Nie czyta pendrive w Clover EFI bootloader

Poradniki, instrukcje i dyskusja na temat instalacji macOS 10.14 Mojave na komputerze PC.
ziqr
rookie

Nie czyta pendrive w Clover EFI bootloader

Post autor: ziqr »

Cześć wszystkim, albo alpha ;) najczęściej spotykany tutaj
Mam taki problem źe nie wykrywa mi pendrive z macOS, tak jakby go tam nie było
jak pobrałem kilka innych wersji to pokazuje blad dot. tego ze nie otwiera nie się z nieznanych źródeł potem prosi cie o zgodę i haslo do roota i wywala... ew jeszcze w innych wersjach dostaje plik tekstowy(jak pobieram na sourceforge ze nie stad pobierać tylko z githuba...)
coś takiego |https://github.com/CloverHackyColor/Clo ... /issues/22
Nie wiem czy coś ja zle zrobiłem... robie poradnikiem z tego forum z vanilili oraz z yt z taka babka... i tej wersji dostaje ze wejdź na gita i pobierz.......

Prawdopodobnie jestem głupi jeszcze na macu, wiec sorry
Najgorzej nie mogę sobie poradzić ze kobietka w wieku mamy to ogarnia... eh szacun
Cya, friendos
Załączniki
o ten załącznik nie jakieś friendsy
o ten załącznik nie jakieś friendsy
oten.png (479.04 KiB) Przejrzano 2200 razy
xd
xd
Screenshot 2020-03-22 at 20.35.27.png (288.52 KiB) Przejrzano 2203 razy
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post autor: Alpha01 »

Witam na forum!

Znam emerytów którzy nad tym panują. :D
Tak właściwie co chcesz zrobić, zainstalować Clover na USB Sticku, tym białym? I nie pozwala?
Problem w tym jedynie co ty tam instalujesz.
Obecna wersja Clovera to:
clover.jpg
clover.jpg (8.17 KiB) Przejrzano 2198 razy
Jakie masz hardware? Może mam gotowe EFI. Wtedy nie trzeba instalować Clovera. Wszystko już tam jest.
I UWAGA. Nie zainstaluj sobie czasem Clovera na macu. A jeśli już to nigdy nie restartuj.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
ziqr
rookie

Re: Nie czyta pendrive w Clover EFI bootloader

nadal jest taka lipa..
instaluje sobie z maca pro late 2013 a1502 i5, 256 ssd retina i jest na nim catalina latest
mój pc build
! i5 4690k, as rock z97 anniversary, rx 590, wifi tplinka chyba identyko jak w polecanym sprzęcie

ogólnie chce pierwszy raz zainstalować, bo ogólnie długa historia jak chcesz może pominąć czytanie, wbiłem na forum czytałem instalowanie przez unibeasta ale raz nie moglem dokończyć bo musiałem brać lapek ze sobą, potem na noc przez 6-9h nie chciało sie ruszyć jedynie przekopiowało mi Mojave na usb i szlo instalowanie bootloadera przez ponad 6h i nic poczytałem na necie ze niby na moim pendrive kingston 3.0 dobrym jakościowo powinno hulać 30-50min, no ale poczytałem przez ten czas instalacji o instalowaniu o tym właśnie viewtopic.php?f=17&t=231&p=1433#p1433 [vanilla] ze lepsze i fajne itp... no i dzisiaj zacząłem robić kexty i inne rzeczy do mojego kompa coś było mowie super ogarne i będzie super a nie mogę przejść tego procesu z bootloaderem żeby mi pendrive startował i żeby wszystko wrzucić zgodnie z poradnikiem... z tego forum i od tej pani plus jakieś poboczne. [https://www.youtube.com/watch?v=fA9AotXqkqA] lipa cnie... chyba z 5h godzin i to samo ze albo nie ma macosa na pendrive albo wywala ze podaj hasło potem blad jak w zalaczniku i duuupa chyba ze to sa wady systemu catlina i odejście od 32bitowi (dlatego instaluje Mojave) ehh dzięki z góry jeszcze poczytam na zagranicznych forach bo tak sie napaliłem... a i na hdd robie bo za 1msc. bede mial nvme dopiero 970
z góry chce ci piwko postawić bo widzę ze zarządzasz na forum solidnie ;)

czyli problem: nie wykrywa mi macosa na Clover bootloaderze i dalej przejść nie mogę.... nawet na tej co podeslales.
dzięki za uwagę kilka razy widziałem co sie swieci plus w tutka opisane aby głupoty nie zrobić i trochę na it sie znam tylko mac inna bajka
z fartem i miłego tygodnia
Załączniki
Screenshot 2020-03-23 at 00.11.15.png
Screenshot 2020-03-23 at 00.11.15.png (567.15 KiB) Przejrzano 2188 razy
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Przede wszystkim musisz to robić z pewną systematyką.

Po 1 ustawienia BIOS.
Nie mam pojęcia jak wygląda BIOS na twojej płycie, ale powiedzmy nastawia się tak:

Advanced
- CPU Configuration
- Package C State Support: Enabled (or Auto)
- Chipset Configuration
- VT-d: Enabled (dla Sierra i nowszych OS)
- IOAPIC 24-119 Entries: Enabled
- Share Memory: 64M
- IGPU Multi-Monitor: Enabled
- Onboard HD Audio: Audio
- Front Panel: AC 97
- Onboard HDMI Audio: Enabled
- Storage Configuration
- SATA Aggressive Link Power Management: Enabled
- Super IO Configuration
- Serial Port: Disabled
- Parallel Port: Disabled
- PS2 Y-Cable: Auto
- USB Configuration
- Legacy USB Support: Enabled
- XHCI Hand-off: Enabled
- Trusted Computing
- Security Device Support: Disable

Security
- Secure boot: Disabled
- Intel Platform Trust Technology: Disabled

Boot
- Fast boot: Disabled
- CSM
- CSM: Disabled

-----------------

Następnie przygotowujesz Instalator.
1. Wkopiowanie instalatora na USB przy pomocy rozkazu w Terminalu tak jak dla prawdziwego maca
2. Zainstalowanie Clover na USB. Tu trzeba uważać, są 2 opcje- gdzie instalować i jaki sposób. Musisz nastawić USB jako cel i w ustawieniach instalację dla płyt UEFI.
3. Na macu instalujesz Clover Configurator i montujesz EFI z tego instalacyjnego USB.
4. Nie "robi się" kextów a dobiera i kopiuje do foldera CLOVER/kexts/Other. Dobór jest zależny od płyty.
5. Dobiera się drivery. Dobór jest zależny od hardware.
6. Przy pomocy Clover Configurator otwiera się file config. plist i ustawia hackintosha. Tu jest sporo opisów.
Ale najlepszy to ten: https://khronokernel-2.gitbook.io/openc ... st/haswell

To tak w skrócie.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
ziqr
rookie

ogólnie super, korzystam z twojego poradnika, ale mam ciagle taki problem ze nie mogę/potrafie zainstalować cloverem efi bootloader na pendrive tak jakby nie wykrywa mi tam że mam macosa, czyli 1 zrobione, ale w drugim kroku nie mogę ustawić usb jako cel bo pokazuje ze nie mam tam maka..
ziqr
rookie

o coś takiego..
Załączniki
Clover, na dysku nie ma usb..
Clover, na dysku nie ma usb..
problem.png (242.12 KiB) Przejrzano 2182 razy
coś takiego
coś takiego
Screenshot 2020-03-23 at 10.27.54.png (454.41 KiB) Przejrzano 2182 razy
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Masz na test inny Stick?
Obojętnie jaki, może być stary 2GB. Formatujesz na Imacu narzędziem dyskowym w formacie: Mac OS Extended journaled, GUID-Partitionmap.
I teraz próbujesz zainstalować na mim Clover.
Jeśli ma 16 GB to w następnym kroku w Terminalu podajesz rozkaz do utworzenia instalatora,
Trwa długo może i 40 minut. w zależności co to za Stick. Pokazuje w procentach ile wykonał. A na koniec jest info o wykonaniu.
Bootloader OC
ziqr
rookie

niestety jeszcze jestem głupi z tym systemem plus najnowsza wersja mi nie działa... (Release v5.0 r5106 4 days ago.)
wiec nie wylaczylem blokady zabezpieczeń dla aplikacji rozwiązanie:
FIX:
Click the Apple symbol in the Menu bar.
Click Restart…
Hold down Command-R to reboot into Recovery Mode.
Click Utilities.
Select Terminal.
Type csrutil disable.
Press Return or Enter on your keyboard.
Click the Apple symbol in the Menu bar.
Click Restart…
///https://www.reddit.com/r/hackintosh/com ... system_is/
eh..
ODPOWIEDZ