Pomoc w instalacji oraz wyborze

Masz komputer na którym chcesz zainstalować macOS? Przymierzasz się do kupna nowych podzespołów? Szukasz porady? Chętnie pomożemy!
HoganRhys

Re: Pomoc w instalacji oraz wyborze

Post by HoganRhys »

Na macOS użył bym SSD, dyski tradycyjne jedynie na dane. Sam system, tu jest pewien problem z Monterey, mianowicie ta wersja będzie może dobra nieco później, obecnie zawiera jeszcze niedoskonałości. Poza tym można brać system dowolny, w zależności co się ma zamiar robić i jakie apps wykorzystywać. Osobiście instalował bym Catalina albo Big Sur.

fjallraven kaipak
szymon1306
rookie

Post by szymon1306 »

Kolega chyba spojrzał na pierwszą konfigurację, którą odpaliłem i działa dobrze.
Jednak wprowadzam trochę zmian i przez to trochę wcześniej podałem nowy konfig
z tym, że chyba już mam zgrzyt z kartą RX 6700 Xt
szymon1306
rookie

Post by szymon1306 »

Witam.
Temat pozostawiony na kilka lat. Jednak chcę wrócić do niego.

Aktualnie posiadany sprzęt to:
Procesor i7 11700k
płyta Gigabyte Aorus z590 Master
48Gb ddr4
Grafika Gigabyte RX 6900 XT
Dyski 2szt. ssd na NVMe

oraz karta wifi taka jak poprzednio czyli: BCM94360CS2

Chciał bym postawić system metodą pobierania recovery drogą internetową.

Jakieś rady? Może ktoś ma podobną konfigurację?
Ja nie ukrywam, że musiał bym wszystko od zera sobie przypomnieć i zaczynam od najważniejszych tematów.
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post by Alpha01 »

Tej płyty Gigabyte Z590 Aorus było kilka rodzajów, jak Pro albo Elite, jednak całość konfiguracji jest optymistyczna.
Ujdzie jako MacPro7,1.
Z kartą BCM94360CS2 będzie problem w nowszych systemach, będzie potrzebny Broadcom-WLAN-Patch. A ten wymaga wyłączenia SIP. Co mnie osobiście skłoniło do zastosowania karty intela.
No cóż, poradników jest masa a najlepszy zbiór informacji o tej metodzie znajdziesz w poradniku: https://dortania.github.io/OpenCore-Ins ... sites.html
Ale to masa tekstu i nie każdy w tym się odnajdzie.
Jest jednak poradnik, warty wypróbowania:

Osobiście sam tego nie weryfikowałem. Ale całość poza paroma nieistotnymi błędami wydaje się być OK.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
szymon1306
rookie

Post by szymon1306 »

Mam chwilkę to postaram się odnaleźć :)
Chociaż tak dla nie ogarniętych osób w temacie czasami to problem.

Płyta to dokładnie Aorus Z590 Master

Systemu nie muszę mieć najnowszego byle wszystko działało.
Tak na marginesie mieszkam w Żorach i kiedyś można by się było skrzyknąć bo widzę, że też jesteś ze Śląska
szymon1306
rookie

Post by szymon1306 »

Alpha01 wrote: 05 Jan 2025, 11:41 Tej płyty Gigabyte Z590 Aorus było kilka rodzajów, jak Pro albo Elite, jednak całość konfiguracji jest optymistyczna.
Ujdzie jako MacPro7,1.
Z kartą BCM94360CS2 będzie problem w nowszych systemach, będzie potrzebny Broadcom-WLAN-Patch. A ten wymaga wyłączenia SIP. Co mnie osobiście skłoniło do zastosowania karty intela.
No cóż, poradników jest masa a najlepszy zbiór informacji o tej metodzie znajdziesz w poradniku: https://dortania.github.io/OpenCore-Ins ... sites.html
Ale to masa tekstu i nie każdy w tym się odnajdzie.
Jest jednak poradnik, warty wypróbowania:

Osobiście sam tego nie weryfikowałem. Ale całość poza paroma nieistotnymi błędami wydaje się być OK.
Świetny poradnik (ten wideo) dzięki niemu udało się postawić macOs na wyżej wymienionym zestawie...oraz na Xiaomi Notebook Pro 2020 ( w Xiaomi jedynie nie odpaliłem karty MX350) jednak nie jest mi do niczego potrzebna.
Post Reply