Instalacja macOS Big Sur zatrzymuje się na [EB|#LOG:EXITBS:START]

Poradniki, instrukcje i dyskusja na temat instalacji macOS 11 Big Sur na komputerze PC.
Awatar użytkownika
HexHyperion
Mistrz

Instalacja macOS Big Sur zatrzymuje się na [EB|#LOG:EXITBS:START]

Post autor: HexHyperion »

Witam wszystkich,
mam następujący problem: próbuję zainstalować macOS Big Sur za pomocą Clovera na moim laptopie, konkretnie HP Pavilion Gaming 15 cx-0006nw. Bootowalne USB stworzyłem za pomocą Narzędzia Dyskowego i Terminala (mam dostęp do maszyny wirtualnej z Big Sur'em), potem zainstalowałem na pendrivie Clovera (najnowszego, sprawdziłem 3 razy), skonfigurowałem config.plist programem Clover Configurator i dodałem (chyba wszystkie) potrzebne kexty i sterowniki, a także ustawiłem odpowiednie opcje w BIOSie (niestety mój jest jakiś wybrakowany, a do tego wygląda jak za czasów Windowsa XP :roll: ) Wszystko wyglądało dobrze, jednak kiedy z listy wybrałem pendrive'a instalacyjnego i uruchomiłem instalację macOS'a (wcześniej dodałem flagę -v) przelatujący tekst zatrzymał się na [EB|#LOG:EXITBS:START] i aktualnej dacie, a niżej była cała linijka znaków +++++++. Czekałem jakieś pół godziny, ale nic się nie stało. Spróbowałem, kierując się różnymi poradnikami zmienić trochę opcji w config.plist, ale skończyło się to paniką jądra: "in memory panic stackshot succeded **bytes traced 11240**. Na dole daję link do folderu EFI z config.plist, z którym instalacja się zatrzymywała, a oddzielnie ten, który spowodował panikę. Czy ktoś byłby w stanie zrobić dla mnie folder EFI lub powiedzieć co mam zmienić lub dodać?

Moja specyfikacja:
CPU: Intel Core i5-8300H 2.30GHz Coffee Lake (ze zintegrowaną grafiką Intel UHD Graphics 630 odpowiadającą za monitor wbudowany i obraz ukryty w USB-C)
RAM: 8GB
GPU: NVidia GeForce GTX 1050 4GB (wiem, że nie zadziała na nowych wersjach macOS)
Płyta główna: HP 8478
Dysk: Crucial CT500MX500SSD1 SATA SSD 512GB
Karta sieciowa: Realtek RTL8822BE 802.11ac PCIe Adapter
Karta dźwiękowa: Realtek High Definition Audio (niestety nie da się wyciągnąć dokładnego modelu)

Linki:
EFI: https://drive.google.com/file/d/1vgodQ- ... sp=sharing
config.plist powodujący panikę: https://drive.google.com/file/d/1fExa3L ... sp=sharing

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką pomoc :D
Awatar użytkownika
DKnoto
Hardcore Hackintosher

Re: Instalacja macOS Big Sur zatrzymuje się na [EB|#LOG:EXITBS:START]

Post autor: DKnoto »

Witamy na forum,

Zajrzałem do tego EFI, jest źle przygotowane dla nowego Clovera. W katalogu UEFI/Drivers powinieneś mieć na starcie co najmniej takie pliki:

Kod: Zaznacz cały

ApfsDriverLoader.efi
DataHubDxe.efi
FSInject.efi
OpenRuntime.efi
VBoxHfs.efi
VirtualSmc.efi
Nie możesz mieć tam plików AptioMemoryFix i SMCHelper.
Nowy Clover wymaga też odpowiednich flag Quirks dla Twojego procesora, takie same ustawienia jak dla OpenCore.
Resztę przejrzę po południu, niestety nie mam teraz czasu na dłuższą analizę ;-)

Desktop: Dell OptiPlex 7040 | Intel Core i7 6700 | HD 530 | AMD Radeon FirePro W5100 | 24GB RAM
  • SSD/M.2 WD Black SN750 1TB: macOS Catalina 10.15.7 (19H1011)
  • SSD/SATA Samsung 850 EVO 120 GB: macOS High Sierra 10.13.6 (17G14042)

Awatar użytkownika
DKnoto
Hardcore Hackintosher

Sekcję Quirks masz kompletnie pustą, to nie ma prawa działać z nowym Cloverem a tym bardziej z BigSur. Jak nikt Ci nie pomoże do wieczora to przygotuję w miarę poprawny config.plist pozwalający zainstalować system. Masz dostęp do sieci po kablu?

Desktop: Dell OptiPlex 7040 | Intel Core i7 6700 | HD 530 | AMD Radeon FirePro W5100 | 24GB RAM

Awatar użytkownika
HexHyperion
Mistrz

Dzięki za odpowiedź,
rzeczywiście, pusto, musiałem coś przegapić... :?
Tak, mam dostęp po kablu.

Pozdrawiam i wielkie dzięki! :D
HP Pavilion Gaming 15 cx-0006nw | SMBIOS MacBookPro16,1 | macOS Big Sur | OpenCore
Intel Core i5-8300H 2,30GHz | Intel UHD Graphics 630 | RAM 8GB | Crucial MX500 SSD 500 GB | LAN Realtek RTL8822BE | Wi-Fi TP-Link Archer T4U
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post autor: Alpha01 »

Trzymam za was kciuki ;)
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Awatar użytkownika
DKnoto
Hardcore Hackintosher

Hej,
Przygotowałem poprawioną i odchudzoną EFI do dalszych eksperymentów:
  • ustawiłem sekcję Quirks dla Twojego procesora;
  • ustawiłem sekcję „Kenel and Kext Patches”;
  • ustawiłem IGPU w sekcji „Device/Properties” typowo dla tego procesora - tu miałeś też nieprawidłowe wpisy, jakieś dyndające 07;
  • wyczyściłem wszystkie opcje w sekcji ACPI/Fixes, z tym poradzi sobie Lilu+WEG;
  • w katalogu EFI/CLOVER/drivers/UEFI zostawiłem to co niezbędne i dodałem OpenRuntime;
  • usunąłem katalog EFI/CLOVER/drivers/BIOS;
  • w katalogu EFI/CLOVER/kexts/Other dodałem IntelMausi i usunąłem niepotrzebne kexty;
Będziesz musiał wykonać kilka operacji dla pewności:
  • zresetuj BIOS do ustawień domyślnych;
  • wyłącz porty równoległe;
  • wyłącz porty szeregowe;
  • wyłącz dodatkową kartę graficzną lub ustaw IGPU jako pierwszoplanową;
  • wyłącz VT-D;
  • ustaw SATA w tryb AHCI;
  • po załadowaniu Clovera naciśnij F11, to wyczyści NVRAM z poprzednich śmieci.
W tej konfiguracji musisz się podłączyć do sieci kablem, założyłem, że masz kartę wbudowaną Intela (sterownik IntelMausi).
Jeżeli nie zadziała myszka i klawiatura z laptopa to użyj dodatkowych na USB, najlepiej podpiętych do portu USB 2.0.

EFI do testów

PS. Nie wiem czy w SMBIOS nie lepiej ustawić MacBookPro15,2. Może niech się @Alpha01 wypowie ;-)

Awatar użytkownika
HexHyperion
Mistrz

Ogromne dzięki,
robię od nowa pendrive'a instalacyjnego, zaraz kopiuję EFI, ustawiłem wszystko w BIOSie, za chwilę napiszę czy działa. :D
Awatar użytkownika
HexHyperion
Mistrz

Sprawdziłem, niestety instalator dalej staje w tym samym punkcie co na początku, ale po ok. sekundzie komputer się wyłącza. W EFI nic nie zmieniałem, po prostu przekopiowałem. Próbowałem uruchomić z flagą -x i bez niej, tak samo z -v i bez, ale nic się nie zmienia, za każdym razem się wyłącza... :oops:
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post autor: Alpha01 »

Ja bym ustawił MacBookPro16,1.

Tak prawdę mówiąc dla Big Sur + laptop polecił bym jednak OpenCore. Jedynie dla wcześniejszych OSów użył bym Clovera.
No i przypuszczam, bez patchowania DSDT to się nie uda, na to by wskazywało zachowanie.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Awatar użytkownika
DKnoto
Hardcore Hackintosher

Łatek DSDT nie wgrywałem, faktycznie są zalecane w przewodniku OpenCore dla tego procesora i laptopów.

Ja aktualizowałem na swojej maszynie Clovera do 5129 przy pomocy tego przewodnika, i odnośników w środku.
BigSur zainstalował mi się bez najmniejszych problemów.

ODPOWIEDZ