Hp 1012 G2 pomoc w konfiguracji

Poradniki, instrukcje i dyskusja na temat instalacji macOS 10.15 Catalina na komputerze PC.
Awatar użytkownika
selphy
rookie

Hp 1012 G2 pomoc w konfiguracji

Post autor: selphy »

Nie za często instaluję nowy system, więc się trochę pogubiłem w folderach, szczególnie po aktualizacji clovera.

Instalacja przebiegła bez problemu, korzystałem z forumowego unitbooxa (sąsiednie forum).

Co jest nie tak:

- internet łączy się kilka minut, na początku zachowuje się jakby był nieaktywny

- nie ma dźwięku

- nie działa dotykowy ekran

- brak wskaźnika naładowania baterii

To kwestie które zauważyłem.

Dołączam plik EFI, prosiłbym o pomoc. Większość kextów dałem z innego forum, https://www.tonymacx86.com/threads/guid ... ch.276500/

https://ufile.io/oaxw4i7n
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post autor: Alpha01 »

Porady bez posiadania takiego sprzętu to wróżenie z fusów.

Ja najpierw bym posprzątał. Wszystkie files w folderze APPLE wyrzuć, pozostawiając foldery, następnie wszystko w folderze drivers/BIOS, drivers/off. Wszystko w kexts/10.15. Niepotrzebne themes też, większość to trash. Files które chcesz zachować zapisujesz gdzieś na SSD.

- internet łączy się kilka minut, na początku zachowuje się jakby był nieaktywny - jaki tam jest chip od ethernetu? O jakie łącze chodzi? Masz wymienioną kartę WIFI na Brcm? Bo ładujesz dla niej kexty.
- nie ma dźwięku - jaki tam jest chip dźwiękowy?
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Awatar użytkownika
selphy
rookie

Re: Hp 1012 G2 pomoc w konfiguracji

Zapomniałem dodać, kartę wymieniłem, obecnie jest DW1560
Co do audio to prawdopodobnie Conexant CX8200, jutro potwierdzę.
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Jeśli Conexant CX8200 to layout 3, 15, 21, 23 w Devices/Audio/inject, z AppleALC.kext i Vanilla macOS powinno działać.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Awatar użytkownika
selphy
rookie

Re: Hp 1012 G2 pomoc w konfiguracji

A jak to wygląda z folderem Clover/OEM/nazwa płyty głównej. Tam również są kexty, i czy one są główne, czy normalnie te Clover/kexts ?
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Tam masz coś dla iMaca17. Nie wiem, może jakaś próba konfiguracji od hamaca dla innego hackintosha. ??

Te 82CA to "board name", jeśli twój komp ma taką to config był robiony na niego i z tego foldera Clover bierze sobie "części". Ale nie usunięto kextów z głównego foldera, więc faktycznie masz pomieszanie.

Jeśli masz tylko jednego hackintosha, to ta zabawa w OEM tylko komplikuje.
Ja bym przeniósł SSDT-EC-USBX.aml do głównego foldera. A kexty porównał i te które w głównym brakują przeniósł do niego. Te z "Sensors" pominął. I folder 82CA usunął. Oczywiście wcześniej sprawdził w boot.log tą board name pod running on. Ta linijka wygląda przykładowo:

0:100 0:000 Running on: 'taki sobie HP' with board '82CA'.

Próby rób na USB i startuj z niego. Nigdy nie kombinuj na działającej EFI, chyba że masz rezerwę na USB.
Bootloader OC
ODPOWIEDZ