Problem przy instalacji High Sierra za pomocą metody macOS INTERNET RECOVERY.

macOS High Sierra, macOS Sierra, macOS El Capitan, macOS Yosemite, macOS Mavericks, macOS Lion. Poradniki, instrukcje i dyskusje na temat instalacji.
Awatar użytkownika
Ricksanchez
rookie

Problem przy instalacji High Sierra za pomocą metody macOS INTERNET RECOVERY.

Post autor: Ricksanchez »

Witam.
Chciałbym zainstalować MacOs High Sierra przy pomocy poradnika mac os Internet Recovery: viewtopic.php?f=17&t=125

Utworzyłem już pendrive, ale kolejne kroki są dla mnie kompletnie niezrozumiałe tj. "Oznacza to, że partycja EFI zawiera plik o nazwie (także EFI), oraz wszystko co potrzebne do instalacji macOS (config.plist musi pasować do twojego sprzętu).
Ponadto wszelkie niezbędne kexts należy skopiować do /Clover/Kexts/Other/, a także wymagane sterowniki UEFI do /Clover/drivers64UEFI/
"

Nie mam pojęcia jak skonfigurować config.plist oraz jakie kexty i sterowniki wgrać.
Czy mógłbym prosić o porady lub najlepiej instrukcję dla kompletnego laika w jaki sposób to zrobić.

Mój komputer:
Płyta główna: Asus Rog Strix b360i
Procesor: i5 8400
Grafika: Evga gtx 1070 hybrid
Dysk: Samsung Evo 960 250g
Ram: 16GB DDR4 Corsair Dominator Platinum

Podrawiam i liczę na pomoc w postawieniu wymarzonego Hacka :)
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post autor: Alpha01 »

Witamy na forum!

Próbę wyjaśnienia tej kwestii mamy tu:
viewtopic.php?f=17&t=231&p=1433#p1433
Gdzieś od podpunktu "EFI Setup". Proszę ten poradnik przeczytać. Ogarnia on co prawda tylko rzeczy podstawowe, ale daje dobre wejście w temat.
Ponieważ jest to generacja CoffeeLake i jest wbudowana dGPU, config.plist będzie się co prawda różnił, ale tylko nieznacznie, od tej wersji z poradnika.
Różnice są w:

Boot Argument: disablegfxfirmware
Devices/Properties- wszystko skasować ponieważ nie mam w tym momencie pewności co tu wstawić:
Graphics - haczyk na Inject Intel i ig-platform-id: 0x3E920003
System Paremeters - haczyk w NvidiaWeb.

Ale ten sprzęt może być problematyczny i wymagać wielu prób.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Awatar użytkownika
Ricksanchez
rookie

Re: Problem przy instalacji High Sierra za pomocą metody macOS INTERNET RECOVERY.

Rozumiem, że config.plist oraz kexty dodaję z poziomu windowsa?
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

To zwykłe wkopiowanie. Jedyne co musi być, to za-mount-owana partycja EFI. Kopiuje się do folderów.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Awatar użytkownika
Ricksanchez
rookie

Re: Problem przy instalacji High Sierra za pomocą metody macOS INTERNET RECOVERY.

Ok, znalazłem w internecie Kexty oraz config jakiego używał gość z taką samą specyfikacją jak moja. Przekopiowałem poprostu jego pliki do folderów. W jaki sposób mogę zamontować EFI i czy mam to zrobić przed czy po wgraniu kextów? Przepraszam ale jak widać nie za bardzo to rozumiem.
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

To jest opisane w poradniku. Możesz zamontować przypisując EFI literę dysku w Minitool Partition Manager.

czy mam to zrobić przed czy po wgraniu kextów
- wszystko jedno, kexsty muszą być wkopiowane do EFI/EFI/CLOVER/kexts/Other

Przykładowo tak to wygląda:
Bootloader OC
Awatar użytkownika
Ricksanchez
rookie

Wszystkie czynności wykonane zgodnie z poradnikiem. Przy wyborze instalacji mac os w cloverze wyświetla się znaczek "zakaz wstępu".
Co może być nie tak?
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Wybierz inne gniazdo USB2 i doinstaluj USBinjectAll.kext
Tylko mysz i klawiatura i 1 SSD.
Bootloader OC
Awatar użytkownika
Ricksanchez
rookie

Do folderu kexts dodałem USBinjectAll.kext Niestety ale niczego to nie zmieniło. Pendrive posiadam wpięty pod USB 2.0 (próbowałem na każdym gnieździe). Próbowałem także metody tonymacx86, tam udało mi się dojść do ekranu ładowania z logiem apple, lecz w trakcie wywala mi wciąż znak zakazu wstępu. Przy metodzie internet recovery znak wyświetla mi odrazu po wybraniu Boot MacOs.
Tracę już nadzieję na postawienie Hacka :(
Awatar użytkownika
DKnoto
Hardcore Hackintosher

Post autor: DKnoto »

Nie ma się co zniechęcać, stawianie Hackintosha to złożony proces. Ja walczę z tym od końca marca na czterech różnych
kompach z różnym powodzeniem. Patrząc całościowo mam system działający w 100%, niestety nie na jednym komputerze :lol:

Desktop: Dell OptiPlex 7040 | Intel Core i7 6700 | HD 530 | AMD Radeon FirePro W5100 | 24GB RAM
  • SSD/M.2 WD Black SN750 1TB: macOS Catalina 10.15.7 (19H1011)
  • SSD/SATA Samsung 850 EVO 120 GB: macOS High Sierra 10.13.6 (17G14042)

ODPOWIEDZ