PC 550W Gold
Jest ktoś w stanie mi do wytłumaczyć? Znalazłem coś takiego https://github.com/HouCoder/asrock-z370 ... ADME-EN.md i trochę mnie to przerosło. Kartę będę do Wi-Fi i Bt będę sobie kupował na święta:)
Karta: https://pl.aliexpress.com/item/40000273 ... lsrc=aw.ds
Błagam o pomoc
Nadszedł ten czas gdzie chciałem sobie zrobić hacka do przeglądania internetu i czasem zagranie w lol'a. Części kupione, DMG z Mojave skonfigurowany, Clover odpalony i teraz EFI... Właśnie każdy poradnik na Youtube mówi "ja już mam skonfigurowany config i wiem jakie kext'y potrzebuje, jeśli macie to samo co ja! To możemy przejść dalej..." Natomiast co jeśli ktoś nie wie?
Kupiłem coś takiego:
AsRock Z370M Pro 4
I5-9400
Pamięć G.Skill Ripjaws V, DDR4 2x8GB
Dysk SSD ADATA XPG SX8200 PRO 512GB PCIe x4 NVMe
RX 580 Gigabyte
Silentum PC 550W Gold
Jest ktoś w stanie mi do wytłumaczyć? Znalazłem coś takiego https://github.com/HouCoder/asrock-z370 ... ADME-EN.md i trochę mnie to przerosło. Kartę będę do Wi-Fi i Bt będę sobie kupował na święta:)
Karta: https://pl.aliexpress.com/item/40000273 ... lsrc=aw.ds
Błagam o pomoc
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Witamy na forum.
Sprawa wcale nie jest taka skomplikowana. Jeśli znalazłeś dobry opis z gotową EFI, to możesz ją wykorzystać do próby instalacji.
Co jednak nie gwarantuje, że się uda. Najlepiej jak opis ten dotyczy tych samych komponentów. Najważniejsza jest płyta główna, potem karta graficzna, procesor, sieć, jaki system chce się instalować, itd.
Ten opis przejrzałem i nie widzę tan nic co by sprawiło problem. Natomiast nie widzę tam rzetelnego opisu ustawień config.plist, a to decyduje o sukcesie instalacji.
Jest to jednak tak gruby temat, że nikt na świecie nie będzie tego opisywał w poście.
Natomiast ponieważ masz RX 580 instalacja powinna przejść bezproblemowo.
Dla macOS najlepsze podłączenie monitora to DP na RX580.
Tu przykład config.plist dla twojej mobo:
Sprawa wcale nie jest taka skomplikowana. Jeśli znalazłeś dobry opis z gotową EFI, to możesz ją wykorzystać do próby instalacji.
Co jednak nie gwarantuje, że się uda. Najlepiej jak opis ten dotyczy tych samych komponentów. Najważniejsza jest płyta główna, potem karta graficzna, procesor, sieć, jaki system chce się instalować, itd.
Ten opis przejrzałem i nie widzę tan nic co by sprawiło problem. Natomiast nie widzę tam rzetelnego opisu ustawień config.plist, a to decyduje o sukcesie instalacji.
Jest to jednak tak gruby temat, że nikt na świecie nie będzie tego opisywał w poście.
Natomiast ponieważ masz RX 580 instalacja powinna przejść bezproblemowo.
Dla macOS najlepsze podłączenie monitora to DP na RX580.
Tu przykład config.plist dla twojej mobo:
- Załączniki
-
- config.plist.zip
- (2.65 KiB) Pobrany 129 razy
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Re: Mojave kext'y i cofig.plist
Dobra dzisiaj po pracy spróbuje to zrobić, jak coś to mogę Cię trochę pomęczyć?
Czym są UEFI Drivers? Je też wrzucamy do kext? Czy ma to jakieś inne przeznaczenie?
Już połowa drogi!
Clover widzi instalator Mac OS. Wgrałem kext’y z poradnika wyżej config.plist od ciebie no i przy włączaniu instalatora wszystko zatrzymuje się najpierw na „VM swap system is ON” natomiast potem było to „load_init_program: attempt” za pierwszym razem za drugim „load_init_program attempting to load sbin/launchd/„
Clover widzi instalator Mac OS. Wgrałem kext’y z poradnika wyżej config.plist od ciebie no i przy włączaniu instalatora wszystko zatrzymuje się najpierw na „VM swap system is ON” natomiast potem było to „load_init_program: attempt” za pierwszym razem za drugim „load_init_program attempting to load sbin/launchd/„

Problemem był przestarzały BIOS. Nawet z twoja paczką zatrzymywał się na tym samym. Po update wszedł bez problemu do instalatora
Teraz tylko wszystkie rzeczy z Windowsa pozbieram i czas na przenosiny