Cześć! Mój pierwszy post - witam wszystkich :)
Jakimś cudem poradziłem sobie z instalacją cataliny, a przynajmniej częściowo - w informacjach widzę tylko 5mb ram dla karty graficznej. Wiadomo, że chciałbym to zmienić :)
Mój sprzęt:
i5 7700k
MSI z270 Tomahawk
nvidia 1080 MSI, 2 hdmi , 2dp, monitor podpięty do hdmi
dyski ssd.
Problem jest z tego co wyczytałem z kartą graf. Wyczytałem, że niestety na web drivery nie ma co liczyć, ale to mała strata i nie zależy mi na eGPU, ważne, aby iGPU działało w miarę ok.
Z tego co udało mi się na forach znaleźć, nie ma problemu z tym, o ile przepnę kabel z monitora do zintegrowanego portu w plycie głównej... co odpada... Mam dual boota i drugi system ma mieć pełne wsparcie z nvidii ;). Czy jest jakaś inna możliwość? Poszukuje nie gotowej instrukcji, co raczej słów kluczy po których mogę szukać rozwiązań :)
iGPU + eGPU, troche z innej beczki
Re: iGPU + eGPU, troche z innej beczki
To o co pytasz to główna przyczyna tego dlaczego słabo działa macOS na laptopach.
Karta wbudowana i dodatkowa mają wspólne wyjście i macOS nie radzi sobie z przełączaniem.
W Twoim przypadku dodatkowo masz kartę, której system nie wspiera co jeszcze bardziej
komplikuje sprawę.
Moja rada praktyczna: sprzedaj nVidię i kup Radeona, nie będziesz się niepotrzebnie wkurzać.
Druga rada to qemu+kvm+pass_trough_gpu+vnc dla tego drugiego systemu, działa bardzo
dobrze na Linuxie, nie wiem jak jest z macOS.
Karta wbudowana i dodatkowa mają wspólne wyjście i macOS nie radzi sobie z przełączaniem.
W Twoim przypadku dodatkowo masz kartę, której system nie wspiera co jeszcze bardziej
komplikuje sprawę.
Moja rada praktyczna: sprzedaj nVidię i kup Radeona, nie będziesz się niepotrzebnie wkurzać.
Druga rada to qemu+kvm+pass_trough_gpu+vnc dla tego drugiego systemu, działa bardzo
dobrze na Linuxie, nie wiem jak jest z macOS.
Desktop: Dell OptiPlex 7040 | Intel Core i7 6700 | HD 530 | AMD Radeon FirePro W5100 | 24GB RAM
- SSD/M.2 WD Black SN750 1TB: macOS Catalina 10.15.7 (19H1011)
- SSD/SATA Samsung 850 EVO 120 GB: macOS High Sierra 10.13.6 (17G14042)
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
5mb - Catalina nie rozpoznaje prawidłowo twojej karty na procesorze.
Jesteś pewny że masz i5 7700k?
Możesz wypróbować dla Intel HD Graphics 630:
Aktualne lilu i whatevergreen,
platform-id 0x3e9b0007 (hex swapped: 07009b3e)
dodaj argument do Boot:
-disablegfxfirmware
albo hackintoolem 0x591B0000 w Devices/Properties.
Możesz wypróbować dla Intel HD Graphics 630:
dodaj argument do Boot:
-disablegfxfirmware
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Re:
Dzięki za odpowiedzi! 

Generalnie poza wgraniem kextów typu lilu i whatevergreen nie robiłem żadnych fixów typowo pod karte graf, dlatego byłem szczerze zdziwiony, że system się w ogóle odpalił. Zwłaszcza podpięty pod hdmi prowadzący do nvidii...

To jest komputer stacjonarny, wyjscia są osobne. Myśle że to wiesz, chce się tylko upewnićDKnoto pisze: 22 paź 2019, 09:24 To o co pytasz to główna przyczyna tego dlaczego słabo działa macOS na laptopach.
komplikuje sprawę.

Ja jeszcze żyje nadzieją, że nvidia i apple sobie w końcu podadzą rękę na zgodęDKnoto pisze: 22 paź 2019, 09:24 Moja rada praktyczna: sprzedaj nVidię i kup Radeona, nie będziesz się niepotrzebnie wkurzać.

Słyszałem o tym i nawet się zastanawiałem, ale nie wiedziałem czy samo qemu+kvm zmieni coś w moim przypadku. Rozumiem, że wtedy linuxowy system udostępnia bebechy dla virtualnego systemu z hackintoshem? Czy wtedy to, że hdmi jest wpięte w karte graf nie ma znaczenia i korzystam z mocy obliczeniowej intela?
Przepraszam.... Oczywiscie musialem zle przepisać... Mam i5 7600k... Czy to duża różnica?Alpha01 pisze: 22 paź 2019, 16:44 5mb - Catalina nie rozpoznaje prawidłowo twojej karty na procesorze.
Generalnie poza wgraniem kextów typu lilu i whatevergreen nie robiłem żadnych fixów typowo pod karte graf, dlatego byłem szczerze zdziwiony, że system się w ogóle odpalił. Zwłaszcza podpięty pod hdmi prowadzący do nvidii...
OK, brzmi jak plan, dam znać czy to pomogło. DziękujęAlpha01 pisze: 22 paź 2019, 16:44 Możesz wypróbować dla Intel HD Graphics 630:
dodaj argument do Boot:
-disablegfxfirmware

Re: Re:
Tak, napisałem tak bo do tego co chcesz osiągnąć potrzebuje rozwiązania, które jest w laptopach czylistudb pisze: 22 paź 2019, 20:06 To jest komputer stacjonarny, wyjscia są osobne. Myśle że to wiesz, chce się tylko upewnić![]()
dwa źródła sygnału i jedno uwspólnione wyjście. Niestety takiego rozwiązania nie można w Twoim
przypadku aplikować a na dokładkę macOS nie obsługuje typowych rozwiązań

Co do Qemu to potrzebujesz emulacji z przekierowaniem wyjścia do pamięci i obieranie tego wyjścia
przez VNC. To pozwala softwarewo zrealizować opcję wiele źródeł jedno wyjście.
Desktop: Dell OptiPlex 7040 | Intel Core i7 6700 | HD 530 | AMD Radeon FirePro W5100 | 24GB RAM
- SSD/M.2 WD Black SN750 1TB: macOS Catalina 10.15.7 (19H1011)
- SSD/SATA Samsung 850 EVO 120 GB: macOS High Sierra 10.13.6 (17G14042)