RADEON RX 5700 / XT

Instrukcje dotyczące konkretnych podzespołów.
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

RADEON RX 5700 / XT

Post autor: Alpha01 »

Info o stanie wiedzy jaką na dzień dzisiejszy mamy na temat RADEONów RX 5700 / XT. Dla macOS 10.15.3.

• Wygląda na to, że sleep został naprawiony na większości kart
  • Sterownik kodowania / dekodowania najwyraźniej nadal powoduje problemy, niektóre karty pracują prawidłowo, a inne tylko wtedy, gdy GVA / VPA jest rzeczywiście używane
  • Edycja zdjęć w Apple Photos może nadal powodować problemy
  • Final Cut Pro nadal nie działa stabilnie na RX 5700 XT
  • W oprogramowaniu Adobe karty również wydają się wywoływać problemy i powodować zamknięcia oprogramowania (wadliwy sterownik metalu)
  • Gry nadal wykazują ogromne błędy graficzne (także wadliwe sterowniki metalowe)
  • Do tej pory nie ma akceleracji grafiki w macOS Recovery (był on aktywny na początku, ale Apple po prostu go dezaktywował - taka forma naprawy)
  • Niektóre karty najwyraźniej powodują panikę systemu macOS podczas instalacji - wydaje się nawet, że występuje na prawdziwych komputerach Mac.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
ab76
rookie

Re: RADEON RX 5700 / XT

Post autor: ab76 »

Zmieniło się coś na lepsze w temacie 5700 XT bo widzę że post z lutego
Asus Prime Z370-A II, Core i5- 9600K, Sapphire Pulse Vega 56, Corsair Vengeance 16GB 3200MHz
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Z tego co się krystalizuje część uzerów jednej jedynej marki ma mniej problemów i jest zadowolona. Na ile to prawda? W dodatku nie uściślają do czego tą kartę wykorzystują, w każdym razie na najnowszej BETA jest lepiej, nie ma "freezów"
Natomiast generalnie problemu nie naprawiono nawet w najnowszych Betach. I nie jest to problem hackintoshy.
Problem występuje także w superdrogich macPro. :D
Krytycznie jest dla użytkowników Final Cut.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Malarz
rookie

Post autor: Malarz »

Mam kartę MSI Radeon RX 5700 XT Gaming X.
Jest w zestawie:
Intel i9-9900K
Gigabyte Z390 Designare
Pamięć (128GB) G.Skill Trident Z RGB, DDR4, 4x32GB, 3200MHz, CL16
Dysk M2 Samsung 970 pro 500GB
chłodzenie procesora Fractal Design Celsius s36.

Udało mi się zainstalować z Open Core Catalinę 10.15.0. SMBIOS to iMac 19,1. iGPU jest włączona razem z radeonem. Instalację przeprowadziłem bez wyjmowania Radeona. Karta 5700xt nie jest rozpoznana przez system. Chciałem uaktualnić do 10.15.7, ale kombinowałem z różnymi modyfikacjami configu i bez rezultatu.
Jakiego triku użyć, żeby wykonać aktualizację albo nową instalację Cataliny 10.15.7? I czy da sie rozpoznać tą kartę w systemie z całym jej potencjałem? Czy da się używać w Catalinie Radeona 5700xt z pełną mocą jego możliwości? Złożyłem sobie nowy komputer do montażu i teraz nie wiem, czy zrezygnować z tej karty i wymienić ją na vegę albo rx580? Czy jest o co walczyć z 5700xt? Czy Final Cut, DaVinci, Premiere, AfterEfects, Photoshop, Lightroom mogą w ogóle z nią współpracować? Czy Big Sur będzie miał lepszy kontakt z 5700xt?
Bawić się z tą kartą czy odpuścić?
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Zdecydowanie bawić się dalej. Pewnie masz błąd w configu.
Jednakże ciężko coś powiedzieć na odległość. Sam konfigurowałeś, czy masz EFI z sieci? agdpmod=pikera masz w boot argumentach?
Bootloader OC
Malarz
rookie

Za pierwszym podejściem EFI przygotowałem według poradnika: Dortania. Instalację podstawowej wersji Cataliny udało mi się zrobić głównie dzięki temu poradnikowi. Później trochę próbowałem gotowców, żeby zrobić aktualizację, ale utknąłem. agdpmod=pikera oczywiście mam w rgumentach rozruchowych. Na obecną chwilę mam tam w sumie wpisane takie: slide=0 keepsyms=1 dart=0 debug=0x100 agdpmod=pikera alcid=11 shikigva=80 igfxfw=2. Bios płyty mam zaktualizowany do 9b, do tego odblokowałem rejestr MSR 0xE2. Ustawienia Biosu mam poradnikowe - myślę, że niczego nie przeoczyłem. Teraz sytuacja wygląda tak, że kiedy chcę zainstalować najnowszą wersję Cataliny - czy to za pomocą aktualizacji, czy też jako odrębną instalację, to kończy się to szaro-białym ekranem ze strumieniem informacji o przebiegu instalacji, gdzie na końcu jest okno z opcjami: zamnkij, restart i zapisz plik log. Dopatruję się, że problemem jest ten Radeon? Czy może coś jeszcze powinienem wziąć pod uwagę? Czy któraś z aktualizacji Cataliny doczekała się wogle dedykowanych sterowników do Radeonów 5700xt?
Czy może trzeba inaczej przygotować pliki SSDT? Dodam dla porządku, że obecnie karta graficzna w opisie systemy wyświetla się jako: Monitor 8MB. Informacja o GPU, którą widzę za pomocą Hackintool wygląda tak: Navi 10 [Radeon RX 5600 OEM/5600 XT / 5700/5700 XT].
Dołączam plik konfiguracyjny, będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Załączniki
config.plist.zip
(4.56 KiB) Pobrany 221 razy
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

OK podeślę nową EFI z OC 6.1.
Powinno wszystko działać. Nawet Thunderbolt. Jest tam też ustawienie BIOS jakie należało by w BIOS władować, jeśli próba instalacji się nie powiedzie. Podmienić należy cały folder EFI po uprzednim skasowaniu poprzedniego EFI (kosz wyczyścić).
Link>> https://ufile.io/8ww3kguk
Bootloader OC
Malarz
rookie

Dzięki!
Przeładowałem EFI. Komputer z podstawową Cataliną uruchamia się bardzo sprawnie. Thunderbolt jest. Spróbowałem zrobić aktualizację, ale rezultat ten sam, czyli na końcu szary ekran z ciągiem tekstu o procesie instalacji i wyskakuje okno z plikiem log do zapisu i restart albo zamkniecie. Przeładowałem Bios, który podesłałeś i wczytałem profil ustawień, ale rezultat aktualizacji tak jak powyżej. Spróbuję jeszcze instalacji wersji 10.15.7 od podstaw, ale dlaczego nie chce się zaktualizować? Tak na marginesie pomyślałem, czy obecność dwóch dysków M2 i dwóch dysków ssd podczas aktualizacji/instalacji systemu może wnieść jakiś problem? Czy to "tylko" kwestia Radeona 5700xt? A może należałoby zaktualizować bios samej karty graficznej? Czy to coś może zmienić? A tak swoją drogą, to czy istnieje bios, który byłby dedykowany dla tej karty do pracy pod OSem? Czy ta karta była montowana w jakim kolwiek fabrycznym Macu? Jeden z komputerów, który do tej pory u mnie pracuje ma zainstalowanego Mavericka - i jest mega stabilny, nawet nie pamiętam czy kiedykolwiek mi się zawiesił, a pracuje z programami graficznymi i do montażu - mam w nim Radeona HD 5000, w którym wgrałem bios z makowej wersji tej karty. Pomyślałem, że może i tutaj coś podobnego wchodziłoby w grę?
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

A czy może Windows jest w hibernacji podczas update?
Zasadniczo podczas update należy często uprościć komputer. Pozostawić tylko jeden dysk z macOS, a resztę odłączyć. Odłączyć wszystko poza myszą i klawiaturą. Radeon 5700xt nie powinna mieć wpływu na update. Problem będzie gdzieś indziej.

Jeden z komputerów, który do tej pory u mnie pracuje ma zainstalowanego Mavericka - sam używam Mojave i nie narzekam. Catalina nie przypadła mi do gustu. Używam jeszcze starej CS6. Jeśli chcesz być totalnie na bieżąco to i tak niebawem będziesz instalować Big Sur. Który wydaje się być bardziej dorobionym OS jak Catalina.
Bootloader OC
Malarz
rookie

Niestety instalacja Catali 10.15.7 kończy sie tak samo, jak próba aktualizacji spod Cataliny 10.15.0.
Przepraszam, ale nie bardzo rozumiem pytanie: "A czy może Windows jest w hibernacji podczas update? "
Nie wiem gdzie szukać problemu. Może spróbować z innym SMBIOS? Jak sie dowiedzieć co generuje problem?
ODPOWIEDZ