Instalacja macOS od zera, bez posiadania kopii macOS
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Re: Instalacja macOS od zera, bez posiadania kopii macOS
Chłopie cierpliwości. Ja mimo że miałem już wiedzę na temat hackintoshy z obecnym miałem z 6 podejść.
Z każdym prawie nowym macOS i każdą nową wersją OpenCore zmienia się procedura. Dlatego nie jest to takie proste.
Ten 7 generacji nie startuje na tej podesłanej EFI?
Z każdym prawie nowym macOS i każdą nową wersją OpenCore zmienia się procedura. Dlatego nie jest to takie proste.
Ten 7 generacji nie startuje na tej podesłanej EFI?
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Nie znam się i mogę zadać dziwne pytanie.
Czy da się zainstalować na Windows 11 bez użycia VirtualBox czy VMware? np. wykorzystując WSL?
Czy da się zainstalować na Windows 11 bez użycia VirtualBox czy VMware? np. wykorzystując WSL?
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Takie coś jest możliwe na WSL2, ale my się tym tematym nie zajmujemy.
Zajmujemy się tylko sposobem natywnym.
Zajmujemy się tylko sposobem natywnym.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Może to pomoże:Sinngel pisze: 18 gru 2022, 21:36 Dlaczego nie ma poradnika krok po kroku jak zainstalować Hackintosh?
Dzień dobry, Panowie mam mały problem poległem na instalacji macOS na moim lenovo x230 a mój problem jest taki że skasowało mi EFI i mam tylko do wyboru opencore nawet nie mogę z pendriva zainstalowac windowsa prośba o pomoc.
Znaczy przepisany masz bootloader na EFI? I startuje jedynie OpenCore który ale nie jest w stanie zainstalować macOS? Jeden dysk?
Jaki system macOS chciałeś instalować? THINKPAD X230 z Intel Core i5-3320M?
Jaki system macOS chciałeś instalować? THINKPAD X230 z Intel Core i5-3320M?
Cześć tak Intel i-5, startuje tylko opencore próbowałem zainstalować VENTURA Olarila, jeden dysk. Teraz jak bym chciał powrócić do instalacji windowsa musze jakoś bootloader nadpisac ? mac niby się instaluje do pewnego momenty a pózniej są same restarty w koło
Dobrze i5 ale jaki, bo jest tego wiele. Ja tylko strzelam w ciemno że masz Core i5-3320M.
Nie polecam strony Orali** ale mniemam że chciałeś sobie ułatwić sprawę, z tym że pogorszyłeś.
By ten przypadek wyjaśnić musiał bym znać przebieg instalacji, czy startuje z USB itd. Ale wygląda mi to na przepisanie bootloadera, a może nawet skasowanie Windows.
Poza tym instalacja na tym laptopie systemu Ventura nie jest taka prosta, ponieważ system ten nie wspiera karty graficznej zawartej na tym procesorze. Potrzebny jest PatchHD4000 albo OpenCole Legacy Patcher. Ten procesor posiadał MacBookPro9,2 z 2012. Ostatni oficjalny system dla tego laptopa to był macOS 10.15.7 Catalina. Pewnie też działał macOS Big Sur.
Jakbyś chciał windozę to możesz próbować naprawić z USB albo nowa instalacja.
Nie polecam strony Orali** ale mniemam że chciałeś sobie ułatwić sprawę, z tym że pogorszyłeś.
By ten przypadek wyjaśnić musiał bym znać przebieg instalacji, czy startuje z USB itd. Ale wygląda mi to na przepisanie bootloadera, a może nawet skasowanie Windows.
Poza tym instalacja na tym laptopie systemu Ventura nie jest taka prosta, ponieważ system ten nie wspiera karty graficznej zawartej na tym procesorze. Potrzebny jest PatchHD4000 albo OpenCole Legacy Patcher. Ten procesor posiadał MacBookPro9,2 z 2012. Ostatni oficjalny system dla tego laptopa to był macOS 10.15.7 Catalina. Pewnie też działał macOS Big Sur.
Jakbyś chciał windozę to możesz próbować naprawić z USB albo nowa instalacja.
właśnie próbuję powrócić do windowsa tylko żaden botowalny pendrive nie jest widziany, tyko i wyłącznie pen z macos widzi
- Załączniki
-
- IMG_20240106_173133007.jpg (2.82 MiB) Przejrzano 2878 razy
Widzi tylko OpenCore, bo już tylko to ma.
Musisz wejść do BIOS i zobaczyć czy USB-Stick z Windows jest widoczny. OpenCore jest na EFI an dysku głównym?
Ostateczne przywróć ustawienia BIOS, do domyślnych.
Musisz wejść do BIOS i zobaczyć czy USB-Stick z Windows jest widoczny. OpenCore jest na EFI an dysku głównym?
Ostateczne przywróć ustawienia BIOS, do domyślnych.