Huawei Matebook D i5

Poradniki, instrukcje i dyskusja na temat instalacji macOS 10.15 Catalina na komputerze PC.
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post autor: Alpha01 »

Zobacz może ta EFI działa. Najlepiej sformatować nowy USB stick na macOS by miał EFI i na tą wkopiować ten rozpakowany folder EFI.
https://ufile.io/iojmrd18
Startować z BIOS i wybrać ten usb stick.
Oczywiście żadnych gwarancji nie daję.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Hp5
rookie

Re: Huawei Matebook D i5

Post autor: Hp5 »

Ok dzięki wielkie, będę testował i dam znać co wyszło :)
Hp5
rookie

Niestety nie startuje nawet instalator MacOS. Po uruchomieniu i wybraniu startu z pena, zawiesza się na białym pasku postępu. Zostawiłem nawet na pół godziny ale pasek nigdy nie zniknął. Jeszcze jedną mam niejasność - po wrzuceniu systemu na pendrive komendą sudo..... Otwieram Clover i tworzę partycję EFI i tam wrzucam ten Twój katalog. Ale czy istotne są te opcje które można zaznaczyć podczas tej instalacji Clover? Te które są w przeróżnych poradnikach ? Podobnie czy muszę doinstalować wszystkie kexy przez Clover configurator? Czy i tak zostaje to wszystko nadpisane przez Twój folder łącznie z gotowym config.plist? I jeszcze czy mam po prostu wyrzucić stworzony przez Clover folder EFI i wrzucić Twój, czy mam go nadpisać czy złączyć? Dzięki z góry.
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

1. formatujesz USB w formacie dla mac w Disk Utility -GUID.
2. Startujesz Clover Configurator, (NIE!!! instalację Clovera).
3. Montujesz EFI z tego USB i kopiujesz na nią folder EFI jak jest. To jest już kompletny folder EFI, skonfigurowany. Zamykasz wszystko.
Gotowe do próby instalacji.

Pytanie twój Matebook D i5 ma jaką wersję tego i5? Ponieważ są 2 wersje z 7 i 8 generacją.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Hp5
rookie

To jest dokładnie i5 8250u, Kaby Lake jeśli dobrze patrzę.
Akurat nie siedzę przy kompie, ale w takim razie skąd partycja efi znajdzie się na tym pendrive? Jest od razu po formacie przez disk utility? Ja robilem do tej pory tak.
1. Format usb
2. Wrzucenie obrazu cataliny na ten pen przez Sudo....
3. Uruchomienie i stalki glover i tam tworzyła się na tym samym usb partycja efi
4. Otwierałem ją przez glover configurstor
5.Na nią wrzucałem Twój katalog.
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

To disk utility tworzy partycję EFI podczas formatowania w GUID.
Clover się jedynie na niej instaluje. Clover nie tworzy partycji EFI.
Reszta by pasowała, Clover Configuratorem montujesz partycję EFI i na nią kopiujesz folder EFI. Gdyby tam już coś było, to należy to usunąć i wyczyścić kosz.
Bootloader OC
Hp5
rookie

Zrobiłem wszystko tak jak pisałeś. Niestety nie bootuje z pendrive. Pasek ładowania idzie non stop, dochodzi do końca po jakiś 10 minutach i tak już stoi. Nawet nie dochodzi do pierwszego ekranu gdzie się dysk formatuje. Nie wiem czy to ma jakiś wpływ ale na dysku ssd jest zainstalowany niresh catalina. Tak tylko mogę działać w tej chwili i tam robię te instalatory i pendrive.
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Niestety nie udzielam wsparcia dla czegoś od niresh. Ponieważ są to nielegalne dystrybucje. Nikt nie jest w stanie powiedzieć jakie zmiany są tam poczynione.
Wróć do poprzedniej EFI wejdź do systemu i ściągnij oryginalny macOS z serwera Apple. Wtedy zacznij od nowej instalacji. Twoja początkowa EFI wygląda na bardzo zaawansowaną i być może wtedy działać będzie sound, albo wystarczy mała zmiana i wszystko będzie działać.
Bootloader OC
Hp5
rookie

Źle mnie zrozumiałeś. Oczywiście na pendrive mam ściągnięty obraz z serwerów Apple i na tym bazuje tą całą instalacje. Niresh mam tylko dlatego że na niej komputer się uruchomił i miałem możliwość ściągnięcia oryginalnej instalki. Nie mam niestety dostępu do innego kompa z Mac. Walczę po to żeby pozbyć się właśnie tego niresh bo wiem co to za syf.
Hp5
rookie

Niestety po tych kombinacjach ta początkowa wersja skompliowana nie chce ruszyć. Coś musiałem namieszać wcześniej. I dlatego tylko niresh działa.
ODPOWIEDZ