Hackintosh Monterey MSI Z87-G45 Gaming + 4770K 2022

Masz komputer na którym chcesz zainstalować macOS? Przymierzasz się do kupna nowych podzespołów? Szukasz porady? Chętnie pomożemy!
Post Reply
Dot500

Hackintosh Monterey MSI Z87-G45 Gaming + 4770K 2022

Post by Dot500 »

Cześć,

Ostatnio miałem przyjemność korzystać z 2015 MB Pro i jestem bardzo zadowolony. Był to pierwszy kontakt z MacOS wcześniej tylko korzystałem z  Win OS. Mam kilka "gratów" które mógłbym wykorzystać na hackintosh'a. Interesuje mnie tylko korzystanie z przeglądarki i pakietu office, nie będę na nim grał w gry. Chcę zbudować coś z niewielkim nakładem, wiem, że na pewno będę potrzebował zewnętrznego karty sieciowej + najprawdopodobniej dźwiękowej. Czy ktoś już działał z podobnym zestawieniem na Monterey?

Obecna konfiguracja wygląda tak:

CPU: 4770K    
GPU: None
MOBO: MSI Z87-G45 Gaming    
RAM: Team Group Xtreem White - DDR3-2400 - CL10 - 16 GB
PSU: XFX Core 750W 135mm 80+ SLI
External sound card: brak
External WiFi card: brak

Czy ktoś widział cfg dla Monterey w podobnej konfiguracji? Tak jak pisałem wyżej, chcę tylko korzystać z aplikacji internetowych / office. Jeżeli nie będę mógł korzystać z iGPU, to chyba będę zmuszony do zakupu najtańszej kompatybilnej karty graficznej 8-)

​​​​​​​Za pomoc i wskazówki dziękuję  Większość tematów w internecie jest mega przestarzała, dodatkowo chciałbym zapytać dlaczego Z87 od MSI jest słabo polecana pod hackintosh'a?
Azteca
Mistrz

Re: Hackintosh Monterey MSI Z87-G45 Gaming + 4770K 2022

Post by Azteca »

A co masz na myśli z tym cfg? To znaczy co to takiego?

Ogólnie to Haswell, więc powinno pójść na sprzęcie jak jest. Jedynie o WIFI trzeba by było zadbać, jeśli potrzebne.
W tej generacji płyt MSI były tak zwane problemy trudne do wykrycia. Jednym się udawało innym nie, choć płyta ta sama i bootloader ten sam. Wskutek negatywnej propagandy mało kto kupował płyty MSI dla hackintosha, co spowodowało małe rozpowszechnienie i oczywiście brak prób/doświadczeń. Zmieniło się to dopiero póżniej.
Montereya nie polecam ma obecnie najwięcej bugów. Lepiej Catalina albo Big Sur.
Dot500

Post by Dot500 »

Azteca wrote: 03 Mar 2022, 20:02 A co masz na myśli z tym cfg? To znaczy co to takiego?

Ogólnie to Haswell, więc powinno pójść na sprzęcie jak jest. Jedynie o WIFI trzeba by było zadbać, jeśli potrzebne.
W tej generacji płyt MSI były tak zwane problemy trudne do wykrycia. Jednym się udawało innym nie, choć płyta ta sama i bootloader ten sam. Wskutek negatywnej propagandy mało kto kupował płyty MSI dla hackintosha, co spowodowało małe rozpowszechnienie i oczywiście brak prób/doświadczeń. Zmieniło się to dopiero póżniej.
Montereya nie polecam ma obecnie najwięcej bugów. Lepiej Catalina albo Big Sur.
Cześć,

cfg = config pod płytę główną.

Co do Wi-Fi to myślę nad BCM94360CS2 + adaptor PCI-E
razor1995
Mistrz

Post by razor1995 »

Na forum jest mój config, do bliźniaczej płyty: viewtopic.php?p=8632#p8632
Poleć z tym, Big Sur zainstalujesz, Monterey sprawia problemy pod Haswellem.
Laptop: Dell Latitude E7240 | Intel Core i5 4310U | Intel HD 4400 | 16GB RAM Kingston | Samsung SSD 1TB | macOS Big Sur beta 8
Post Reply