Stary Hackitosh jak uaktualnić ?

Masz komputer na którym chcesz zainstalować macOS? Przymierzasz się do kupna nowych podzespołów? Szukasz porady? Chętnie pomożemy!
AllMyCherry

Stary Hackitosh jak uaktualnić ?

Post autor: AllMyCherry »

Witam
Posiadam już hackintosha na Multibeast i OS Mountain Lion 10.8.5.
Mam problem z zainstalowaniem OS X Mavericks. Po uruchomieniu pakietu i kliknięciu instaluj dostaje komunikat że Ta kopia pliku nie może być zweryfikowana, mogła zostać uszkodzona w czasie pobierania. Pobierz nową kopie...
Maszyna to:
Mainboard: Intel GA Z87N Wifi
Grafika: z płyty Intel HD 4600 1024 MB
Procek: Intel i7 3.7 GHz
Ram: 16GB 1600MHz DDR3

Komp nie był podpięty pod internet z 5 lat ;), więc nie był aktualizowany, ściągnięty był Mavericks ale nie instalowałem wtedy. Zapomniałem już wszystko co związane z instalacją, którą robiłem dobrych kilka lat temu. Czy mogę na tym instalować od nowa Cateline ? Jak to robić, kto na czasie pomoże ? Linki, porady, mile widziane :)
Aktualizacja potrzebna mi tylko po to żeby otwierać nowe pliki RAW z nowego aparatu, bo nie mogę w chwili obecnej.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post autor: Alpha01 »

Nie jest jeszcze taki stary. Haswell to nadal bardzo wdzięczna platforma.
Na ten komputer zainstalujesz praktycznie każdy system macOS.
Na tej platformie najlepiej funkcjonuje High Sierra.
Ale jeśli masz ochotę na Catalina, to można spróbować.

Osobiście dodał bym tylko kartę graficzną. No i SSD.

Zaczynasz naturalnie od ściągnięcia macOS. Następnie tworzysz instalacyjny USB.
Dalej później.
...
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
AllMyCherry

Re: Stary Hackitosh jak uaktualnić ?

Alpha czy istnieje jakaś metoda aktualizacji systemu tak żeby nie formatować dysku i mieć zainstalowane wcześniej programy ?
Czy wszystko trzeba od nowa instalować.
Wygląda na to że za pomocą patchera mogę zainstalować Cataline na moim MacPro3.1 a skoro mam SSD to pewnie pójdzie szybko.
Czy jednak High Sierre polecisz ?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Jeśli instalujesz macOS na już istniejący system wszystko pozostanie. Zmieni się jedynie system. User i programy pozostaną nietknięte.
Catalina to system czysto 64 bitowy i sporo starszych programów nie działa. Sam używam na hackintoshu jaki widzisz poniżej High Sierrę, głównie dlatego że działa bardzo dobrze i mam sporo starszych programów.
Osobiście radził bym jednak zrobić backup przed kombinacjami z systemem i patcherami.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Awatar użytkownika
DKnoto
Hardcore Hackintosher

Post autor: DKnoto »

Ja sygnalizowałem wcześniej dziwne błędy podczas instalacji Cataliny na istniejący system.
Jak wyczyściłem dysk to wszystko poszło gładko.

Desktop: Dell OptiPlex 7040 | Intel Core i7 6700 | HD 530 | AMD Radeon FirePro W5100 | 24GB RAM
  • SSD/M.2 WD Black SN750 1TB: macOS Catalina 10.15.7 (19H1011)
  • SSD/SATA Samsung 850 EVO 120 GB: macOS High Sierra 10.13.6 (17G14042)

AllMyCherry

Dobra to zostaje high sierra, pytanie jaką metodą go instalować, uni beast robić pendriva ? Bo nie rozumiem co daje instalowanie patcherem ?
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Jeśli masz działający system, ściągasz z App Store instalator. Pojawi się w /Programy. Wtedy startuje też sam po ściągnięciu, albo klikasz 2x.
Niestety nie wiem co w twoim wypadku Apple zaproponuje. Pewnie już Catalina. Więc jeśli chcesz inną wersję musisz znaleźć sposób by ją ściągnąć. Jest wiele metod. A macOS High Sierra Patcher Tool jest jedną z nich. Tym programem (jeśli Apple nie skasował z serwera) ściągniesz macOS High Sierra na SSD, ale żadnych innych akcji tym programem nie przeprowadzasz.

Lepsza metoda to programik TREESWITCHER, tym da się ściągnąć prawie wszystko:
https://www.hackintosh-forum.de/attachm ... 1-1-0-zip/

Dalej już będzie instalacja i restarty. Na końcu masz system w wersji jaką ściągnąłeś.
Jeśli używasz unibeastów itd., warto prześwietlić system na obce rozszerzenia kernela, podejrzane usunąć.

Inna sprawa to aktualizacja spraw hackintoshowych. EFI powinna być w miarę aktualna dla HS.
Bootloader OC
AllMyCherry

Alpha w pierwszym poście podałem jaki mam komunikat na Mavericks, problem w tym że Cataline mam dostępną w AppStorze ale po kliknięciu dostaje komunikat że Ta wersja systemu nie może być zainstalowana na tym komputerze. Domniemam że z powodu patchowania Mountain Liona tak żeby działał. Dlatego moje pytanie o możliwości zorientowanych w temacie ...
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

1. Ta kopia pliku nie może być zweryfikowana, mogła zostać uszkodzona w czasie pobierania
2. Ta wersja systemu nie może być zainstalowana na tym komputerze

Raczej bywa, że to dwa zupełnie różne przypadki. I dwie zupełnie inne przyczyny. W przypadku 2 należy sklecić nowe EFI. Nowe EFI kopiujesz na EFI pendriva USB i bootujesz z niego. Następnie startujesz instalację wybranego macOS.
Poszukaj w sieci gotowe EFI na twój sprzęt, z pewnością znajdziesz. Wszystkie kexty i drivery powinny być z tego roku.
Bootloader OC
ODPOWIEDZ