Msi ps42 ustawienia clover
-
- rookie
Msi ps42 ustawienia clover
Witam,
Jakiś czas temu tworzyłem temat dotyczący w/w laptopa.
Mam Notebook Msi Ps42 8RA troszku zmodernizowany:
i5 8265U
16GB RAM
dysk: samsung 970 evo plus nvme
intel HD 620
Nvidia mx 250 - wiem że działać nie będzie
karta sieciowa: Intel Wireless AC 9260
Podobno nie ma problemów jakiś specjalnych. Czy mogę prosić o ustawienie config.plist oraz wymienienie wymaganych kextow? Chce postawić Big Sur. Czytałem, że jest kext na kartę sieciową i podobno działa. Z góry dzięki
Jakiś czas temu tworzyłem temat dotyczący w/w laptopa.
Mam Notebook Msi Ps42 8RA troszku zmodernizowany:
i5 8265U
16GB RAM
dysk: samsung 970 evo plus nvme
intel HD 620
Nvidia mx 250 - wiem że działać nie będzie
karta sieciowa: Intel Wireless AC 9260
Podobno nie ma problemów jakiś specjalnych. Czy mogę prosić o ustawienie config.plist oraz wymienienie wymaganych kextow? Chce postawić Big Sur. Czytałem, że jest kext na kartę sieciową i podobno działa. Z góry dzięki
Re: Msi ps42 ustawienia clover
A jednak. W zasadzie mało kto się za to zabierze bez posiadania sprzętu. Wymaga też wielu prób, testów itd. Wiele godzin pracy.
Samsung 970 evo plus potrzebuje najnowszego firmware, inaczej nie jest kompatybilny z macOS. Dla Big Sur tak czy siak lepiej wybrać OpenCore.
Samsung 970 evo plus potrzebuje najnowszego firmware, inaczej nie jest kompatybilny z macOS. Dla Big Sur tak czy siak lepiej wybrać OpenCore.
-
- rookie
Z tym najnowszym firmware to nie ma problemu bo jestem na bieżąco. Ale dzięki za podpowiedz z tym openCore. Musze poczytać na ten temat bo słyszałem ale nic nie wiem jak to działa.
-
- rookie
Ten OpenCore to jakis chory projekt jeśli to ma być prostota i wszędzie porozrzucane pliki.. EFi.. kext.. openCore configuration, OC X gen. Cos tam mi się udało niestety w połowie podczas ładowania pendrive stoi i koniec. Pewnie to moja nikła wiedza ale bądź co bądź clover był bardziej przejrzysty. Ten OpenCore to chyba jakieś dzieci robiły
Haha, wierz mi powodem dlaczego ci nie wyszlo jest nikla wiedza. OpenCore to majstersztyk w porownaniu do skladaka Clover. Niestety jest tez trudniejszy. Dobry poradnik ma jedynie Dortania.
-
- rookie
Pewnie tak co nie znaczy, że jesli cos sie robi to robi sie w sposob przejrzysty i umiejscawia w jednym miejscu. A to wszystko jest porozrzucane na 100 linkow. Proboje dla ulatwienia skorzystac z OpenCore Configurator i w sumie nie rozumiem jaka jest roznica miedzy OC gen X. Big sur na 0.6.3 nie chcial wogole ruszyc a na 0.6.4 cos sie dzieje. Niestety malo rozumiem ten caly dsdt i ssdt nie kumam tego.
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Mam tu EFI Clovera, nada się może na próbę instalacji Mojave, dla Cataliny trzeba by to aktualizować. Dla Big Sur się to nie nadaje, ale pewne rzeczy mogły by się przydać. Jak wybór kextów i driverów oraz config.
https://ufile.io/0u56yau8
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
-
- rookie
o super dzięki wielkie. Wrócę z pracy bedę testował. Czuje że cały weekend spędze przed laptopem 

-
- rookie
Re:
Super działa elegancko narazie. Nie mam wifi i wogole nie poznaje sieci wiec ale poki co sie ciesze. Trzeba bedzie potestowac czy cos sie nie wysypie ale ogolnie dziala x3 szybciej niz windows. Zeby byla siec to malina a tak troche. Widzialem jest jakis kext na karte ale podobno dziala pod Big Sur nie wiem jak z MojaveAlpha01 pisze: 19 lis 2020, 13:37 Mam tu EFI Clovera, nada się może na próbę instalacji Mojave, dla Cataliny trzeba by to aktualizować. Dla Big Sur się to nie nadaje, ale pewne rzeczy mogły by się przydać. Jak wybór kextów i driverów oraz config.