Witajcie.
Zaobserwowałem problem z uśpieniem mojego laptopa, a mianowicie:
1. Długo się usypia, ok 20 sekund, tak jakby coś nie pozwalało
2. Po wybudzeniu temperatury są wyższe, co oznacza, że coś się dzieje, ale nie umiem zlokalizować, jest pobór mocy w Watach procesora, ale procesy są jakby tak samo jak przed uśpieniem.
Jest to laptop Acer Nitro 5 515-55-54LN, Intel 10300H, RTX 2060 (dodane dGPUoff, oraz boot-args "-wegnoegpu")
Oczywiście praca działa tak samo, wszystko śmiga, tylko z racji tych temperatur praca na baterii jest totalnie bez sensu.
Po normalnym starcie załóżmy czas pracy około 3:00h, po wybudzeniu z uśpienia to już 0:45h
Oczywiście podam co potrzebne by pomóc zlokalizować problem. Wersja OpenCore 0.8.3
Problem z uśpieniem
Re: Problem z uśpieniem
Nie zasypia na 100%. Trzeba by sprawdzić co nie pozwala mu zasnąć. Z tym że to robota na dłużej.
Można zacząć od Konsoli, zapisać sobie czas usypiania i później wyszukać to miejsce i sprawdzić co robił wtedy.
Można zacząć od Konsoli, zapisać sobie czas usypiania i później wyszukać to miejsce i sprawdzić co robił wtedy.
-
- rookie
Usypia się, tyle że trwa to długo około 20sekund. Nic go nie budzi, może tak noc leżeć. Bateria nawet spoko podczas uśpienia, jak na windows.
Problemem jest czas tak długiego usypiania, oraz to że po wybudzeniu dostaje wyższe temperatury.
Problemem jest czas tak długiego usypiania, oraz to że po wybudzeniu dostaje wyższe temperatury.
-
- rookie
Zamieszczam listę załadowanych kextów, może czegoś brakuje, albo czegoś za dużo jest:
Oraz ACPI:
Oraz ACPI:
-
- rookie
Tutaj zrzut z konsoli.
Sep 1 18:04:43 MacBook-Pro AMPDeviceDiscoveryAgent[437]: Entered:_AMMuxedDeviceDisconnected, mux-device:4<<<<<TU ZAMKNĄŁEM KLAPĘ - usypiał się 20 sekund - temperatura 41 stopni
Sep 1 18:04:43 MacBook-Pro AMPDeviceDiscoveryAgent[437]: Entered:__thr_AMMuxedDeviceDisconnected, mux-device:4
Sep 1 18:08:01 MacBook-Pro syslogd[132]: ASL Sender Statistics<<<<<<<TU PODNIOSŁEM KLAPĘ - temperatura wyższa o 12 stopni = 53 stopnie
Sep 1 18:08:34 MacBook-Pro AMPDeviceDiscoveryAgent[437]: Entered:_AMMuxedDeviceDisconnected, mux-device:5
Sep 1 18:08:34 MacBook-Pro AMPDeviceDiscoveryAgent[437]: Entered:__thr_AMMuxedDeviceDisconnected, mux-device:5
Sep 1 18:04:43 MacBook-Pro AMPDeviceDiscoveryAgent[437]: Entered:_AMMuxedDeviceDisconnected, mux-device:4<<<<<TU ZAMKNĄŁEM KLAPĘ - usypiał się 20 sekund - temperatura 41 stopni
Sep 1 18:04:43 MacBook-Pro AMPDeviceDiscoveryAgent[437]: Entered:__thr_AMMuxedDeviceDisconnected, mux-device:4
Sep 1 18:08:01 MacBook-Pro syslogd[132]: ASL Sender Statistics<<<<<<<TU PODNIOSŁEM KLAPĘ - temperatura wyższa o 12 stopni = 53 stopnie
Sep 1 18:08:34 MacBook-Pro AMPDeviceDiscoveryAgent[437]: Entered:_AMMuxedDeviceDisconnected, mux-device:5
Sep 1 18:08:34 MacBook-Pro AMPDeviceDiscoveryAgent[437]: Entered:__thr_AMMuxedDeviceDisconnected, mux-device:5
Masz 2 kexty dla USB, 1 musi być tylko.
Dodaj może NoTouchID.kext.
Ten VerStub.kext był konieczny dla dźwięku?
To "Entered:_AMMuxedDeviceDisconnected, mux-device:5" to jakieś dziadostwo jest. Trzeba by było wiedzieć co to za device 5.
Często to synchronizacja mobilnego sprzętu.
Może tu coś jest:
https://georgegarside.com/blog/macos/st ... ng-iphone/
...
Dodaj może NoTouchID.kext.
Ten VerStub.kext był konieczny dla dźwięku?
To "Entered:_AMMuxedDeviceDisconnected, mux-device:5" to jakieś dziadostwo jest. Trzeba by było wiedzieć co to za device 5.
Często to synchronizacja mobilnego sprzętu.
Może tu coś jest:
https://georgegarside.com/blog/macos/st ... ng-iphone/
...
-
- rookie
Zostawiłem USBmap.kext
Usunąłem VerStub.kext - nie zmieniło nic w dźwięku, jest ok
Dodałem NoTouchID.kext
Jak na razie nie przynosi efektów...
Usunąłem VerStub.kext - nie zmieniło nic w dźwięku, jest ok
Dodałem NoTouchID.kext
Jak na razie nie przynosi efektów...
-
- rookie
To wygląda jak złe zarządzanie energią, tak jakby z zimnego startu chodził ok, a po wybudzeniu wchodził na tryb turbo i nie chciał zejść niżej.
Tak, to mało znany procesor jaki masz.
Właściwie to potrzebuje CPUFriend.kext z CPUFriendDataProvider.kext.
-
- rookie
Wydawało mi się, że i5 10300H to właśnie bardzo znany, występuje w większości gaminguAzteca wrote: 01 Sep 2022, 21:55 Tak, to mało znany procesor jaki masz.

Chyba, że chodzi o MacOS.