Konwersja stacji roboczej (i ewentualnie render noda) na Hackintosh'a

Masz komputer na którym chcesz zainstalować macOS? Przymierzasz się do kupna nowych podzespołów? Szukasz porady? Chętnie pomożemy!
PatLove
rookie

Konwersja stacji roboczej (i ewentualnie render noda) na Hackintosh'a

Post autor: PatLove »

Witam,
Panowie jestem architektem, na co dzień pracuję na stacji roboczej sprzężonej z render nodem (obie jednostki na Win10) ale pracuję też na MacBook'u Pro i...
Windows ma się nijak do komfortu pracy na OS dlatego też chciałbym zrobić ze swojego zestawu Hackintosh'e lub przynajmniej jeżeli z render noda nie będzie to możliwe (dość skomplikowana specyfikacja) , to przynajmniej ze stacji głównej..

Teraz konfiguracje:

Stacja główna:
Płyta główna Asus P9X79
procesor Xeon E5-2689 ( 8 core , 3.3 Ghz Turbo)
pamięć Kingston 1600 Mhz ( 8x8 GB) model KVR16N11/8
SSD samsung 840 pro 256GB
HDD Raid 2x1 TB blue WD
HDD 1 TB blue WD
GPU Nvidia gtx 780 MSI 3 GB
Napęd Blu-Ray Asus BC12D2HT/BLK/G

Nod:
Płyta główna Asus Z9PE-D8 WS
procesor Xeon E5-2689 ( 8 core , 3.3 Ghz Turbo) x 2
pamięć Kingston 1600 Mhz ( 4x8 GB) model KVR16N11/8
SSD samsung Kingston 128 GB
GPU Nvidia GTX Titan Black 6GB x 4

Generalnie ostatecznie chciałbym trochę wymixować podzespoły z tych dwóch jednostek tak, żeby finalnie stacja robocza miała 2 x Xeon i 64GB RAM, natomiast nod 1 x Xeon i 4 x GPU ale to kwestia na późniejszy czas, póki co chciałbym postawić stację główną na OS. Z racji tego, że chciałbym w pełni zachować teraźniejsze możliwości na Win10 (na wszelki wypadek) chciałbym w tym celu dokupić kolejny dysk SSD pod instalację OS'a. Konkretnie myślałem o: GoodRam CX400 512GB SATA3 (SSDPR-CX400-512) lub Silicon Power A55 512GB 3D NAND 560/530 MB/s (SP512GBSS3A55S25) .

Teraz kilka pytań:
1. czy wszystkie podzespoły stacji głównej pozwalają na postawienie jej na OS?
2. czy postawienie noda na OS jest w ogóle możliwe? (podejrzewam, że dwa procesory to nie problem, a 4 x GPU?)
3. rozumiem, ze dokupując kolejne SSD (nie chce robić OS'a na obecnym SSD bo ma tylko 256GB) po instalacji OS'a będę mógł wybierać pomiędzy dyskami, a zarazem systemami?
4. czy OS będzie widział dyski HDD i zawarte na nich dane i czy będzie można korzystać z nich tak, jak przy Win?

Z góry dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post autor: Alpha01 »

Witamy na forum!
1. Jedynym elementem wątpliwym jest ta GTX, gdybyś się dowiedział jaką generację chipa posiada, to można by coś więcej powiedzieć. Czy posiada Kepler, czy Maxwell. To decyduje o tym jaki system można zainstalować. Jeśli to nowszy Maxwell, to pozostaje jedynie wersja 10.13.6 High Sierra.
Poza tym z odrobiną kombinowania powinno się dać. Najnowszego systemu Catalina osobiście bym jeszcze nie instalował, ponieważ system ma swoje niedoróbki.

2. Node, IMHO nie funkcjonują na hackintosh. Trzeba by było je połączyć przez TB, a to właśnie nie działa.
By uzyskać więcej power wybiera się po prosu następną platformę, przykładowo x299 plus Intel Core i9-7980XE i ma się potrojenie mocy w stosunku do tego Xeon E5-2689. Ale może ktoś wie więcej na ten temat.

3. Tak

4. Tak. Są różne stopnie. Standardowo macOS czyta dyski NTFS. I tak bym zostawił. By zapisywać potrzebny jest driver, w miarę dobry trzeba kupić.
Dla wymiany danych można wykorzystać dysk w formacie ExFAT. Taki jest "zapisywalny i czytalny" przez oba systemy.

PS. Co do dysków SATA które chcesz kupić, moja rada szukaj inne, znane i używane często pod macOS. Samsung, Adata, Crucial.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
PatLove
rookie

Re: Konwersja stacji roboczej (i ewentualnie render noda) na Hackintosh'a

Dzięki za odpowiedz.

W menadżerze urządzeń w Win widzę tylko GeForce GTX 780 i nie mam pojęcia jak sprawdzić, która to generacja chipa...
Ostatecznie jeżeli tylko karta miałaby sprawić, ze nie mógł bym się przesiać na OS, to moglbym ją wymienić na jakiegoś odpowiedniego Radeona, jeżeli oczywiście będzie taka nieodzowana konieczność.

Czyli tak, jak się spodziewałem-OS nie ogarnie 4 x GTX Titan ale 2 x Xeon już tak, wiec finalnie moglbym postawić sobie stację główną na 2 x Xeon i OS, tylko nod musiałby zostać na Win, zgadza się?

Dobra, dysku będę w takim razie szukał innego, jesteś w stanie podesłać jakieś konkretne modele, które są używane pod Mac OS?
Czy Samsung 860 EVO będzie Ok?

W kwestii wersji OS, to myślałem raczej o Mojave
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Mojave jak najbardziej, sam używam tej wersji, Samsung 860 EVO jest wyborem numero1, dobry jest też CRUCIAL MX500. Na macOS jedynie 2 karty graficzne mają sens. Próbowano już więcej ale nic to nie dawało poza dziurą w portfelu.
Przy pomocy GPU-Z można sprawdzić procesor karty graficznej.
Komputer należy w trakcie pierwszych prób instalacji maksymalnie uprościć. Pozostawić jedynie 1 dysk na macOS.
Gwarantuje to bezpieczeństwo istniejącego systemu Windows. W razie czego wystarczy odpiąć nowy dysk "dla mac" i podpiąć stare dyski. I komputer będzie działał jak poprzednio.
Może warto poszukać w sieci czy ktoś podobny sprzęt już czasem nie przerabiał, wtedy będzie łatwiej.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
PatLove
rookie

Rozumiem, ze w kwestii GPU są to Radeony: rx 5700 i vega 64?
Nie potrzebuje potrzebuje podkręcania GPU, przy archicadzie, którego używam na głównej stacji roboczej GPU służy jedynie do „wyświetlania”, tu istotniejszy jest RAM i CPU, natomiast na render nodzie owszem, tu istotne sa GPU bo przez nie renderuje ale OS i tak nie ogarnie 4 x GPU wiec render node pozostanie na Win.
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Karta RX 5700 potrzebuje macOS Catalina od 10.15.1 i niestety są z nią ciągłe problemy jeszcze.
Niestety nie wiem jak zachowuje się z Archicad. Teoretycznie powinno być ok, bo Archicad używa OpenGL, a problemy są z Metal.
Pytanie czy Archicad jest już dostosowany do Catalina. Catalina jest już jedynie na 64 bitowe aplikacje.
Alternatywa to może Vega 56. Nie polecam Vega 64, ponieważ te mają tendencję do coil whine. RX 580, RX 590 też zrobi swoje. RX 580 używa się w Polsce do cięcia filmów, więc dlaczego nie do CAD.
Bootloader OC
PatLove
rookie

Dzięki po raz kolejny za wyjaśnienia. Pozostaje mi wiec nie kombinować, tylko kupić rx 580 (ma znaczenie która to będzie konkretnie karta, producent itd?, ta np byłaby ok: https://allegro.pl/oferta/sapphire-rade ... 525078097b ) i ssd evo 860.

Myśle, ze przy okazji zrobię od razu zamianę z CPU żeby w stacji głównej był 2 x Xeon. Z tym OS sobie poradzi?

P.S.
U mnie node działa nie do końca na zasadzie node... Tzn dopóki renderowałem przez CPU (stąd 2 x Xeon w node) to tak było: połączenie sieciowe, logowanie do node przez ekran zdalny i odpalenie po sieci renderingu, którym zajmował się node, a ja dalej pracowałem na głównej stacji roboczej ale odkąd zacząłem renderować przez GPU już tak to nie działa. Teraz node funkcjonuje jako oddzielna jednostka, a jedyne co łączy go ze stacją graficzną to wspólny monitor bo przy renderingu przez GPU nie ma możliwości żeby robić to zdalnie, gdyż nie ma zdalnego podglądu na to, co wyświetlają Titany, które siedzą w node.
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

RX 580 to rozsądna opcja. Model? Sapphire mam ja. Trochę głośne wentylatory. Z tego co wiem problemy były z
XFX.
To znaczy masz obecnie 2 Xeon E5-2689 i chcesz je zastąpić czym?
Bootloader OC
PatLove
rookie

Teraz 2 x CPU siedzi w render nodzie, który zostaje na Win ze względu na 4 x GPU, których nie obsłuży OS. Nie chce na nic zamienić tych E5-2689, chce je przerzucić do stacji głównej, która ma być postawiona na OS, a nod będzie jednoprocesorowy ale z 4 x GPU.
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

No to w porządku, do roboty :D
Bootloader OC
ODPOWIEDZ