Myszka i Audio

Poradniki, instrukcje i dyskusja na temat instalacji macOS 11 Big Sur na komputerze PC.
Post Reply
BananMorderca
rookie

Myszka i Audio

Post by BananMorderca »

Siemanko.

Czy jest coś takiego na BigSur jak SmoothMouse? Chodzi o to że zmienia to akcelerację myszki na taką z windowsa. Ogólnie dobrze mi się pracuje jeśli chodzi o lightrooma itp., jest przyjemnie, ale od czasu do czasu lubię w coś pograć i jest to po prostu męczarnia. To przyspieszenie myszki przy szybszym przeciągnięciu powoduje że nie da się w nic trafić :D
A no i uprzedzając to nie działa:

Code: Select all

defaults write .GlobalPreferences com.apple.mouse.scaling -1
I też wiem że jest SteerMouse ale 20$ trochę boli

Druga sprawa to czy jest szansa odpalenia Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro na maczku? Sam w sobie dźwięk jest ale nie można sterować głośnością. (btw, jest jakaś alternatywa Equalizera Boom2?)
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Re: Myszka i Audio

Post by Alpha01 »

Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro: >>
Podłącz go, uruchom, uruchom aplikację Audio-Midi-Setup z aplikacji/narzędzi.
Dodaj USB do urządzenia agregującego przy pomocy +.

Jaka to mysz? Logitechy przykładowo mają własne software. Ale i bez tego działa zmiana DPI zwykłym przyciskiem.
Jest też tradycyjne ustawienie myszy w ustawieniach systemowych.
Takie coś jak SmoothMouse było na MacOS przed laty. Ale czy jeszcze działa w Big Sur, raczej nie.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
BananMorderca
rookie

Post by BananMorderca »

Alpha01 wrote: 21 Mar 2021, 12:42 Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro: >>
Podłącz go, uruchom, uruchom aplikację Audio-Midi-Setup z aplikacji/narzędzi.
Dodaj USB do urządzenia agregującego przy pomocy +.

Jaka to mysz? Logitechy przykładowo mają własne software. Ale i bez tego działa zmiana DPI zwykłym przyciskiem.
Jest też tradycyjne ustawienie myszy w ustawieniach systemowych.
Takie coś jak SmoothMouse było na MacOS przed laty. Ale czy jeszcze działa w Big Sur, raczej nie.
Mam SteelSeries ale chodzi mi o wyłączenie akceleracji, nie zmianę DPI :D teraz działa SteerMouse i szukam alternatywy.

btw. odnośnie dźwięku chodzi Ci o urządzenia "zespolone" w MIDI? Jeśli tak to nie działa
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post by Alpha01 »

IMHO dla Big Sur nic takiego nie ma.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
BananMorderca
rookie

Post by BananMorderca »

Alpha01 wrote: 21 Mar 2021, 14:02 IMHO dla Big Sur nic takiego nie ma.
Być jest tylko że płatne :D

A odnośnie tego dźwięku to łopatologicznie możesz mi wytłumaczyć?
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post by Alpha01 »

To o czym wspomniałeś za 20 dolców to nie to samo, chyba nie będziesz happy.
Bootloader OC
BananMorderca
rookie

Post by BananMorderca »

Alpha01 wrote: 21 Mar 2021, 17:09 To o czym wspomniałeś za 20 dolców to nie to samo, chyba nie będziesz happy.
To za 20 dolców to właśnie to czego szukam :D bo można wyłączyć całkowicie Akcelerację i ustawić DPI od 5-1990.
I właśnie o to mi chodzi :D
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post by Alpha01 »

Tylko powtarzam co twierdzi kolega. Nie był z tego zadowolony, ale być może coś mylę, nie jestem w końcu wszechwiedzący. :lol:
Z tym że drogo jak za taką duperelkę. Ja się z takowym problemem nie spotkałem i to co dostarcza Apple i Logitech jest dla mnie wystarczające.
Bootloader OC
Post Reply