odpalanie grafiki pod 10.15.1 do FCPX
Re: odpalanie grafiki pod 10.15.1 do FCPX
Tak widnieje intel UHD630. Po pozbyciu się DSDT, grafika intela rusza z pełną mocą, ale na przekodowanym materiale występują glitche. Mam jeszcze jedno podejrzenie dlaczego tak może być, ale potrzebuję chwili na sprawdzenie. Coś mi zaczyna świtać , ale muszę sprawdzić.
Zastanawiam się jeszcze nad argumentami w sekcji Boot, poza -v i dart=0 nie mam tam nic. Kiedyś próbowaliśmy różne ustawienia Shkigva, ale nie wiem czy teraz to się robi.
Zastanawiam się jeszcze nad argumentami w sekcji Boot, poza -v i dart=0 nie mam tam nic. Kiedyś próbowaliśmy różne ustawienia Shkigva, ale nie wiem czy teraz to się robi.
Asus Prime Z390A (bios 0903); i9 9900k; MSI RX 580; 32GB DDR4 Aegis; NVMe SSD-970 EVO Plus 500GB; Monterey 12.5
Dobra poddaje się. Uruchomiłem jako iMacPro i wszystko działa na razie jak należy - poza licencjami do softu rzecz jasna. Ale z tym powalczę ewentualnie. Ale najpierw trochę popracuję.
Asus Prime Z390A (bios 0903); i9 9900k; MSI RX 580; 32GB DDR4 Aegis; NVMe SSD-970 EVO Plus 500GB; Monterey 12.5
Może i haha, ale będę miał teraz jazdę z licencjami. Dobrze że nie sprzedałem jeszcze Z87, bo tam chyba są licencje do zwolnienia na CinemaGrade i ColorFinale. Ale jak się zaraz zaczną różne wtyczki zgłaszać to wymięknę. Zapytam na wszelki wypadek, można odpalać iMac2019 ( 19.1) bez iGPU ?
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Wcale nie musisz wyłączyć IGPU dla iMac Pro.
Po drugie najpierw sprawdź czy faktycznie coś się dzieje z tymi wtyczkami. Są faktycznie powiązane z hardware? Niby jak?
Masz pewnie jeszcze dojście do License Manager poprzez podanie E-maila. Dlaczego miałbyś mieć problem z potwierdzeniem licencji?
Po drugie najpierw sprawdź czy faktycznie coś się dzieje z tymi wtyczkami. Są faktycznie powiązane z hardware? Niby jak?
Masz pewnie jeszcze dojście do License Manager poprzez podanie E-maila. Dlaczego miałbyś mieć problem z potwierdzeniem licencji?
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Color Finale i CinemaGrade mają licencję na dwa komputery - pewnie po serialach sprawdzają - ale zwolniłem jedną na starym Z87, który stoi chwilowo nieużywany. Reszta wyjdzie w praniu. Na pewno PixelFilmStudio zablokuje mi jedną wtyczkę - w sensie upgrade już nie zrobię - bo przy wcześniejszych zabawach wykorzystałem już 5 licencji
A to że nie muszę blokować iGPU sam właśnie odkryłem. Natomiast nie ogarniam jednej rzeczy... jak wyłączyłem w BIOS iGPU to komp nie zrestartował i zniknęła mi możliwość botowania z NVME. Już kiedyś miałem to samo, wystarczyło wyjąć dysk odpalić kompa tak by się uruchomił bez tego dysku, następnie wyłączyć komputer, podpiąć tenże dysk i znów odpalić i wtedy już widział Clovera i mógł się zagotować. Wszystko ładnie pięknie, ale wyjmowanie NVME z radiatorem i pastą mi się nie uśmiecha... nie wiesz przypadkiem jaka opcja w bios jest odpowiedzialna za te jasełka? To samo miałem niedawno jak zmieniłem częstotliwość pamięci z 2666 na 2800 nagle EFI z NVME zniknęła i musiałem wyjąć i włożyć dysk na powrót.

- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Możesz spróbować najpierw w Custom UUID wpisać stary numer UUID z iMaca 2019 ponieważ jeśli tak wtyczka identyfikuje kompa, to może się nie zorientuje. Ale dokładnie mechanizmu zabezpieczającego tych wtyczek nie znam.
"mógł się zagotować" - gotujesz na twardo czy miękko swoje komputery
To o czym piszesz to pewnie słabość BIOS i UEFI. Nie ma na to opcji w BIOS. Występuje na różnych platformach czasami. Też to już miałem.
Możesz dodać NvmExpressDxe.efi
Ja mam 2666 MHz, szybsze RAM wywołuje u mnie byka z USB po wybudzeniu. Różnica nie jest taka znacząca więc może być.
"mógł się zagotować" - gotujesz na twardo czy miękko swoje komputery

To o czym piszesz to pewnie słabość BIOS i UEFI. Nie ma na to opcji w BIOS. Występuje na różnych platformach czasami. Też to już miałem.
Możesz dodać NvmExpressDxe.efi
Ja mam 2666 MHz, szybsze RAM wywołuje u mnie byka z USB po wybudzeniu. Różnica nie jest taka znacząca więc może być.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Dzięki, a jak to jest z odpalonym iGPU na iMacPro? Można bezkarnie tak zrobić? Intel i tak nie pracuje, a przy kłopocie z BIOS miałbym jak znalazł i mógłbym ewentualnie skakać po konfigach w razie niemca 

- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
A co ci liczy w Videoproc na iMac Pro z włączoną IGPU. U mnie właśnie IGPU, ale przykładowo Geekbench jej nie widzi.
PS. Tego zwrotu "w razie Niemca" to nie znam, co znaczy? Że katastrofa, blitzkrieg, zagłada na dysku?
PS. Tego zwrotu "w razie Niemca" to nie znam, co znaczy? Że katastrofa, blitzkrieg, zagłada na dysku?

Bootloader OC
Bootloader OC
"w razie Niemca" = " w razie wojny" katastrofy, innego nieszczęścia
to tylko takie odwołanie do ostatniej wojny, bez żadnych aktualnych podtekstów, ot tak mi się napisało. Mam nadzieję że nie uraziłem?
A wracając do tematu, to nie wiem czym liczy VideoProc. Niby pisze ze intelem, ale IntelPowerGadget pokazuje zero obciążenia iGPU przy iMac Pro

A wracając do tematu, to nie wiem czym liczy VideoProc. Niby pisze ze intelem, ale IntelPowerGadget pokazuje zero obciążenia iGPU przy iMac Pro