Co wymienić, żeby dało rade odpalić?

Masz komputer na którym chcesz zainstalować macOS? Przymierzasz się do kupna nowych podzespołów? Szukasz porady? Chętnie pomożemy!
Post Reply
KrzysiekeM

Co wymienić, żeby dało rade odpalić?

Post by KrzysiekeM »

Proszę o pomoc, czy uda sie na tym sprzęcie? co zmienić żeby to było możliwe?
Płyta główna: B450 Aorus Elite
Karta Graficzna: Asus Rog-Strix RX580 8GB
Procesor: Ryzen 5 1600
Ram: 2x16GB
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Re: Co wymienić, żeby dało rade odpalić?

Post by Alpha01 »

Teoretycznie nic nie trzeba zmieniać.
Z tym że w tym wypadku odsyłam do poradnika Dortanii:
https://dortania.github.io/OpenCore-Ins ... s-settings
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
KrzysiekeM

Post by KrzysiekeM »

Przebrnąłem przez poradnik, kilka błędów na początku, ale teraz wszystko działa. Jedyny problem mam z bardzo długim czasem uruchomienia się systemu.

Bałem się, że mój ekran 49' super ultra wide będzie skalował się tragicznie, ale jest świetnie.

Testowo zainstalowałem na zwykłem HDD, być może to jego wina.

Na płycie głównej mam miejsce na dwa dyski m2, zastanawiam się teraz jak przy tych ustawieniach biosu mogę ustawiać przy uruchomieniu z którego dysku bootować (Macos czy Windows)
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post by Alpha01 »

No oczywiście, macOS należy instalować na SSD. System można sobie sklonować na SSD.
OpenCore ma swoje menu. Można ustawić czas (Timeout) powiedzmy 3 sekundy by zatrzymać natychmiastowe automatyczne bootowanie i by dać sobie czas na zmianę startującego systemu. Czasami dla Windowsa wymaga to podanie jego Path w Entries.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Post Reply