Nic nie uraziłeś, na Śląsku tego zwrotu nie ma po prostu. Może dlatego, że płowa ma tu dziadka z Wehrmachtu. Hahaha.
Te nasze konstrukty hackintoshowe są mocno niestandardowe. Software się nie łapie co w tym biega. Używamy symulacji iMac Pro a ten nie ma iGPU. Ale jest i Videoproc z niej korzysta.
Przy starcie jak masz jeszcze Verbose to mignie ci opis IGPU, gdzie mowa jest o framebuferze. Jak nie ma ERRORów to powinno być wszystko OK.
Jak wyłączysz iGPU to Videoproc o karcie graficznej powie: nieznana, ale liczyć będzie.
Większość cutterów ma wyłączone IGPU ponieważ twierdzą że wtedy mają szybciej.
Najlepiej sobie zrobić jakiś test i przetestować wszystkie możliwości. Bez IGPU, z IGPU i tu z różnymi ig-platform-id.
Ty masz 0300983E, a to jest jak w iMac 2019. Ja mam 0300923E, wcześniej miałem 07009B3E i na tej działa wyjście wideo na płycie głównej.
odpalanie grafiki pod 10.15.1 do FCPX
Re: odpalanie grafiki pod 10.15.1 do FCPX
No właśnie "jakiegoś takiego" zabiegu potrzebuję do udrożnienia iGPU pod iMac 2019. Na pewno jest coś o czym nie wiem, jakiś Framebuffer czy inna rzecz, która pozwoli na normalna pracę pod Cataliną. Skoro wszystko działało tip top pod Mojave, to powinno i na Catalinie. Może WEG jest jakiś nie dopracowany i jak wyjdzie następna wersja to problem zniknie. A może spróbuję poprzedniej wersji, tej z czarnym ekranem
Na razie nie mam specjalnie czasu, ale muszę to jakoś rozwiązać. Chciałbym docelowo zostać przy iMac2019. Kodowanie na 10.14.6 jest szybsze o jakieś 2 minuty na 45 minutowym projekcie niż na 10.15.1 co mnie utwierdza w przekonaniu, że coś się da poprawić, bo ma być odwrotnie 

Asus Prime Z390A (bios 0903); i9 9900k; MSI RX 580; 32GB DDR4 Aegis; NVMe SSD-970 EVO Plus 500GB; Monterey 12.5
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
WEG będzie ciągle niedopracowany. Poza tym nie wiem co Cię tak ciągnie do tej Cataliny. Rozdaje coś?
Kombinowanie Framebufferami nic ci nie da. Framebuffer opisuje jedynie dla OS jakie fizyczne wyjścia wideo ma hardware.
Jak wpiszesz w Custom UUID numer Imaca 2019 to powinno być OK.
Jest jeszcze inna metoda. To tak zwany spoof. Ja to stosowałem raz do "udawania" iMaca Pro na Haswellu. Normalnie był to iMac 15 ale dla części systemu iMac Pro 2017. Wtedy działało kodowanie. Wyglądało to tak:
Boot Args: shikigva=32 i shiki-id=Mac-7BA5B2D9E42DDD94
I teraz zamieniasz dla twojego kompa ten tłusty numer numerem z iMaca 2019.
Tylko że to jedynie hipoteza i próbował bym to na samym końcu.
Wracając do Catalina. To ja nigdy nie używam wczesnych wersji, zawsze mają bugi. Nawet ostatnia BETA 15.2. Ale przyszłe wersje są ciekawe ponieważ mają mieć (już jest w becie) natywne NVRAM dla naszych Z390. Wtedy możemy wywalić EmuVariableUefi.efi.
Kombinowanie Framebufferami nic ci nie da. Framebuffer opisuje jedynie dla OS jakie fizyczne wyjścia wideo ma hardware.
Jak wpiszesz w Custom UUID numer Imaca 2019 to powinno być OK.
Jest jeszcze inna metoda. To tak zwany spoof. Ja to stosowałem raz do "udawania" iMaca Pro na Haswellu. Normalnie był to iMac 15 ale dla części systemu iMac Pro 2017. Wtedy działało kodowanie. Wyglądało to tak:
Boot Args: shikigva=32 i shiki-id=Mac-7BA5B2D9E42DDD94
I teraz zamieniasz dla twojego kompa ten tłusty numer numerem z iMaca 2019.
Tylko że to jedynie hipoteza i próbował bym to na samym końcu.
Wracając do Catalina. To ja nigdy nie używam wczesnych wersji, zawsze mają bugi. Nawet ostatnia BETA 15.2. Ale przyszłe wersje są ciekawe ponieważ mają mieć (już jest w becie) natywne NVRAM dla naszych Z390. Wtedy możemy wywalić EmuVariableUefi.efi.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Ja żyję z montażu filmów, weselnych bo weselnych, ale zawsze to jakaś proteza filmu, a doświadczenie podpowiada mi, że za miesiąc - dwa pojawi się wypasiona aktualizacja dla FCPX-a z informacją że tylko dla 10.15.x i nie chcę wtedy zostać z ręką w nocniku. Mój workflow wygląda na dziś tak: Na M2 Samsunga mam idealnie działający 10.14.6 iMac2019, a na SSD850 EVO Catalinę instalowaną na czysto + transfer danych z poprzedniego systemu i od wczoraj jest to iMac Pro z iGPU
. Pracuję głównie na Mojave, ale od czasu do czasu cały dzień roboczy na Catalinie. Mam wtedy takie subiektywne odczucie na którym systemie jest lepiej. Benchmarki fajnie wyglądają, ale w codziennej pracy liczy nie komfort i szybkość. Najlepszy przykład to test Bruc'e na Catalinie mam 11-12 sekund a na Mojave 22-24 sekundy, jednak przy kodowaniu dla klienta Mojave jest szybszy ( niewiele, ale jednak) a powinno być odwrotnie. Optymizmem powiało jak napisałeś o NVRAM... zaczekamy i zobaczymy, może wszystko nie ułoży.

Asus Prime Z390A (bios 0903); i9 9900k; MSI RX 580; 32GB DDR4 Aegis; NVMe SSD-970 EVO Plus 500GB; Monterey 12.5
Po wywaleniu WEG, iGPU pracuje na 100% zarówno podczas kodowania, jak i w trakcie podglądu materiału na timeline. Z WEG, iGPU podczas montażu- czyli normalnej pracy na timeline - obciążona jest jedynie w 1/4 w rezultacie pliki 4k np z Mavica tną się lekko przy podglądzie, natomiast kodowanie pliku wynikowego obciąża iGPU również w 100%. Minusem pozbycia się WEG jest czarny ekran.... w moim przypadku na obu wyjściach DP. Natomiast HDMI i DVI dają obraz. teraz się kurcze zastanawiam jak żyć ? Pozbyć się WEG ??? Tak długo wrzucałem ten tekst do swoich systemów, że już zapomniałem co on jeszcze usprawnia
Przy moich monitorach spokojnie dam radę pracować bez wyjść DP, na samym HDMI+ DVI