Na macOS użył bym SSD, dyski tradycyjne jedynie na dane. Sam system, tu jest pewien problem z Monterey, mianowicie ta wersja będzie może dobra nieco później, obecnie zawiera jeszcze niedoskonałości. Poza tym można brać system dowolny, w zależności co się ma zamiar robić i jakie apps wykorzystywać. Osobiście instalował bym Catalina albo Big Sur.
- rookie
Re: Pomoc w instalacji oraz wyborze
Kolega chyba spojrzał na pierwszą konfigurację, którą odpaliłem i działa dobrze.
Jednak wprowadzam trochę zmian i przez to trochę wcześniej podałem nowy konfig
z tym, że chyba już mam zgrzyt z kartą RX 6700 Xt
Jednak wprowadzam trochę zmian i przez to trochę wcześniej podałem nowy konfig
z tym, że chyba już mam zgrzyt z kartą RX 6700 Xt
-
- rookie
Witam.
Temat pozostawiony na kilka lat. Jednak chcę wrócić do niego.
Aktualnie posiadany sprzęt to:
Procesor i7 11700k
płyta Gigabyte Aorus z590 Master
48Gb ddr4
Grafika Gigabyte RX 6900 XT
Dyski 2szt. ssd na NVMe
oraz karta wifi taka jak poprzednio czyli: BCM94360CS2
Chciał bym postawić system metodą pobierania recovery drogą internetową.
Jakieś rady? Może ktoś ma podobną konfigurację?
Ja nie ukrywam, że musiał bym wszystko od zera sobie przypomnieć i zaczynam od najważniejszych tematów.
Temat pozostawiony na kilka lat. Jednak chcę wrócić do niego.
Aktualnie posiadany sprzęt to:
Procesor i7 11700k
płyta Gigabyte Aorus z590 Master
48Gb ddr4
Grafika Gigabyte RX 6900 XT
Dyski 2szt. ssd na NVMe
oraz karta wifi taka jak poprzednio czyli: BCM94360CS2
Chciał bym postawić system metodą pobierania recovery drogą internetową.
Jakieś rady? Może ktoś ma podobną konfigurację?
Ja nie ukrywam, że musiał bym wszystko od zera sobie przypomnieć i zaczynam od najważniejszych tematów.
Tej płyty Gigabyte Z590 Aorus było kilka rodzajów, jak Pro albo Elite, jednak całość konfiguracji jest optymistyczna.
Ujdzie jako MacPro7,1.
Z kartą BCM94360CS2 będzie problem w nowszych systemach, będzie potrzebny Broadcom-WLAN-Patch. A ten wymaga wyłączenia SIP. Co mnie osobiście skłoniło do zastosowania karty intela.
No cóż, poradników jest masa a najlepszy zbiór informacji o tej metodzie znajdziesz w poradniku: https://dortania.github.io/OpenCore-Ins ... sites.html
Ale to masa tekstu i nie każdy w tym się odnajdzie.
Jest jednak poradnik, warty wypróbowania:
Osobiście sam tego nie weryfikowałem. Ale całość poza paroma nieistotnymi błędami wydaje się być OK.
Ujdzie jako MacPro7,1.
Z kartą BCM94360CS2 będzie problem w nowszych systemach, będzie potrzebny Broadcom-WLAN-Patch. A ten wymaga wyłączenia SIP. Co mnie osobiście skłoniło do zastosowania karty intela.
No cóż, poradników jest masa a najlepszy zbiór informacji o tej metodzie znajdziesz w poradniku: https://dortania.github.io/OpenCore-Ins ... sites.html
Osobiście sam tego nie weryfikowałem. Ale całość poza paroma nieistotnymi błędami wydaje się być OK.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
-
- rookie
Mam chwilkę to postaram się odnaleźć 
Chociaż tak dla nie ogarniętych osób w temacie czasami to problem.
Płyta to dokładnie Aorus Z590 Master
Systemu nie muszę mieć najnowszego byle wszystko działało.
Tak na marginesie mieszkam w Żorach i kiedyś można by się było skrzyknąć bo widzę, że też jesteś ze Śląska

Chociaż tak dla nie ogarniętych osób w temacie czasami to problem.
Płyta to dokładnie Aorus Z590 Master
Systemu nie muszę mieć najnowszego byle wszystko działało.
Tak na marginesie mieszkam w Żorach i kiedyś można by się było skrzyknąć bo widzę, że też jesteś ze Śląska
-
- rookie
Świetny poradnik (ten wideo) dzięki niemu udało się postawić macOs na wyżej wymienionym zestawie...oraz na Xiaomi Notebook Pro 2020 ( w Xiaomi jedynie nie odpaliłem karty MX350) jednak nie jest mi do niczego potrzebna.Alpha01 wrote: 05 Jan 2025, 11:41 Tej płyty Gigabyte Z590 Aorus było kilka rodzajów, jak Pro albo Elite, jednak całość konfiguracji jest optymistyczna.
Ujdzie jako MacPro7,1.