Instalacja zawiesza się przy "pozostało 23min"

Masz komputer na którym chcesz zainstalować macOS? Przymierzasz się do kupna nowych podzespołów? Szukasz porady? Chętnie pomożemy!
Post Reply
Bartq
rookie

Instalacja zawiesza się przy "pozostało 23min"

Post by Bartq »

Cześć,

Chciałem postawić sobie Hackintosha. Miałem kiedyś z tym trochę styczność ale z racji dłuższej przerwy czuję się jak kompletny świeżak.
Przygotowałem sobie OpenCore na podstawie poradnika Dortania pod swój sprzęt. Z racji zainstalowanego Windowsa mogłem jedynie pobrać obraz recovery systemu więc taki też właśnie na pendrive umieściłem. OC zbootował, instalator się uruchomił, dysk spartycjonowałem, system się pobrał i wstępnie lub częściowo zainstalował. Komputer uruchomił się ponownie, wybrałem przy drugim bootowaniu partycje/dysk "macos installer", po chwili pokazało się jabłko, pasek postępu i pozostały czas. Niestety po niedużej chwili pasek zatrzymał się na około 30% a pod spodem było napisane "pozostało 23 min". Niestety na tym skończyła się przygoda, komputer się zawiesił. Czekałem około 30 minut a pasek postępu ani drgnął.
System jaki próbowałem zainstalować to macOS 15.

Byłbym wdzięczny za jakieś podpowiedzi oraz, jeśli można, zweryfikowanie mojej EFI.

Asus B360m-k
Intel Core i7-9700k
16GB RAM DDR4
Radeon RX580
Dysk ADATA SU650 SATA SSD 512GB
Attachments
EFI.7z
(3.24 MiB) Downloaded 8 times
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Re: Instalacja zawiesza się przy "pozostało 23min"

Post by Alpha01 »

Włącz najpierw verbose w config.plist. I zrób zdjęcie ze screena na jakim się zatrzyma.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bartq
rookie

Post by Bartq »

W config mam wklejone takie parametry startowe, czy to nie jest verbose?
Problem polega na tym, że tryb verbose/tekstowy się kończy i pojawia się już tylko instalacja z logo apple i paskiem postępu. Ewentualnie może da się jakoś inaczej wymusić tryb tekstowy tej instalacji?
config.plist.png
config.plist.png (26.91 KiB) Viewed 320 times
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post by Alpha01 »

W zasadzie -v powinien wystarczyć. Może spojrzę na twoje EFI, ale nie mam obecnie zbyt wiele czasu. Może to trwać parę dni. Jakby się jeszcze dało upakować tą EFI w ZIP. 7z chyba robi mi problemy, dawno tego nie używałem.
No ale już ten screen daje mi do przypuszczenia że to EFI z internetu.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bartq
rookie

Post by Bartq »

EFI w 100% samodzielnie zmodyfikowane na podstawie poradnika Dortania

https://dortania.github.io/OpenCore-Ins ... -lake.html

Później postaram się wrzucić EFI w zip, na razie wrzuciłem jako 7z bo zip zajmował ponad 6mb
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post by Alpha01 »

Zawartość foldera Resources można usunąć.
PS zmodyfikowana, ale z czego? Użyłeś oficjalnego release >> https://github.com/acidanthera/OpenCore ... ELEASE.zip? Jaka wersja OC?
Bootloader OC
Bartq
rookie

Post by Bartq »

OC 1.0.2, najnowszy dostępny. Config edytowałem prosto z sample.plist z paczki OC z GitHuba. Jedyne co to możliwe że wziąłem go z paczki DEBUG na czas instalacji. Na koniec wiem że trzeba przejść na release gdy wszystko będzie działać.
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post by Alpha01 »

Moim zdaniem DEBUG bierze się jedynie w uporczywych przypadkach, w twoim nie powinno to być potrzebne.
Acha jeszcze zapomniałem. To "pozostało 23 min" nie można brać dosłownie. Warto poczekać dłużej a na koniec jeśli nic się nie dzieje zrestartować ręcznie i startować poprzez EFI jaką masz i zobaczyć co się stanie, może już będzie normalny start z SSD jaki miałeś do instalacji, bez dopisku "Install". Może ruszy.
Bootloader OC
Bartq
rookie

Post by Bartq »

Dokładnie tak robiłem. Pierwszy etap instalacji poszedł bez problemu, potem był restart i po restarcie z EFI blogowałem już z SSD i tak rozpoczął się drugi etap instalacji. Niestety bez trybu Veronese. Pasek postępu i logo jedynie.

Ile polecasz poczekać w takim przypadku? Może 30-45 minut było za mało?
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post by Alpha01 »

Ciężko powiedzieć. Mnie raz zdarzył się przypadek w Sequoia że system się nie zrestartował i pozostał na czarnym ekranie. Ale po manualnym restarcie system wstał normalnie.
Niektóre sprawy są kluczowe w OC. Powinien mieć uregulowane porty USB, SecureBootModel ustawiony na Disabled. W zasadzie powinno się poprawnie ustawić Bios i wyłączyć CfgLock.
PS. Jesteś z Ukrainy czy Rosji? Tylko pytam, ponieważ nastawienie klawiatury masz ruskie.

OK, spojrzałem na twoją EFI no są poważne błędy. Nie masz wygenerowanego własnego SystemUUID i MLB w Generic (no chyba że skasowałeś dla udostępienia).
Używasz USBInjectAll.kext i USBToolBox.kext z brakującym mappingiem portów - UTBMap.kext, tylko jedno z tych 2 powinno być w użyciu.
Bootloader OC
Post Reply