9700K, Z390 I Aorus Pro Wifi , TridentZ 3200, konfiguracja
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Jest tam więcej rzeczy które bym zmienił ale skupię się jedynie na USB.
Dublujesz regulację portów USB, SSDT-UIAC i USBPorts.kext zawiera to samo i ma ich nieco mało:
Tylko tyle, 6 i jedynie HS?
PS. @michal2407
Ja wybrałem Gigabyte Z390 AORUS PRO, jednak ATX. Ale nieco podobna jest.
Dublujesz regulację portów USB, SSDT-UIAC i USBPorts.kext zawiera to samo i ma ich nieco mało:
Tylko tyle, 6 i jedynie HS?
PS. @michal2407
Ja wybrałem Gigabyte Z390 AORUS PRO, jednak ATX. Ale nieco podobna jest.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Re: 9700K, Z390 I Aorus Pro Wifi , TridentZ 3200, konfiguracja
1,2 to było jeszcze przy instalacji, nie ruszałem tego. I z tego co pamiętam użyłem EFI od kogoś innego z forum hamac.michal2407 pisze: 28 sie 2019, 12:06 @selphy przejrzałem twój konfig i mam kilka pytań.
1. W properties dla devices masz zdefiniowany kontroler USB PciRoot(0x0)/Pci(0x14,0x0) jako Intel xHCI 3.1. Czy to jest konieczne?
2. Masz też zahaczone inject dla USB, czy bez tego ustawienia masz problemy z USB?
3. W katalogu kext masz zarówno FakeSMC jak i VirtualSMC. Z którego twój system korzysta?
4. Zostawiłeś sobie jeszcze XHCI-unsupported.kext. U mnie działa bez tego, czy to jest potrzebne jak masz już mapę portów USB?
3. Dzisiaj pozmieniałem, przeglądając EFI z tego tematu, https://www.tonymacx86.com/threads/succ ... -3.271145/
4. Jak ogarnę dobrze porty, to usunę

@Alpha01, porty ustawiłem na szybko, podpiąłem usb do używanych portów, bez usbinjectall. Zapisałem i wyeksportowałem przez hackintoola.
Co do chłodzenia, to od kilku lat używam już pasywnego, jedynie z jednym/dwoma wentylatorem w obudowie.
6 portów mi wystarczy, (klawiatura, mysz, drukarka, wifi, 2 wolne)
To wyczyścić folder patched i zostawić tylko kext usbmap ?
edit: Dobra muszę poprawić HS i SS

- michal2407
- rookie
@Alpha01 a jak powinno być z tym USB Inject w przypadku jak mam już działającego kexta do portów USB?
Gigabyte Z390 I AORUS Pro WiFi, Core i5 8400, 16GB BallistiX Sport LT 3000, Crucial MP510 960GB NVMe
Usbinjectall możesz usunąć.michal2407 pisze: 28 sie 2019, 12:46 @Alpha01 a jak powinno być z tym USB Inject w przypadku jak mam już działającego kexta do portów USB?
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
porty ustawiłem na szybko, podpiąłem usb do używanych portów - tego się nie robi na szybko a planuje.
Musisz wiedzieć co chcesz zachować a co poświęcić, no i by to dobrze zrobić musisz podpiąć do wszystkich portów zarówno USB2 jak i pendriva USB3, czy HDD USB3.
Hackintool musi je widzieć w realu, wtedy można je wybrać i ustawić i usunąć. Inaczej może się mieszać. Musisz się jedynie zmieścić w liczbie portów 15, USB3 liczą się podwójnie.
To wyczyścić folder patched i zostawić tylko kext usbmap? - jedno albo drugie raus.
Kext jest zależny od SMBIOS, zmienisz SMBIOS kext nie działa, SSDT działa zawsze, jak jest dla macOS zrozumiała.
USBInjectAll.kext jest tylko na początek potrzebny. Potem raus.
a jak powinno być z tym USB Inject - to akurat możesz ustawić na minus.
Musisz wiedzieć co chcesz zachować a co poświęcić, no i by to dobrze zrobić musisz podpiąć do wszystkich portów zarówno USB2 jak i pendriva USB3, czy HDD USB3.
Hackintool musi je widzieć w realu, wtedy można je wybrać i ustawić i usunąć. Inaczej może się mieszać. Musisz się jedynie zmieścić w liczbie portów 15, USB3 liczą się podwójnie.
To wyczyścić folder patched i zostawić tylko kext usbmap? - jedno albo drugie raus.
Kext jest zależny od SMBIOS, zmienisz SMBIOS kext nie działa, SSDT działa zawsze, jak jest dla macOS zrozumiała.
USBInjectAll.kext jest tylko na początek potrzebny. Potem raus.
a jak powinno być z tym USB Inject - to akurat możesz ustawić na minus.

Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Przerobiłem usb, dałem 2 x usb SS, nie wiem czemu karta wifi nie chciała działać na SS tylko na HS.
EFI aktualne, https://ufile.io/tpcsli54
EFI aktualne, https://ufile.io/tpcsli54
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
@selphy
VirtualSMC wyrzuć tu Michał miał rację. Zostaw FakeSMC.
Albo zostaw VirtualSMC.kext ale dodaj VirtualSmc.efi. A FakeSMC.kext i SMCHelper-64.efi wywal, to są pary.
Wszystkie patches tyczące się grafiki teoretycznie są w w WhateverGreen.kext, więc Clover w log powie ci że "bin not found / already patched!"
W CPU masz 0x0705, nie rozpoznaje CPU jak to usuniesz?
W Properties masz PciRoot(0x0)/Pci(0x1f,0x3) >> hda-gfx onboard-2, ale Audio Inject 1, Clover łapie co popadnie?
..... na razie tyle bo muszę do pracy.
VirtualSMC wyrzuć tu Michał miał rację. Zostaw FakeSMC.
Albo zostaw VirtualSMC.kext ale dodaj VirtualSmc.efi. A FakeSMC.kext i SMCHelper-64.efi wywal, to są pary.
Wszystkie patches tyczące się grafiki teoretycznie są w w WhateverGreen.kext, więc Clover w log powie ci że "bin not found / already patched!"
W CPU masz 0x0705, nie rozpoznaje CPU jak to usuniesz?
W Properties masz PciRoot(0x0)/Pci(0x1f,0x3) >> hda-gfx onboard-2, ale Audio Inject 1, Clover łapie co popadnie?
..... na razie tyle bo muszę do pracy.
Bootloader OC
Bootloader OC
Został FakeSMC.
W CPU musiałem zmienić, bo pokazywał mi i9
Masz na myśli ten patch "AppleGraphicsDevicePolicy (board-id) Patch (c) Pike R. Alpha" ?
Usunąć cały ten PciRoot(0x0)/Pci(0x1f,0x3) ?
W CPU musiałem zmienić, bo pokazywał mi i9
Masz na myśli ten patch "AppleGraphicsDevicePolicy (board-id) Patch (c) Pike R. Alpha" ?
Usunąć cały ten PciRoot(0x0)/Pci(0x1f,0x3) ?
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
W ACPI
- change GFX0 to IGPU
- Change PEGP to GFX0, te dwa adieu.
Kernel and Kext Patches
- AppleGraphicsDevicePolicy (board-id) Patch (c) Pike R. Alpha - adieu!
Ten patch jest z 2015 i nie mam pojęcia dlaczego ludzie automatycznie go stosują. Był na black screen i w dodatku z kombinacją na SMBIOS MacPro6,1. Gdybyś go usunął i nagle miał blackscreen przy starcie, to trzeba by było się zastanowić.
- Skylake APIC fix - to samo tu, opis mówi że na co to było?
- remove 15 port limit in 10.13.6, hmmmmm zainstalowałeś High Sierra?
- Remove 15 port limit completely 10.14, hmmmmmm, zainstalowałeś 14.0? Jeśli masz wyższy model to to nie działa.
Mógłbyś zastosować te 4 nowe patche z listy, od PMHeart dla 10.14.4.
PS. Mówiłem tu by testować zmiany EFI z USB?.... lepiej z USB!
- change GFX0 to IGPU
- Change PEGP to GFX0, te dwa adieu.
Kernel and Kext Patches
- AppleGraphicsDevicePolicy (board-id) Patch (c) Pike R. Alpha - adieu!

Ten patch jest z 2015 i nie mam pojęcia dlaczego ludzie automatycznie go stosują. Był na black screen i w dodatku z kombinacją na SMBIOS MacPro6,1. Gdybyś go usunął i nagle miał blackscreen przy starcie, to trzeba by było się zastanowić.
- Skylake APIC fix - to samo tu, opis mówi że na co to było?

- remove 15 port limit in 10.13.6, hmmmmm zainstalowałeś High Sierra?
- Remove 15 port limit completely 10.14, hmmmmmm, zainstalowałeś 14.0? Jeśli masz wyższy model to to nie działa.
Mógłbyś zastosować te 4 nowe patche z listy, od PMHeart dla 10.14.4.
PS. Mówiłem tu by testować zmiany EFI z USB?.... lepiej z USB!
Bootloader OC
Bootloader OC
Dzięki ! Zrobione. Stwierdziłem, że to na tyle mało istotne zmiany, że zmieniłem od razu w EFI, bez testowania z USB 
Edit2: Porty działają z usbports.

Edit2: Porty działają z usbports.