Problem ze sparowaniem myszy BT

Zbiór poradników i linków do tutoriali które można wykorzystać przy pracy z wieloma wersjami macOS.
Awatar użytkownika
JMarcin
rookie

Problem ze sparowaniem myszy BT

Post autor: JMarcin »

Hej.
Może ktoś z Was będzie mógł mi poradzić - mam Hacka postawionego na Thinkpadzie X280 (Intel i5 8gen) i wszytko śmiga, testowałem na Ventura, Sonoma i Sequoia. Jedyny problem jaki mam to obsługa myszy BT - mam Logitech'a M196 i za diabła nie chce się połaczyć. Po włączeniu w myszcze trybu parowania, pojawia się liście urządzeń, po kliknięciu na przycisk "połącz" przez chwile próbuje się połączyć ale finalnie znowu wraca na listę dostępnych urządzeń. Słuchawki BT , nawet głośnik BT sparowały się bez najmniejszego problemu.

Kexty i OC w najnowszych wersjach, próbowałem nawet kilka różnych gotowych EFI z netu, kilka nawet uruchomiło system, ale w żadnym nie działała mysz BT. Oczywiście ta sama mysz, w tym samym komputerze pod Windowsem i Linuxem działa bezproblemowo.

Jakieś pomysły? Z góry dzięki za pomoc.
--------------------------------------------------------------
MacOS Sequoia @ ThinkPad X280
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Re: Problem ze sparowaniem myszy BT

Post autor: Alpha01 »

Ta myszka jest kompatybilna z macOS, ale pewnie niezgodna z kartą Bluetooth jaką ty masz w twoim laptopie. Ten problem ma nie tylko ta myszka od Logitech. Dla hackintosha najlepiej kupić myszkę z dodatkowym odbiornikiem Bluetooth.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Awatar użytkownika
JMarcin
rookie

Myslę że jest to raczej kwestia kext'a do BT albo czegoś w konfiguracji. Jak napisałem wyżej ta sama myszka, ten sam komputer i pod Windowsem i Linuxem dzialała bezproblemowo. Układ WiFi/BT w tym lapku jest od Intel'a, więc raczej nie powinno byc problemów z kompatybilnością jak sądzę, zwłaszcza że WiFi działa bezproblemowo.
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post autor: Alpha01 »

No przecież mi o to chodziło. Myszka jest niezgodna z twoim hackintoshem, albo hackintish z myszką. Na jedno wychodzi. WiFi i BT to 2 różne sprawy, To całkiem normalne że jedna z tych funkcji może nie działać.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Awatar użytkownika
Azteca
Mistrz

Post autor: Azteca »

:D Niedawno testowałem myszkę z Lidla, działała bez problemu.
Awatar użytkownika
JMarcin
rookie

Moja mysz to Logi M196 i testowałem ja na MacBook'u Air M1 i działała bezproblemowo. Z kolei z Thinkpadem nie chce, niezależnie od wersji macOS, znalazłem w sieci info że od Ventury zaczęły się takie cyrki a ja w sumie nie sprawdzałem jej na Monterey'u. Tak czy siak nie jest to niezgodność z macOS bo na oryginalnym Macu działa a tu nie, pozostaje niekompatybilność z powodu kext'a BT albo samej konfiguracji OC. I właśnie o to pytałem, czy ktoś zna jakieś rozwiązanie tego problemu.

W każdym razie dzięki za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
Azteca
Mistrz

Post autor: Azteca »

Alpha napisał że myszka jest zgodna z macOS ale nie z Bluetooth w hackintoshu jaki masz ty, ten problem jest znany i nie łatwy do rozwiązania. Z tego co wiem nie opłaca się w tym grzebać i tracić nerwy. Szybciej załatwisz to inną myszką, jeśli ma być bezprzewodowa to ale taka z dedykowanym odbiornikiem USB. Sam mam Lenovo i działa super, bez przycięć.
Awatar użytkownika
JMarcin
rookie

@Azteca dzięki za wyjasnienie, tak właśnie przeczuwałem, ale myślałem że jest na to jakieś w miarę łatwe rozwiązanie. Używam myszy bezprzewodowej z odbiornikiem na USB i działa super.
ODPOWIEDZ