Zabieram się od dłuższego czasu...

Masz komputer na którym chcesz zainstalować macOS? Przymierzasz się do kupna nowych podzespołów? Szukasz porady? Chętnie pomożemy!
Zicmu69
rookie

Zabieram się od dłuższego czasu...

Post autor: Zicmu69 »

Dzień dobry Wszystkim,

od kilku lat zbieram się do instalacji MacOS na moim PC, było kilka prób, ale system nigdy nie zbootował.

Moja konfiguracja:
Gigabyte Z390 Pro
Intel i9-9900K
Nvidia geforce 1080Ti
32gb ram Crucial Balistix
Karta sieciowa BCM943602CS
Dyski 1TB Adata XPG Pro na złącze m2
500GB jakiś z aliexpress też pod m2

Moje pytania brzmią:

Czy da się postawić ten komputer w dual boocie z Windows 10 i Big Surem, wydzielając osobną partycje na MacOS z Adaty?
Czy jest możliwe, żeby MacOS chodził na zintegrowanej karcie graficznej, bez odłączania fizycznego karty nvidii za każdym razem gdy chcę zbootować Big Sura?
Czy muszę instalować czystego windowsa po instalacji MacOS, czy można zrobić cały proces bez ruszania Windowsa?
Clover czy coś innego?
Mam kartę pamięci z czystą instalacją Big Sura zrobioną na macbooku przez komendę w terminalu, co dalej?

Z góry dziękuję chętnym do pomocy.
Awatar użytkownika
HexHyperion
Mistrz

Re: Zabieram się od dłuższego czasu...

Post autor: HexHyperion »

Cześć,
spróbuję odpowiedzieć na Twoje pytania.
Czy da się postawić ten komputer w dual boocie z Windows 10 i Big Surem, wydzielając osobną partycje na MacOS z Adaty?
Dać się da, ale zawsze lepiej mieć systemy na osobnych dyskach, i tyczy się to nie tylko macOS'a.
Czy jest możliwe, żeby MacOS chodził na zintegrowanej karcie graficznej, bez odłączania fizycznego karty nvidii za każdym razem gdy chcę zbootować Big Sura?
Oczywiście że się da, musisz tylko wyłączyć ją w configu.
Czy muszę instalować czystego windowsa po instalacji MacOS, czy można zrobić cały proces bez ruszania Windowsa?
Jeśli Windows będzie na osobnym dysku, to po prostu go odłącz na czas instalacji. Gdy go włożysz, będziesz przy starcie miał wybór systemu. Jeśli na osobnej partycji, to musisz zainstalować czystego Windowsa po skończeniu instalacji.
Clover czy coś innego?
Dla Big Sur lepszy OpenCore - zacznij tu: https://dortania.github.io/OpenCore-Ins ... ting-point
Mam kartę pamięci z czystą instalacją Big Sura zrobioną na macbooku przez komendę w terminalu
Nie lepiej pendrive'a? Najlepiej USB 2.0. Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie nie ma opcji bootowania z karty SD.
co dalej?
Montujesz partycję EFI programem EFI Mounter i wrzucasz zrobiony przez siebie folder EFI. Oczywiście na EFI pendrive'a/karty.

Mam nadzieję, że pomogłem :D
HP Pavilion Gaming 15 cx-0006nw | SMBIOS MacBookPro16,1 | macOS Big Sur | OpenCore
Intel Core i5-8300H 2,30GHz | Intel UHD Graphics 630 | RAM 8GB | Crucial MX500 SSD 500 GB | LAN Realtek RTL8822BE | Wi-Fi TP-Link Archer T4U
Zicmu69
rookie

Post autor: Zicmu69 »

Hej,

dzięki za informacje, bardzo przydatne swoją drogą.
Dać się da, ale zawsze lepiej mieć systemy na osobnych dyskach, i tyczy się to nie tylko macOS'a.
Jakie są zalety osobnych dysków vs partycji? Czy nie wystarczy, że na czas instalacji MacOS odłączę partycję np programem Paragon Partition Manager?
Nie lepiej pendrive'a? Najlepiej USB 2.0. Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie nie ma opcji bootowania z karty SD.
Mam czytnik kart pamięci pod usb. Bez problemu instalowałem w ten sposób windowsy, bootowałem linuxy więc tu jestem raczej spokojny.

Skąd brać informacje odnośnie kextów, parametrów, jakie potrzebuję ustawić konkretnie do mojej konfiguracji? Czy działa to na zasadzie: zainstaluj, zbootuj z obrazem, a potem metoda prób i błędów?

Czy warto zrobić osobne profile w biosie pod MacOS i Windowsa? Mam podkręcony procesor do 5GHz i ramy do 3600MHz- Big Sur sobie z tym poradzi, czy raczej full default + zalecane ustawienia dla MacOS?

Do konfiguracji Open Core potrzebuję MacOS? Nie ma możliwości bawić się pod windowsem? Mam ograniczony dostęp do maca.

Czy mogę skorzystać z EFI kogoś kto ma podobny sprzęt do mojego? Czy to droga do nikąd?
Awatar użytkownika
HexHyperion
Mistrz

Post autor: HexHyperion »

Jakie są zalety osobnych dysków vs partycji? Czy nie wystarczy, że na czas instalacji MacOS odłączę partycję np programem Paragon Partition Manager?
Główna zaleta jest taka, że jak coś zepsuje się w macOS'ie, jakaś nieudana aktualizacja, czy coś, to nie stracisz Windowsa. Instalując macOS musisz sformatować cały dysk w AFPS. Partycję na Windows musisz utworzyć dopiero potem, przez macOS. Takie programy do zarządzania partycjami tylko odmontowują partycję, ona dalej tam jest, a format ją usunie.
Skąd brać informacje odnośnie kextów, parametrów, jakie potrzebuję ustawić konkretnie do mojej konfiguracji? Czy działa to na zasadzie: zainstaluj, zbootuj z obrazem, a potem metoda prób i błędów?
O kextach: https://dortania.github.io/OpenCore-Ins ... ring-files
O parametrach w configu: https://dortania.github.io/OpenCore-Ins ... list-setup
Czy warto zrobić osobne profile w biosie pod MacOS i Windowsa? Mam podkręcony procesor do 5GHz i ramy do 3600MHz- Big Sur sobie z tym poradzi, czy raczej full default + zalecane ustawienia dla MacOS?
Jeśli chodzi o podkręcenie, powinno być OK. Bardziej chodzi o te zalecane ustawienia:
Disable
Fast Boot
Secure Boot
Serial/COM Port
Parallel Port
VT-d (can be enabled if you set DisableIoMapper to YES)
CSM
Thunderbolt (For initial install, as Thunderbolt can cause issues if not setup correctly)
Intel SGX
Intel Platform Trust
CFG Lock (MSR 0xE2 write protection)(This must be off, if you can't find the option then enable AppleXcpmCfgLock under Kernel -> Quirks. Your hack will not boot with CFG-Lock enabled)

Enable
VT-x
Above 4G decoding
Hyper-Threading
Execute Disable Bit
EHCI/XHCI Hand-off
OS type: Windows 8.1/10 UEFI Mode
DVMT Pre-Allocated (iGPU Memory): 64MB
SATA Mode: AHCI.
Do konfiguracji Open Core potrzebuję MacOS? Nie ma możliwości bawić się pod windowsem? Mam ograniczony dostęp do maca.
Da się tekstowo, ale jest to dość uciążliwe. Chyba, że znajdziesz jakiś edytor .plist dla Windowsa.
Czy mogę skorzystać z EFI kogoś kto ma podobny sprzęt do mojego? Czy to droga do nikąd?
Spróbować zawsze można, od tego się zwykle zaczyna.
HP Pavilion Gaming 15 cx-0006nw | SMBIOS MacBookPro16,1 | macOS Big Sur | OpenCore
Intel Core i5-8300H 2,30GHz | Intel UHD Graphics 630 | RAM 8GB | Crucial MX500 SSD 500 GB | LAN Realtek RTL8822BE | Wi-Fi TP-Link Archer T4U
ODPOWIEDZ