Jak zainstalowac jednocześnie Windows 11 i OSX? Szyfrowanie partycji

Zbiór poradników i linków do tutoriali które można wykorzystać przy pracy z wieloma wersjami macOS.
Post Reply
pskowyt
rookie

Jak zainstalowac jednocześnie Windows 11 i OSX? Szyfrowanie partycji

Post by pskowyt »

Potrzebuję zainstalować Windows 11 i OSX na jednym dysku 1TB NVME M2 2280. UEFI. Jak to zrobić aby mieć zaszyfrowany conajmniej Windows11? Laptop Thinkpad T490

1. Do szyfrowania całej partycji Windows 11 używam Diskcryptor https://diskcryptor.org/. Ma on mocno konfigurowalny bootloader. Jak podzielić dysk na partycje, jaką kolejność instalacji zachować, którym poradnikiem się sugerować?

Code: Select all

Diskcryptor:
- Broad choice in configuration of booting an encrypted OS. Support for various multi-boot options.
- Full compatibility with UEFI/GPT boot
- MBR bootloader Full compatibility with third party boot loaders (LILO, GRUB, etc.).
- Encryption of system partitions with pre-boot authentication.
- Option to place boot loader on external media and to authenticate using the key media.
2. Czy mogę zaszyfrować też całego OSX ? Czy wówczas muszę mieć inny bootloader? Czy jest to niemożliwe i pownienem kupić drugi dysk na OSX (mam drugi wolny slot nvme WWAN 2242)? CZy muszę zastosować zupełnie inny mechanizm jak np. VeraCrypt która jest wolniejsza od DiskCryptor ale obsługuje Windows i OSX https://kwestiabezpieczenstwa.pl/szyfrowanie-dysku/ ?
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Re: Jak zainstalowac jednocześnie Windows 11 i OSX? Szyfrowanie partycji

Post by Alpha01 »

Ja nie polecam instalacji Windows i macOS na 1 dysku. Są ludzie, którzy powiedzą, że idzie i działa, ale ryzyko konfuzji jest jednak spore, zwłaszcza jak zamierza się zastosowanie szyfrowania.
Instalując na oddzielnych dyskach można szyfrować do woli cały dysk a nie tylko partycje i to z natywnymi funkcjami wbudowanymi w dany system. Jedynie o czym należy pomyśleć to skonfigurowanie bootloadera dla szyfrowania, jeśli mowa o pc hackintosh. OpenCore potrzebuje dodatkowych ustawień i drivera OpenUsbKbDxe.efi.
No i w tym wypadku można też startować dysk Windows z BIOSu, gdzie pc będzie się zachowywał jakby macOS nie było. Jakiekolwiek manipulacje na dysku Windows nie będą miały wpływu na dysk macOS i odwrotnie. A dyski NVME nie są drogie.

Z tym że moje doświadczenie w tym temacie jest małe, ogranicza się jedynie do macOS.
A tu jest ta sprawa dziecinnie prosta.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
pskowyt
rookie

Post by pskowyt »

Dziękuję Alpha za sugiestie, a teraz:
1. Wiem jak działa MBR i szyfrowanie dysków i partycji w Windows 10, nie wiem jak działa UEFI.
Czy jeśli będę miał osobne dwa dyski jak sugerujesz NVME to w UEFI wskażę co i kiedy się bootuje i bootloadery osobne dla Windows i osobne dla OSX będą na początku każdego zaszyfrowanego osobnego dysku? Jaka jest główna koncepcja rozdzielania bootloaderów na dwóch dyskach w pełni zaszyforwanych z użyciem UEFI?

2. Sprawdziłem że VeraCrypt potrafi bootować wiele systemów na raz. I OSX i Windows po jest pod dwie platformy. Czy lepiej korzystać z szyfrowania VeraCrypt w przypadkuOSX czy wykorzystać to co ma wbudowane do szyforwnaia HackMacintosh? Przy czym VeraCrypt ma bardzo słabe wyniki w szyforwaniu w przeciwieństwie do DiskCryptor, nie wiem jak wbudowane narzędzie w macu.
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post by Alpha01 »

I Windows 11 i macOS używa UEFI.
W normalnym przypadku masz jeden bootloader w postaci OpenCore, przy starcie pojawią się dyski do wyboru, jakie zawierają system operacyjny. OpenCore potrafi wystartować i Windows i macOS a nawet Linux. Można ustawić że wybrany system startuje automatycznie po nastawionym czasie, 3 sekundach na przykład.
OpenCore znajduje się na dysku startowym z macOS, na ukrytej partycji zwanej EFI. Na drugim dysku SSD może być Windows i ten dysk ma swoją EFI i swój bootloader. Jeśli w BIOS nastawisz dysk z Windows jako 1 w kolejce bootowania, to wystartuje Windows tak jak zwykle.

Jeśli ustawisz w BIOS dysk z macOS jako 1 w kolejce bootowania, to wtedy startuje OpenCore i ten może wystartować macOS, albo Windows znajdujący się na innym dysku pomijając EFI jakie ma Windows.

W macOS szyfrowanie jest bardzo proste a narzędzie jest praktycznie nie do złamania. Po prostu w ustawieniach bezpieczeństwa aktywujesz FileVault. Wymyślasz hasło, generujesz dodatkowy klucz w postaci pliku, gdybyś zapomniał hasła, i to wszystko. Mac w tle sobie dysk zaszyfruje.

Nie wiem na co to potrzebujesz, ale na ogół wystarczy sobie utworzyć zaszyfrowany folder i tam wkładać wrażliwe pliki. Można wybrać taki poziom szyfrowania, że nie złamie się tego za milion lat obecnym sprzętem.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
pskowyt
rookie

Post by pskowyt »

Mam zwyczaj szyfrowania całych partycji czy dysków, 10 lat temu bawiłem się w kontenery szyfrujące. W przypadku zgubienia komputera lub coś w tym stylu, ktoś przejmuje wszystkie Twoje dane, zdjęcia itd. jeśli nie jest to zaszyfrowane. Alpha, w takim razie czy dobrze zrozumiałem, że aby zbootować system jeden lub drugi będę musiał wchodzić do biosu, aby wybrać co ma się pierwsze uruchomić w przypadku kiedy oba dyski będą zaszyfrowane różnymi metodami i własnymi bootloaderami? Uruchomienie bootloadera OpenCore wskazującego na Windows oznacza krach systemu Windows, bo start Windows musi przejśc przez bootloader Diskcryptora aby odszyfrować dane.

1. Windows 11 na podstawowym pierwszym dysku 1 TB NVME podzielonym na partycje. Discryptor ma swojego bootladera jako system szyfrujący i umieści go w UEFI
2. OSX na drugim dysku 512 GB bez partycji, OpenCore jako bootloader umieszczam na początku tego dysku.
3. Co mi da moduł TPM który jest w tym laptopie? Czy wyciągając taki dysk z laptopa jestem w stanie go wówczas podmontować diskcryptorem i odczytać dane z partycji zaszyfrowanej Windows? Czy tak samo mogę zrobić z OSX? Czy pendrive awaryjny uruchomiony na tym laptopie z Win czy OSX odszyfrują mi dane na moje życzenie aby poprawić jakaś rzecz po aktulizacji i na nowo zaszyfrować?
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post by Alpha01 »

Nie, nie trzeba wchodzić do BIOS za każdym razem, wystarczy jednorazowo ustawić co startuje pierwsze. Natomiast nie mam wiedzy jak teraz zachowa się zaszyfrowany Windows jeśli pc wystartuje z OpenCore.

1. Jeśli tak to nie wejdziesz pewnie do Windows bez startu z BIOS z EFI która ma bootladera od Discryptor. Po prostu OpenCore to wszystko pomija.

2. Nie OSX tylko macOS, i dlaczego nie ma mieć partycji? Może mieć ich setki. I nie umieszczasz OpenCore na początku tego dysku a na partycji EFI.
Stąd też ta nazwa UEFI. TPM nie przeszkadza ani OpenCore ani macOS. Jak wspominałem z szyfrowaniem Windows nie mam wiele doświadczenia. Ale mogę powiedzieć co stanie się z macOS, jeśli wyjmiesz dysk i będziesz chcieć go odczytać, mianowicie nie odczytasz. Co więcej, jak go zamontujesz w to samo miejsce w tym samym laptopie to możesz się nieco podenerwować, ponieważ też możesz go już nie odczytać. Już nigdy. Zmieni się bowiem identyfikator dysku i wszystko się pokiełbasi. Tak że lepiej zaszyfrowany dysk nie wyjmować z pc. Jak to będzie z Windows 11 to nie wiem.
Startując zaszyfrowany macOS z USB-Sticka, jeśli znasz hasło to nie ma problemu. USB-Stick musi mieć konfigurację zdolną do bootowania szyfrowanych dysków.

Twój problem jest bardzo egzotyczny. Możesz szukać trochę info w sieci, ale raczej mało znajdziesz.
Bootloader OC
pskowyt
rookie

Post by pskowyt »

1. Czy jestem w stanie umieścić bootloader Discryptora na początku zaszyfrowanego dysku 1TB NVME przeznaczonego na Win11 w obszarze EFI?
- przypuszczalnie Tak
2. Czy jestem w stanie umieścic bootloader macOS OpenCore na drugiem dysku 512 GB NVME w obszarze EFI dla zaszyfrowanego dysku maca?
- nie znam odpowiedzi
3. Jeśłi uda się dwa powyższe punkty spełńić, to potrzebuję trzeci główny bootloader jakiejkolwiek dowolnej firmy lub OpenSource który po właczeniu komputera spowoduje wybór: Win lub macOS i sięgnie na odpowiedni dysk 1 EFI lub 2 EFI. Dobrze rozumiem?
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post by Alpha01 »

1. Z Windows możesz robić na co masz ochotę.
2. Nie tylko że "będziesz w stanie", ale i nie będziesz mieć innego wyjścia. Jeśli chcesz macOS.
3. By to zrobić musisz być dobrym programistą. ;)
Bootloader OC
pskowyt
rookie

Post by pskowyt »

Dziękuję Alpha za potwierdzenie 1 i 2 punktu = wskazówka dla mnie. Co do 3 punktu, spróbuje zastosować trzeci bootloader który chyba jest prostrzy niż grub:
https://www.plop.at/en/pbm6/full.html#l_efi
https://www.plop.at/en/ploplinux/video- ... #e_install
Post Reply