9700K, Z390 I Aorus Pro Wifi , TridentZ 3200, konfiguracja

Poradniki, instrukcje i dyskusja na temat instalacji macOS 10.14 Mojave na komputerze PC.
Awatar użytkownika
selphy
rookie

9700K, Z390 I Aorus Pro Wifi , TridentZ 3200, konfiguracja

Post autor: selphy »

Witam wszystkich,
Złożyłem komputer o następujących podzespołach:

Procesor: Intel i7 9700K
Chłodzenie: Noctua NH-D14, pasywne
Płyta główna: Gigabyte Z390 I AORUS PRO WIFI
Pamięć ram: 2x8 gb Gskill TridentZ 3200 MHz CL14
Dysk: SSD Samsung 250 GB 970 EVO
Karta graficzna: Asus RX570 Expedition
Karta wifi: Linksys WUSB6300
Obudowa: Fractal Define Nano S
Zasilacz: Antec True Power Classic 550W

Ustawienia bios:
  • Save & Exit
Load Optimized Defaults, następnie
  • M.I.T.
Extreme Memory Profile (X.M.P.) --> Profile 1
  • BIOS
Windows 8/10 Features --> Other OS
CSM Support --> Disabled
Secure Boot --> Disabled
  • Peripherals
Intel Platform Trust Technology (PTT) --> Disabled
TBT Vt-d Base Security --> Disabled
  • USB Configuration
Legacy USB Support --> Enabled
XHCI Hand-off --> Enabled
  • Network Stack Configuration
Network Stack --> Disabled
  • Chipset
Vt-d --> Disabled
Internal Graphics --> Enabled
DVMT Pre-Alloc --> 64M
DVMT Total Gfx Mem --> 256M
Audio Controller --> Enabled
Above 4G Decoding --> Enabled
  • Power
ErP --> Enabled
RC6 (Render Standby) --> Enabled

Przez samą instalację przejdziemy bez problemu, pamiętając o dodaniu pliku OsxAptioFix2Drv-free2000 oraz polecenia slide=0 w boot args.
Karta wifi/BT w tej płycie głównej jest na złączu CNVI, więc nie wymienimy jej na inną która będzie kompatybilna z macOS na chwilę obecną. Ja używam Linksys WUS6300 i szczerze polecam, wcześniej zainstalowałem Tp-link Archer T2U, ale nie ma porównania, Linksys zdecydowanie góruje jeśli chodzi o prędkość.
Zainstalujemy ją korzystając z tej paczki: https://github.com/chris1111/Wireless-U ... ter-Clover
Po prawidłowej instalacji wszystko działa, tj. wifi, audio.

Kolejna rzecz to usunięcie różowych linii w czasie bootowania systemu: viewtopic.php?f=11&t=237

Przypisałem jeszcze pci korzystając z hackintoola, według tego poradnika, https://www.insanelymac.com/forum/topic ... ackintool/

Dodałem jeszcze gotowy kext z usb, z tego tematu, https://www.insanelymac.com/forum/topic ... 80-stable/

Plik EFI, usunąłem SMBIOS
https://www.filehosting.org/file/details/816091/EFI.zip
Zrzut ekranu 2019-08-12 o 16.06.39.png
Zrzut ekranu 2019-08-12 o 16.06.39.png (102.19 KiB) Przejrzano 8254 razy

Mam jeszcze kilka zastrzeżeń,
1) Przy bootowaniu systemu monitor jakby się odłączył i włączył na moment, jest połączony przez Display Port, w pewnym momencie gaśnie i ponownie łączy się i jest informacja o połączeniu przez DP właśnie.
2) Kursor czasem powiększa się. Nie wiem z czego to wynika, czy jest to kwestia tego że peryferia nie są od Apple ?
3) Karta graficzna przy włączaniu komputera działa z pełną prędkością obrotów wentylatorów, jest to mało komfortowe i nie wiem jak to zmienić, być może oryginalnie tak jest w tym modelu.

Teraz pytanie do Was ;)
Co dalej ?
Co należy jeszcze wykonać, aby jak najlepiej skonfigurować tego hacka ?

W miarę uzyskiwania odpowiedzi będę starał się edytować post, aby powstał poradnik, aby stworzyć "idealnego hacka" :)

[img src="https://i.ibb.co/Pz7x6Nv/pc1.png" alt="pc1" border="0"][/a]
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post autor: Alpha01 »

Dla pełnego obrazu przydała by się config.plist w formacie zip w załączniku, oraz screenshot przedstawiający zawartość foldera kexts, foldera z driverami i foldera ACPI/ patched. Nastawienie BIOS i parę zdjęć jak to wszystko wygląda, jak zadbano o chłodzenie.

OK, mamy tu przykład hackintosha najnowszej obecnie generacji na podzespołach, śmiało można powiedzieć topowych. Z płytą Z390 I Aorus Pro, która należy do najlepszych i dobrze udokumentowanych do celów hackintoshowych. Przykładowo strona "szalonych" oferuje bardzo szczegółowe guide bez użycia narzędzi kopiujących elementy do systemu, dzięki czemu system pozostaje nietknięty i jest dokładnie taki sam jak na oryginalnym macu. W dodatku otrzymujemy przygotowane EFI wobec czego nie musimy przedzierać się przez gąszcz technicznych tajemnic. Oczywiście w tym wypadku niewiele będziemy wiedzieć co w "trawie piszczy".

W przypadku korzystania z gotowych EFI pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić to wygenerowanie własnych numerów seryjnych w SMBIOS programem Clover Configurator (wspominam o tym, ponieważ nie wiem czy było robione) i sprawdzenie czy nie są notowane - Check Coverage. Muszą być dla Apple nieznane-nieprawidłowe. Jeśli na dysku SSS nigdy nie była przeprowadzona instalacja Clover, dobrze by było zainstalować, i to dokładnie tą samą wersję, jaka znajduje się na EFI. Celem były by przydatne RC scripts, jakie instaluje Clover. Samo przekopiowanie EFI tego nie da.

...

Co do pytań to w dalszej części.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Awatar użytkownika
selphy
rookie

Re: 9700K, Z390 I Aorus Pro Wifi , TridentZ 3200, konfiguracja

Smbios został oczywiście przypisany. Jak pisałem post, to pomyślałem żeby właśnie dodać config. Jutro wieczorem lub w poniedziałek to zrobię, również dodam zdjęcia. Chłodzenie dodane w pierwszym poście.
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

BIOS jest OK.

1) Na początek przetestuj inne gniazda DP.
Osobiście tego nie obserwuję choć też mam RX 570. Wygląda na to, że karta graficzna ma przerwy w wysyłaniu sygnału. Raczej sprawa karty.
2) Pewnie chodzi ci o właściwość powiększania się kursora jeśli się myszą potrząśnie.
To nie jest błąd a feature. Można wyłączyć w:
Preferencje systemowe/Dostępność/Ekran - haczyk: Potrząśnij wskaźnikiem myszy....
3) Tu też sprawa karty. Moja Sapphire startuje nie z pełnymi obrotami a połową. Załaduje się driver wentylatory przestają się kręcić.
Przy pełnych obrotach wyje to jak odkurzacz, więc wiem o co ci chodzi. Ja moją przebudowałem niedawno, inne wentylatory i inna ich kontrola, teraz jest w miarę cicho i o wiele lepiej.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Awatar użytkownika
selphy
rookie

1) Mam tylko jedno gniazdo DP. Sprawdzałem również inną kartę, RX570 Strix i było to samo.
2) Ok, pomogło.
3) Zgoda, w Strixie nie było pełnych obrotów przy włączaniu.

Resztę dodam jutro.
Awatar użytkownika
selphy
rookie

Jeszcze jedna kwestia, po włączeniu listwy zasilającej komputer się bootuje przez 3-4 s, wyłącza się i wtedy można normalnie włączyć przyciskiem. Zmieniłem zasilacz na mocniejszy, bo podejrzewałem że tu może być problem. W opcjach bios nie widzę takiej opcji.
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

To znaczy komputer startuje jeśli włączysz pstryczek w listwie zasilającej i po chwili się wyłącza?
Jeśli nie odkryjesz co to powoduje wywal listwę zasilającą, bo ryzykujesz.

Brzmi mi to na jakąś rutynę w BIOS, po braku prądu. Szukaj w BIOS "Restore after power loss", ma być disabled.
Poza tym co masz w Wake Up Event?
Bootloader OC
Awatar użytkownika
selphy
rookie

W ACPI/Patched nic nie mam.

W biosie jeszcze posprawdzam ustawienia.
Awatar użytkownika
DKnoto
Hardcore Hackintosher

Post autor: DKnoto »

@selphy zauważyłem GIMPa na screenach, działa Ci to tak samo wygodnie jak pod Gnomem?

Desktop: Dell OptiPlex 7040 | Intel Core i7 6700 | HD 530 | AMD Radeon FirePro W5100 | 24GB RAM
  • SSD/M.2 WD Black SN750 1TB: macOS Catalina 10.15.7 (19H1011)
  • SSD/SATA Samsung 850 EVO 120 GB: macOS High Sierra 10.13.6 (17G14042)

Awatar użytkownika
selphy
rookie

DKnoto pisze: 12 sie 2019, 09:45 @selphy zauważyłem GIMPa na screenach, działa Ci to tak samo wygodnie jak pod Gnomem?
Tak, wszystko fajnie śmiga.
ODPOWIEDZ