9700K, Z390 I Aorus Pro Wifi , TridentZ 3200, konfiguracja
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Re: 9700K, Z390 I Aorus Pro Wifi , TridentZ 3200, konfiguracja
Poza tym co masz w Wake Up Event? - tu chodziło mi o BIOS.
Akurat to nie poprawi problemu, ale te "eventy" raczej są w hackintoshach wyłączone.
Akurat to nie poprawi problemu, ale te "eventy" raczej są w hackintoshach wyłączone.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Dzięki za info, mnie do pełni szczęścia brakuje jeszcze Gnumerica...
Desktop: Dell OptiPlex 7040 | Intel Core i7 6700 | HD 530 | AMD Radeon FirePro W5100 | 24GB RAM
- SSD/M.2 WD Black SN750 1TB: macOS Catalina 10.15.7 (19H1011)
- SSD/SATA Samsung 850 EVO 120 GB: macOS High Sierra 10.13.6 (17G14042)
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Sprawdzasz temperatury przy obciążeniu? Na zdjęciu nie widać czy masz wentylatory u góry.
Ja bym przeanalizował obieg powietrza. Jeśli masz horyzontalny, to radiator Noctua obrócił bym o 90 stopni,
tak by logo było również horyzontalnie i czytelne.
Ja bym przeanalizował obieg powietrza. Jeśli masz horyzontalny, to radiator Noctua obrócił bym o 90 stopni,
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Następna rzecz folder drivers/UEFI:
- błędny helper, jeśli używasz VirtualSMC powinien być VirtualSmc.efi a nie SMCHelper-64.efi
- AudioDxe tylko kiedy chcesz Apple's Startup chime. https://www.youtube.com/watch?v=PwcySsaWqAY
Folder Other.
- SMCBatteryManager - podłączyłeś Komputer pod akumulator
?
- podobnie z SMCLightSensor, SMCProcessor, SMCSuperIO - po co to?
- brakuje może XHCI-unsupported.kext, IntelMausiEthernet.kext.
- błędny helper, jeśli używasz VirtualSMC powinien być VirtualSmc.efi a nie SMCHelper-64.efi
- AudioDxe tylko kiedy chcesz Apple's Startup chime. https://www.youtube.com/watch?v=PwcySsaWqAY

Folder Other.
- SMCBatteryManager - podłączyłeś Komputer pod akumulator

Bootloader OC
Bootloader OC
Re:
Wentylatorów nie mam u góry, temperatura karty jest w miarę wysoka tylko przy graniu. Chłodzenia nie mogę inaczej ustawić, bo nie ma miejscaAlpha01 pisze: 12 sie 2019, 13:00 Sprawdzasz temperatury przy obciążeniu? Na zdjęciu nie widać czy masz wentylatory u góry.

Jeszcze myślę nad otwarciem górnej pokrywy i założeniem filtra przeciw kurzowego, ale bez dodatkowych wentylatorów. W komputerze są tylko 2, z przodu i z tyłu.
Z UEFI wywalone te 2 rzeczy.Alpha01 pisze: 12 sie 2019, 13:37 Następna rzecz folder drivers/UEFI:
- AudioDxe tylko kiedy chcesz Apple's Startup chime. https://www.youtube.com/watch?v=PwcySsaWqAY![]()
Folder Other.
- SMCBatteryManager - podłączyłeś Komputer pod akumulator?
W Other również, dodałem tylko XHCI-unsupported.kext, lanu nie używam.
Te pliki chyba były przy instalacji z Clovera 5018, nie analizowałem ich nawet.
W sprawie ustawień bios, napisałem do Gigabyte, czekam na odpowiedź.
Jeszcze jedno pytanie, jak dodałem kext z usbmap to czy w hackintoolu nie powinny się zmienić porty ?
Karty wifi/BT już nie mam zamontowanej w płycie głównej, a pokazuje że jest podłączona.
[img src="https://i.ibb.co/TctgtVf/Zrzut-ekranu-2 ... -51-50.png" border="0"][/a]
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
1. Powtórz procedurę regulacji portów USB. Tym razem także z XHCI-unsupported.kext
2. Ustawienie Noctua NH-D14 przeczy wszelkim zasadom. Jeśli mi nie wierzysz masz Google do dyspozycji. Miejsca powinno wystarczyć, obracając kuler o 90 stopni powinno być po bokach więcej miejsca.
3. Nawet mnie ciekawi reakcja Gigabyte
2. Ustawienie Noctua NH-D14 przeczy wszelkim zasadom. Jeśli mi nie wierzysz masz Google do dyspozycji. Miejsca powinno wystarczyć, obracając kuler o 90 stopni powinno być po bokach więcej miejsca.
3. Nawet mnie ciekawi reakcja Gigabyte

Bootloader OC
Bootloader OC
Z ustawieniem chłodzenia racja, ale jak nie mam wentylatorów to nie wiem czy jest sens zmieniać, poza tym próbowałem dać "normalnie" i pamięć mi przeszkadzała. Jeszcze sprawdzę.
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Faktycznie wysokie te G.Skill TridentZ, to mi uszło jakoś z pola widzenia.
Teraz widać jak ważne jest planowanie PC. Ten typ jest w naszej bazie sprzętu.
Stosuje się prawie wyłącznie z chłodzeniami AIO.
Teraz widać jak ważne jest planowanie PC. Ten typ jest w naszej bazie sprzętu.
Stosuje się prawie wyłącznie z chłodzeniami AIO.
Bootloader OC
Bootloader OC
„Witam,
Jest to normalne zachowanie tego modelu płyty. Po odcieciu zasilania plyta wykonuje krotki test po czym startuje normalnie.
Pozdrawiam,
Pomoc Techniczna Gigabyte ”
W najbliższych dniach ogarnę jeszcze usbmap.
Co do monitora to sprawdzę z kablem hdmi.
Czy jest coś jeszcze co powinienem zrobić ?
Jest to normalne zachowanie tego modelu płyty. Po odcieciu zasilania plyta wykonuje krotki test po czym startuje normalnie.
Pozdrawiam,
Pomoc Techniczna Gigabyte ”
W najbliższych dniach ogarnę jeszcze usbmap.
Co do monitora to sprawdzę z kablem hdmi.
Czy jest coś jeszcze co powinienem zrobić ?
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Tego się raczej spodziewałem.
Tej funkcji akurat moja stara Gigabyte z97 nie ma. Ja bym to wyłączył w BIOS, jeśli się da. Zapytaj Gigabyte czy tym "Restore after power los" można to wyłączyć. Inaczej codziennie będzie jakieś testy robił, a niby po co.
Mam też listwę master-slave, po wyłączeniu komputera wszystkie inne urządzenia zostają odcięte od prądu.
Ale sam komputer ma prąd. Fajna sprawa.
Czy jest coś jeszcze co powinienem zrobić ? - zabezpieczyć się na wypadek popsucia systemu. Najlepiej klonem systemu i EFI na zewnętrznej partycji USB3. Tak że z menu BIOS można bootować system.
Więcej nie mogę powiedzieć, bo nie mam wiedzy co już robiłeś.
Tej funkcji akurat moja stara Gigabyte z97 nie ma. Ja bym to wyłączył w BIOS, jeśli się da. Zapytaj Gigabyte czy tym "Restore after power los" można to wyłączyć. Inaczej codziennie będzie jakieś testy robił, a niby po co.
Mam też listwę master-slave, po wyłączeniu komputera wszystkie inne urządzenia zostają odcięte od prądu.
Ale sam komputer ma prąd. Fajna sprawa.
Czy jest coś jeszcze co powinienem zrobić ? - zabezpieczyć się na wypadek popsucia systemu. Najlepiej klonem systemu i EFI na zewnętrznej partycji USB3. Tak że z menu BIOS można bootować system.
Więcej nie mogę powiedzieć, bo nie mam wiedzy co już robiłeś.
Bootloader OC
Bootloader OC