Potrzebny opis komponentów i cała EFI.
Dlaczego nie updatujesz do High Sierra?
To co podałem to w zasadzie miało być na High Sierra.
Robisz klon swojej HDD wraz z EFI i wyjmujesz. Wtedy jesteś ubezpieczony.
A starą robisz update do High Sierra. To jest obecnie system w miarę aktualny.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Nie tylko EFI ale klon całego dysku, najlepiej na USB ... chyba ma jedynie USB2. Tak że jak kompletnie wymontujesz wszystkie HDD z kompa, można wtedy startować z USB. Trwa to na USB2 chyba z pół godzina ale wystartuje.
Hmmm.... c2q, to faktycznie nie wiem jak się zachowa. Dlatego jeśli update to najpierw test na dysku rezerwowym. Mój ostatni c2q był zarazem moim 1 hackintoshem , ale to było wieki temu i zupełnie inna instalacja.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
1. Jaki masz chip od Ethernet, bo masz na EFI 5 driverów, 4 niepotrzebne.
Zobaczyć to można programem Hackintool w zakładce System- Peripherals .
2. Masz FakeSMC.kext i VirtualSMC.kext. oba robią to samo. A powinien być tylko 1,
Trzeba by sprawdzić w boot.log >> Clover Configurator na samym końcu co za kext sobie Clover wybrał. Oby nie oba.
Przypuszczalnie FakeSMC.kext. Jeden trzeba usuną.
Zmieniam tą FakeID, reszta wydaje się być OK. Tonymac, co?
Sprawdzimy aktualność kextów... wszystkie nieaktualne...
Zrób najpierw 1 i 2.
Bootloader OC
boot0af: error >> za każdym razem jak restartuje, musi z partycji gdzie jest Clover. Czasami przy restarcie warto go przy pomocy F12 przekierować na dysk gdzie jest EFI z Cloverem, następnie jak jest w menu Clovera to zatrzymać przy pomocy space i zobaczyć czy wybrany dysk ma słowo install. Tak może restartować z 3 razy, to słowo install znika samo po drugim.
Bootloader OC
Zaznaczę jedynie czerwonymi punktami co jest nie tak i co można by usunąć. Kextów nie aktualizuję to już sobie sam zrobisz.
Czy ten numer z kartą graficzną zadziała to nie wiem. To robiono na High Sierra. https://ufile.io/4x4pyo87
info.jpg (21.95 KiB) Przejrzano 1578 razy
Bootloader OC