Problem z instalacją macOS - ThinkPad E540 - "still waiting for root device" itp.

Poradniki, instrukcje i dyskusja na temat instalacji macOS 11 Big Sur na komputerze PC.
Post Reply
WilczaQ
rookie

Problem z instalacją macOS - ThinkPad E540 - "still waiting for root device" itp.

Post by WilczaQ »

Cześć, próbuję zainstalować macOS Big Sur na moim laptopie. Skorzystałem z pomocy przewodnika Dortanii. Stworzyłem instalację w systemie Windows, wszystko się poprawnie zbootowało, ale kiedy klikam „Dalej”, aby zainstalować macOS, pojawia się błąd „pkdownloaderror error 8”. Pomyślałem, że użyję maszyny wirtualnej z macOS i stworzę instalator offline, ale to też nie działa. Podczas ładowania otrzymuję taki znak zakazu z linkiem do strony Apple + komunikat „still waiting for root device”.
Szukałem pomocy w Internecie, znalazłem jakieś sposoby, ale nic nie pomogło.
Config.plist jest ustawiony odpowiednio (robiłem go już nawet od nowa, żeby sprawdzić).
USBinjectall.kext nie pomaga (usunąłem go zresztą). Porty USB zostały zmapowane, myślałem, że to powoduje błędy, jednak po usunięciu tego Kexta nadal ten sam błąd. SATA-unsupported.kext też nie pomaga, podobnie jak CtLnaAppleAHCIPort.kext.
Dodaję zrzuty ekranu z folderu EFI oraz całego pendrive'a, dodatkowo podsyłam config.plist na dysku Mega.

Specyfikacja:
• CPU: Intel Core i7 4702MQ (Haswell)
• GPU: Intel HD Graphics 4600 + NVidia GeForce GT 740M (wyłączona jest w BIOSie)
• RAM: 8 GB DDR3 1600 MHz
• Model laptopa: Lenovo ThinkPad Edge E540
• Karta dźwiękowa (kodek): Conexant SmartAudio HD CX20752
• Karta Ethernet: Realtek RTL8111
• Karta WI-FI/BT: Intel Wireless N 7260
• Poradnik, z którego skorzystałem: https://dortania.github.io/OpenCore-Install-Guide/
• Dodatkowe info: Fast Boot wyłączone, Secure Boot wyłączone, włączony tryb tylko USB 2.0.

Post skopiowałem z mojego Reddita, ale nikt tam nie odpowiada D:

Zdjęcia:
Image
Image
Image
Image
Image
PC: R5 1600AF + GTX 970 + B450, Windows 11
Laptop: ThinkPad Edge E540 i7-4702MQ + GT 740M, Windows 11 + macOS 12.4
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Re: Problem z instalacją macOS - ThinkPad E540 - "still waiting for root device" itp.

Post by Alpha01 »

Witamy na forum,

błąd wskazuje na USB albo SATA.
Opisane jest to przykładowo tu:
https://dortania.github.io/OpenCore-Ins ... ng-on-b550

Najczęściej jednak nie obędzie się bez mapowania portów USB. W twoim przypadku nie widzę tego mapowania. Jest w koszu UTBMap.kext. Ale ten kext potrzebuje chyba nadal dodatkowo USBToolBox.kext.
https://www.hackintosh.com.pl/blog/inst ... ie-windows

W przypadku SATA ważne jest ustawienie BIOS na AHCI >> SATA Mode Selection: AHCI
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
WilczaQ
rookie

Re: Problem z instalacją macOS - ThinkPad E540 - "still waiting for root device" itp.

Post by WilczaQ »

Kexty, które dodałem z poradnika OC, nie pomogły mi wcale z USB i SATA, ale może spróbuję jeszcze raz. Zmapuje również jeszcze raz porty USB, zainstalowałem Windowsa z aktualnymi sterownikami, to mi on pomoże. A o usbtoolbox nie słyszałem ani nie widziałem w sumie. Będę próbować.
SATA jest na AHCI, mam tylko to i RAID, ale po co to komu :)
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post by Alpha01 »

Proszę nie cytuj. Wszystko wynika z kontekstu.

Jeśli dodałeś tylko ten jeden kext, który potrzebuje drugiego, to nie może to działać.
Poza tym należało by ten kext przeegzaminować, co ma wpisane. Czasami coś się tam pomiesza.
RAID dotyczy nielicznych. AHCI jest potrzebne.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
WilczaQ
rookie

Post by WilczaQ »

Jasne, nie będę już.
Dodam ten kext, jak będę dodawał wszystkie pliki.
AHCI mam, jak pisałem.
Post Reply