Dziś znalazłem chwilę czasu na aktualizację mojej stacjonarki
Dell OptiPlex 7040.
Postanowiłem przetrenować ponownie podejście z konwersją starego systemu, Mojave,
na nowy. Odpaliłem procedurę, pobieranie obrazu trwało około dwóch minut a potem
długie czekanie na konwersję systemów plików, pasek postępu pokazywał 25 minut ale
całość ostatecznie trwała około 45. Zaliczyłem nietypowo
trzy restarty systemu i duże
zdziwienie przy ostatnim restarcie systemu:
.

- Dell-OptiPlex-7040-Catalina-Update-2.jpeg (29.38 KiB) Viewed 1540 times
.
taki obrazek powtrzał się prze kilkanaście sekund i ostatecznie kończył się kraszem systemu.
Na szczeście na tej maszynie mam jeszcze drugi dysk z Mojave, wystartowałem system i do-
czytałem co mam zrobić. Wystarczyło dodać opcję bootowania:
i system wstał bez problemów.
Wydawało się, że już nic mnie nie zaskoczy przy tej aktualizacji ale okazało się, że to był dopiero
początek zdziwień. Po dodaniu opcji disablegfxfirmware system zmienił sposób widzenia karty
graficznej. Tak było przed aktualizacją:
.

- Zrzut ekranu 2019-06-16 o 20.14.32.png (35.99 KiB) Viewed 1540 times
.
a tak po aktualizacji:
.

- Zrzut ekranu 2019-10-22 o 13.59.46.png (31.85 KiB) Viewed 1540 times
.
Zmianie uległy:
- nazwa framebuffera;
- ilość przydzielonej pamięci;
- system zgubił parametry renderowania czcionek.
Później stały się jeszcze dziwniejsze rzeczy:
- zalogowałem się do iCloud przy pomocy FireFoxa. Na ekranie wyskoczyła informacja o próbie logowania
z nowego iMaca do iCloud oraz numery potwierdzające - te zwykle lądowały na moim tablecie a nie na tej
samej maszynie 
- ikona preferencji systemowych pokazywała, że mam jeszcze jeden update ale to nie był update ale prośba
o zalogowanie się do iCloud przez AppleID - zrobiłem to
;
- wiedziony jakimś przeczuciem postanowiłem sprawdzić iMessage, i tu doznałem szoku, w końcu zadziałał
.