Instalacja macOS od zera, bez posiadania kopii macOS
-
- rookie
Re: Instalacja macOS od zera, bez posiadania kopii macOS
Dzięki za poradę, będę próbował. Za twoją radą sprawdzę metodę z maszyną wirtualną. 

-
- rookie
Niestety coś nie działa mi ta opcja z VMware
. To już druga sytuacja z obrazem. Przy pierwszym razie jak ściągałem to przypadkowo uśpiłem laptopa przez co pobieranie się przerwało ale je wznowiłem i doszło do końca. Myślałem, że to przez to przerwanie obraz się uszkodził czy coś więc pobrałem drugi raz i tym razem przeszło w całości. No ale dalej to samo
. Sprawdzę jeszcze z VirtualBoxem, może tam sobie lepiej poradzi. A obrazu iso nie pobierałem z waszego dysku bo nie było wersji której potrzebowałem i ściągnąłem z isoriver. Chyba, że macie jakieś sugestie co mógłbym z VMware podziałać albo skąd High Sierre pobrać. 

- Załączniki
-
- maczek błąd.PNG (449.13 KiB) Przejrzano 1911 razy
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Niekoniecznie jest "damaged".
Spróbuj cofnąć czas, wystartuj terminal i podaj przykładowo to:
date 030300002019
W instalatorze jest zawarty certyfikat bezpieczeństwa i pewnie data już przeszła. Można też próbować w BOIS cofnąć datę.
Niestety nie podam ci tej daty bo nie wiem co instalujesz. Ale sprawa jest prosta jak wiesz kiedy była wydana ta wersja High Sierry. Dajesz po prostu nieco późniejszą.
Spróbuj cofnąć czas, wystartuj terminal i podaj przykładowo to:
date 030300002019
W instalatorze jest zawarty certyfikat bezpieczeństwa i pewnie data już przeszła. Można też próbować w BOIS cofnąć datę.
Niestety nie podam ci tej daty bo nie wiem co instalujesz. Ale sprawa jest prosta jak wiesz kiedy była wydana ta wersja High Sierry. Dajesz po prostu nieco późniejszą.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
-
- rookie
Wracam ponownie
Tym razem nie z prośbą o pomoc ale może komuś uda mi się pomóc a chciałbym dorzucić informację dla tych którzy będą instalowali High Sierre ponieważ poradnik nie zadziałał mi ww jednym momencie. Chodzi mi o punkt gdzie już po zainstalowaniu systemu trzeba wklepać tą linijkę do terminala:
"sudo /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/OSX --nointeraction "
I teraz o co mi chodzi. Otóż ta komenda mi nie chciała działać. Okazało się, że w folderze Applications nie ma tego instalatora za to jest na "płycie" z której system był instalowany (wszystko widać na zrzutach ekranu, gdzie są jakie pliki i które komendy działają z jakim efektem).
Tutaj linijka która u mnie zadziałała. "OSX" to nazwa mojego pendrive'a.
" sudo /Volumes/Install\ macOS\ High\ Sierra/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/OSX --nointeraction ".

Tym razem nie z prośbą o pomoc ale może komuś uda mi się pomóc a chciałbym dorzucić informację dla tych którzy będą instalowali High Sierre ponieważ poradnik nie zadziałał mi ww jednym momencie. Chodzi mi o punkt gdzie już po zainstalowaniu systemu trzeba wklepać tą linijkę do terminala:
"sudo /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/OSX --nointeraction "
I teraz o co mi chodzi. Otóż ta komenda mi nie chciała działać. Okazało się, że w folderze Applications nie ma tego instalatora za to jest na "płycie" z której system był instalowany (wszystko widać na zrzutach ekranu, gdzie są jakie pliki i które komendy działają z jakim efektem).
Tutaj linijka która u mnie zadziałała. "OSX" to nazwa mojego pendrive'a.
" sudo /Volumes/Install\ macOS\ High\ Sierra/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/OSX --nointeraction ".
- Załączniki
-
- maczek błąd1.PNG (46.03 KiB) Przejrzano 1894 razy
-
- maczek błąd.PNG (121.42 KiB) Przejrzano 1894 razy
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Naturalnie że nie mógł zadziałać, ta 1 komenda jest dla posiadaczy hackintosha lub maca, którzy standardowo sobie ściągnęli instalator z App Store, a ten zapisał się w /Applications.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
-
- rookie
Znowu powracam
Otóż byłem zmuszony jeszcze raz postawić maszynę wirtualną z różnych powodów. W każdym razie Nie jestem w stanie dokończyć procesu ponieważ:
1. W VirutalBox mam "zbyt nowe" podzespoły, żeby dopasować board-id do swojego PC, po prostu nie jestem w stanie go znaleźć. Według poradnika powinienem dać iMac19,2 lub iMac19,1 albo którąś wersję macbooka. Próbowałem dla starszych np iMac17,2 ale mam ścianę białego tekstu który się powtarza bo maszyna wewnątrz VBox się restartuje.
2. W WMware po ustawieniu wszystkiego (wcześniejszej daty też) mam dwa scenariusze:
a) Albo dochodzę do momentu gdzie już wybieram dysk i instalacja się rozpoczyna
b) Albo widzę tylko logo z jabłkiem oraz ładujący się pasek.
W obu tych przypadkach maszyna wewnątrz VMware się restartuje i nie jestem w stanie nic zrobić
.
Kroki które mogłem podjąć a nie zadziałały:
-usunąłem maszynę i dodałem na nowo
-wyłączałem i włączałem maszynę
-wyłączałem i włączałem VMware
-odinstalowywałem i ponownie instalowałem program
-no i tą datę ustawiałem z pozycji administratora
Co jeszcze mogę zrobić żeby rozwiązać tą sytuację?

Otóż byłem zmuszony jeszcze raz postawić maszynę wirtualną z różnych powodów. W każdym razie Nie jestem w stanie dokończyć procesu ponieważ:
1. W VirutalBox mam "zbyt nowe" podzespoły, żeby dopasować board-id do swojego PC, po prostu nie jestem w stanie go znaleźć. Według poradnika powinienem dać iMac19,2 lub iMac19,1 albo którąś wersję macbooka. Próbowałem dla starszych np iMac17,2 ale mam ścianę białego tekstu który się powtarza bo maszyna wewnątrz VBox się restartuje.
2. W WMware po ustawieniu wszystkiego (wcześniejszej daty też) mam dwa scenariusze:
a) Albo dochodzę do momentu gdzie już wybieram dysk i instalacja się rozpoczyna
b) Albo widzę tylko logo z jabłkiem oraz ładujący się pasek.
W obu tych przypadkach maszyna wewnątrz VMware się restartuje i nie jestem w stanie nic zrobić

Kroki które mogłem podjąć a nie zadziałały:
-usunąłem maszynę i dodałem na nowo
-wyłączałem i włączałem maszynę
-wyłączałem i włączałem VMware
-odinstalowywałem i ponownie instalowałem program
-no i tą datę ustawiałem z pozycji administratora
Co jeszcze mogę zrobić żeby rozwiązać tą sytuację?

-
- rookie
Zrobić bootowalnego pendrive ponieważ nie mam dostępu do sprzętu z MacOs a w tym poradniku nie działał program do znajdowania kopii MacOS.
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Czyli w tym momencie nie masz żadnej kopii systemu Apple?
Zobacz czy da się jeszcze to pobrać, powiedzmy Sierra:
https://drive.google.com/drive/folders/ ... 0lnVnY5djg
A potem od nich:
https://poradniki.hackintosh-polska.pl/ ... chine.html
Zobacz czy da się jeszcze to pobrać, powiedzmy Sierra:
https://drive.google.com/drive/folders/ ... 0lnVnY5djg
A potem od nich:
https://poradniki.hackintosh-polska.pl/ ... chine.html
Bootloader OC
Bootloader OC
-
- rookie
Obraz iso posiadam. Tylko w tym głównym poradniku nie działał mi BDU bo nie znajdowało mi żadnego obrazu do pobrania na pendrive. Więc zacząłem robić tym poradnikiem do którego linka teraz znowu przesłałeś i udało mi się stworzyć maszynę wirtualną lecz musiałem ją stworzyć od nowa. Dlatego teraz piszę tutaj bo mam z tym problem który opisałem wyżej.