Upgrade z Sonoma do Sequoia
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Re: Upgrade z Sonoma do Sequoia
Masz w EFI tylko 1 błąd w UEFI/Output/InitialMode: Auto
Poza tym masz w EFI OCLP a to trzeba deinstalować, czyli wszystko co było związane z tym patchem.
Instalator wcześniej ściągnąć w formie całkowitej, 15,65 GB.
W cobfig.plist należy disablen:
Przed update wpisać w terminal:
sudo nvram -c
Będzie coś tam pyskować ale wyzeruje NVRAM.
Poza tym masz w EFI OCLP a to trzeba deinstalować, czyli wszystko co było związane z tym patchem.
Instalator wcześniej ściągnąć w formie całkowitej, 15,65 GB.
W cobfig.plist należy disablen:
Przed update wpisać w terminal:
sudo nvram -c
Będzie coś tam pyskować ale wyzeruje NVRAM.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Dzięki, zainstalowałem 15.7.1
To wyłączyłem w config wyłączyłem mam ponownie włączyć? Bo pierwsze co widzę to ze nie działa mi WIFI
To wyłączyłem w config wyłączyłem mam ponownie włączyć? Bo pierwsze co widzę to ze nie działa mi WIFI
jak mam to dokładnie zrobić?Poza tym masz w EFI OCLP a to trzeba deinstalować, czyli wszystko co było związane z tym patchem.
Gigabyte Z390 Aorus Pro, Core i7- 9700K, MSI Radeon RX 5700 XT, 32 GB Corsair Vengeance RGB PRO 3200
Mnie zastanawia dlaczego pomimo tego samego zestawu nie działa mi ten config znaleziony na githubie
Gigabyte Z390 Aorus Pro, Core i7- 9700K, MSI Radeon RX 5700 XT, 32 GB Corsair Vengeance RGB PRO 3200
Nie wszystko złoto co się na github świeci
.

A w sprawie wifi należy ponownie wystartować OCLP-Mod Root Patch i aktywować na config.plist dezaktywowane kexts.
]
2. Jak używam USBMAP to nie działa mi bluetooth, jak dorzucę UTBMAP i USBToolBox to dzięki temu lapie mi bluetooth ale wyłącza 4 górne gniazda usb na płycie głównej.
3.Jak to jest ze na hackintoshu ściąga mi się plik 7h, a na Windowsie 20 min?
To prawda, chciałem iść najprostsza linia oporu

1. Wystartowałem OLCP po instalacji jednak dalej nie działało Wifi, po wgraniu SSDT AWAC Wifi odrazu się pokazałoAzteca pisze: 11 paź 2025, 12:02 A w sprawie wifi należy ponownie wystartować OCLP-Mod Root Patch i aktywować na config.plist dezaktywowane kexts.
2. Jak używam USBMAP to nie działa mi bluetooth, jak dorzucę UTBMAP i USBToolBox to dzięki temu lapie mi bluetooth ale wyłącza 4 górne gniazda usb na płycie głównej.
3.Jak to jest ze na hackintoshu ściąga mi się plik 7h, a na Windowsie 20 min?
- Załączniki
-
- Bildschirmfoto 2025-10-13 um 00.07.19.png (142.75 KiB) Przejrzano 299 razy
-
- Bildschirmfoto 2025-10-12 um 21.45.23.png (8.53 KiB) Przejrzano 318 razy
-
- Bildschirmfoto 2025-10-12 um 21.45.04.png (76.16 KiB) Przejrzano 318 razy
- Alpha01
- Hardcore Hackintosher
Sprawdź czy wszystkie kexty potrzebne dla WIFI nie mają czasem aktualizacji.
Pytanie zasadnicze jaką ty masz kartę WIFI, bo tak na oko to masz coś pokręcone.
Co do USB to można wykorzystywać mapping z innego EFI pod warunkiem że zgadza się symulowany mac i karta Bluetooth jest we właściwym gnieździe USB na płycie głównej. Można to sprawdzić prawym klikiem i wybierasz "pokaż zawartość..." w folderze Contents jest tylko Info.plist którą można edytować programem jakPlistEdit Pro.
Jeśli używasz USBToolBox.kext to nie musi się zgadzać ten symulowany mac - SMBIOS.
Pytanie zasadnicze jaką ty masz kartę WIFI, bo tak na oko to masz coś pokręcone.
Co do USB to można wykorzystywać mapping z innego EFI pod warunkiem że zgadza się symulowany mac i karta Bluetooth jest we właściwym gnieździe USB na płycie głównej. Można to sprawdzić prawym klikiem i wybierasz "pokaż zawartość..." w folderze Contents jest tylko Info.plist którą można edytować programem jakPlistEdit Pro.
Jeśli używasz USBToolBox.kext to nie musi się zgadzać ten symulowany mac - SMBIOS.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Bootloader OC
Na pewno mam cos pokręcone, bo jeśli wziąłem od tego gościa który ma ten sam zestaw co ja, a on używa tylko - USBMap. to działaja wszystkie porty poza karta WIFI.
Jeśli wrzucę lub korzystam z samego USBToolBOX i UTBMap to działa mi karta WIFI ale nie działaja 4 górne porty na płycie głównej.
Tutaj ewidentnie jest problem z mapowaniem USB, obecnie WIFI działa ale tylko z tymi powyższymi kextami.
Moja karta WIFI to jaki Chińczyk model bcm94360cs2
Ale obecnie internet działa tak wolno ze nie da się na nim pracować
Jeśli wrzucę lub korzystam z samego USBToolBOX i UTBMap to działa mi karta WIFI ale nie działaja 4 górne porty na płycie głównej.
Tutaj ewidentnie jest problem z mapowaniem USB, obecnie WIFI działa ale tylko z tymi powyższymi kextami.
Moja karta WIFI to jaki Chińczyk model bcm94360cs2
Ale obecnie internet działa tak wolno ze nie da się na nim pracować
- Załączniki
-
- CleanShot 2025-10-13 at 14.17.02.png (232.89 KiB) Przejrzano 193 razy
To karta od Broadcom i wymaga OCLP, natomiast niepotrzebny jest kext itlwm, bo to kram na karty Intela. Tak samo z kextami dla bluetooth. Są potrzebne tylko dla karty WiFi Intel.
Tak itlwm nie mam, bo wcześniej probowali z HeliPort i juz zostało usunięte.
Po wgraniu tych kextow do usb i zainstalowaniu OCLP WIFI działa, tylko prędkość jest zabójczo niska. widziałem właśnie ze niektórzy robili za pomocą HeliPort i mieli lepsze wyniki i juz sam nie wiem
Obecnie wyglada to tak
Po wgraniu tych kextow do usb i zainstalowaniu OCLP WIFI działa, tylko prędkość jest zabójczo niska. widziałem właśnie ze niektórzy robili za pomocą HeliPort i mieli lepsze wyniki i juz sam nie wiem
Obecnie wyglada to tak
- Załączniki
-
- Bildschirmfoto 2025-10-13 um 14.48.32.png (125.89 KiB) Przejrzano 182 razy