Aktualizacja Big Sur do Sonoma

Poradniki, instrukcje i dyskusja na temat instalacji macOS 11 Big Sur na komputerze PC.
Post Reply
mikekrk
rookie

Aktualizacja Big Sur do Sonoma

Post by mikekrk »

Witam,

pracuję sobie na BigSur zainstalowanym na DELLu OptiPlex 3040 (i3 6gen, 16GB, SSD256GB), wszystko chodzi ekstra. Ale... chciałem zaaktualizować system do wyższej wersji. Pytanie: jak to zrobić? Skoro po pobraniu Monterey z systemu nie chce się on zaaktualizować, przechodzi ten fragment, który jest po pobraniu, restartuje się, tworzy się nowy dysk, ale nie startuje z niego... Jakieś pomysły? Instrukcje? Chodzi o to by nie instalować od zera :/
mikekrk
rookie

Re: Aktualizacja Big Sur do Sonoma

Post by mikekrk »

Dziękuję Ci za odpowiedź! A który macos będzie chodził na tym procesorze? Może dlatego nie chce mi się zainstalować Monterey :/
mikekrk
rookie

Post by mikekrk »

OK, tylko jak mam tą aktualizację przeprowadzić?

Przez aktualizację systemową nie przechodzi. Pobiera się Monterey, klikam ikonkę zainstaluj, przechodzi tą część pod MacOs, tworzy "nowy" system z dyskiem o nazwie Macinstosh HD i... nie startuje z niego, uruchamia się ponownie i wraca do startu z dysku MacOS. Czy tą aktualizację trzeba przeprowadzić tak jak instalacje od nowa? Prozę o wskazówki...
mikekrk
rookie

Post by mikekrk »

OK, jeszcze raz bo nieprecyzyjnie chyba to napisałem:

1) Sprzęt: Dell Optiplex 3040 /i3-6100/16GB/256GB SSD/Intel 530
2) Zainstalowany MacOS Big Sur
3) W menu Uaktualnienia pobrany MacOS Monterey
4) Uruchamiam z programów Instaluj MacOS Monterey
5) Wybieram dysk MacDisk, instaluje się i... uruchamia ponownie system
6) Po instalacji pod MacOS w bootloaderze pojawia się Mackintosh HD i domyślnie z niego uruchamia się system. Przelatują wiersze "w terminalu" i dochodzi do pernego momentu IO... coś bo nie jestem w stanie odczytać i restartuje się. W bootloaderze przełącza się na domyślne uruchomienie z MacDisk i uruchamia się MacOS Big Sur. Jeśli zmienię ręcznie na uruchomienie z Masckintosh HD sytuacja się powtarza.

OK, pewnie musze coś podmienić... ale co? gdzie? jak? A może powiniennem inaczej zainstalować Monterey? Jeśli jest jakas inna droga na uaktualnienie to proszę o wskazówki.
mikekrk
rookie

Post by mikekrk »

Hm... no i właśnie, pierwszy raz robiłem MacOS na PCcie...

zrobiłem to spod tego linku:

https://wykop.pl/link/6846341/jak-zains ... sty-sposob

reszta o czym piszesz jest dla mnie niewiadoma, bo nie instalowałem OpenCore..., czy mam stawiać macos od nowa?
mikekrk
rookie

Post by mikekrk »

Tak przeciez zrobiłem. Pobrałem z AppStore system, wystartowałem i patrz opis powyżej. :?:
Post Reply