Cześć, widział ktoś może poradnik jak zainstalować Big Sur z poziomu innego mac OS? Trochę przeglądałem temat i ciężko znaleźć cokolwiek dobrego - zazwyczaj anglojęzyczne filmy na YT robione pod konkretną konfigurację. Czy powinno się instalować używając Open Core czy system można stawiać też na Cloverze? Jeśli lepiej będzie działał na Open Core to czy config z clovera i kexty, na których działa Catalina powinny odpalać się też na Open Core czy trzeba wszystko stawiać od nowa? Ustawienia w biosie, na których działa Catalina trzeba jakoś modyfikować? Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.
PS. Na chwilę obecną pobieram Big Sur i nagram go na pendrive z poziomu terminala.. co dalej to nie wiem póki co.
Instalacja Big Sur
Re: Instalacja Big Sur
OC i Clover to dwa różne bootloadery. I nie kompatybilne są ich config.plisty. Dla BigSur większość wybiera OpenCore. I tak, dla każdego sprzętu dobiera się indywidualną konfigurację. Opisu uniwersalnego, pasującego do każdego hardware nie uświadczysz, po prostu nie ma.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Re: Instalacja Big Sur
Dzięki za odpowiedź. Siedziałem nad postawieniem Big Sura dwa dni i odpuszczam temat na chwilę obecną, bo szkoda mi czasu i nerwów