Asus Delux II upgrade do HighSierra

macOS High Sierra, macOS Sierra, macOS El Capitan, macOS Yosemite, macOS Mavericks, macOS Lion. Poradniki, instrukcje i dyskusje na temat instalacji.
Awatar użytkownika
pest801a
Posty: 48
Rejestracja: 21 lis 2020, 23:56

Re: Asus Delux II upgrade do HighSierra

Post autor: pest801a »

tak mam wbudowane Wifi ale nie uzywam go bluetooth uzywam ale mam na usb bo i tak jakos slabo dzialalo .

usunelem :
BrcmFirmwareRepo.kext
BrcmPatchRAM2.kext
clon sie odpalil po 7:25 wiatraki na karcie wystarowaly ok 1.26 i od tego czasu wisial na jednym obrazie az do zaladowania okna z logowaniem

film ze startu nie duzo na nim widac ale slychac jak zachowuja sie wentylatory i czas startu ogarne lepsze wideo zeby bylo widac jak to wyglada i dam linka,:
https://youtu.be/-OSrsvyItlw
Obrazek
*****************
porownujac wersje biosu z tej strony :
https://www.techpowerup.com/vgabios/216 ... 192-190827
to bios mam przestarzaly czy powinienem go aktualizowac?
np uzywajac AtiWinFlash to flash it do najnowszego?
******************
usunelem Cuda jak opisywali z linku :
https://www.travelertechie.com/2018/10/ ... macos.html
i po resecie nie wstaje w ogole


zaznaczylem tez inject ATI w Clover ale nie wiem jak to dziala bo nie widze roznicy

nie wiem czy ta karta byla uzywana to kopania crypto ale na windows nie chalasuje chodzi ok

Jakies pomysly ?
Asus x99 delux II| i7-6800K Broadwell E |8x16 3200MHz|RX 590|S.970evo1T, S.980pro1T S.960 512|2x2T SSD sandisk| Power be quiet! POWER ZONE 750W|CPU Cooler: masterliquid ML240 RGB+ noktua| obudowa: MacPro3.1|
Awatar użytkownika
Alpha01
Posty: 3316
Rejestracja: 21 kwie 2019, 18:04
Lokalizacja: Silesia Superior

Re: Asus Delux II upgrade do HighSierra

Post autor: Alpha01 »

Ten biały tekst to verbose, nieco zwalnia bootowanie, ale nie można nic wyczytać na telefonie. Najczęściej robi się zdjęcia.

Ja bym ten bios aktualizował.
Cuda można usunąć, ale ważniejsze by Webdriver usunąć. Albo boot argument
nv_disable=1

W config.plist nic nie zaznaczaj dla ati, ma być tylko WhateverGreen.kext.
Po menu Clovera widzę, że to ta nowsza EFI jest. v2, pewnie. Ale nie pamiętam czy ten kext tam był.

Jak nie używasz karty wifi, to wyjmij na czas instalacji.
Te wiatraki cały czas pracują na maksa? Oby Sierra tego nie powodowała.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, SAPPHIRE RX 570 NITRO+, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Awatar użytkownika
pest801a
Posty: 48
Rejestracja: 21 lis 2020, 23:56

Re: Asus Delux II upgrade do HighSierra

Post autor: pest801a »

Wieczorem ogarne bios,
Nagram filim aparatem zrobie tak zeby bylo widac text bedzie to najbardziej wiarygodne i bedziesz widzial co sie dzieje
Mam dodac argument botowania czy go usunac nv_disable=1
to jest Pierwsze twoje Efi bo drugie nie wstaje nawet przed wymiana grafiki i to co wyslales dla RX590 czyli 3 tez nie wstaje przekopiowalem WhateverGreen.kext i wstawilem do twojego eFI _v1 i chodzilo do momentu usuniecia CUDA z bibioteki

karty sieciowej nie moge wyjac bo jest zintegrowana
Asus x99 delux II| i7-6800K Broadwell E |8x16 3200MHz|RX 590|S.970evo1T, S.980pro1T S.960 512|2x2T SSD sandisk| Power be quiet! POWER ZONE 750W|CPU Cooler: masterliquid ML240 RGB+ noktua| obudowa: MacPro3.1|
Awatar użytkownika
Alpha01
Posty: 3316
Rejestracja: 21 kwie 2019, 18:04
Lokalizacja: Silesia Superior

Re: Asus Delux II upgrade do HighSierra

Post autor: Alpha01 »

Mnie chodziło raczej o kartę wifi, które to raczej da się wyjąć. Ale nie jest to takie ważne. Jest tylko zasada, przy problematycznych komputerach odłancza się wszystko, co nie jest konieczne. Zostawia 1dysk i mysz z klawiaturą.

Tak dodaje się nv_disable=1, to powoduje, że drivery Nvidia są kompletnie ignorowane. Ale najlepiej go usunąć, w sieci zajdziesz jak to zrobić.
Ja deinstalowałem najpierw Webdriver, potem Cuda i odnawiałem cache. Potem zamieniałem karty. No i wcześniej dopasowywałem efi. Działało zawsze.
Jeśli nie wstaje nie należy się poddawać tylko kilka razy wystartować. W razie czego wystartować bez cache.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, SAPPHIRE RX 570 NITRO+, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Awatar użytkownika
pest801a
Posty: 48
Rejestracja: 21 lis 2020, 23:56

Re: Asus Delux II upgrade do HighSierra

Post autor: pest801a »

jak odnowic Cache bez terminala bo na razie nie startuje?
Znalazlem cos takiego ale z terminalem:


Rebuilding kext cache is helpful if you're changing kexts on the local system. It's not necessary if you're only injecting via Clover. When the OS boots - it saves all currently used kexts into a cache for faster booting next time - and if you move things around in /Library/Extensions/ or /System/Library/Extensions/, you won't see those changes reflected until the caches are rebuilt.

An easy way to do so is via the following in the Terminal:
sudo kextcache -i /

***znalazlem cos takiego czyli mam w clover taka opcje tak?
zaznaczyc flage i ras resetowac:

UseKernelCache=No
********
NVram resetowalem z terminala .
I jak wystartowac bez Cache ?
Drivery i Cuda mam juz odinstalowane,.
czy ta karta nie powinna miec GPUsensors.kext ?
Asus x99 delux II| i7-6800K Broadwell E |8x16 3200MHz|RX 590|S.970evo1T, S.980pro1T S.960 512|2x2T SSD sandisk| Power be quiet! POWER ZONE 750W|CPU Cooler: masterliquid ML240 RGB+ noktua| obudowa: MacPro3.1|
Awatar użytkownika
Alpha01
Posty: 3316
Rejestracja: 21 kwie 2019, 18:04
Lokalizacja: Silesia Superior

Post autor: Alpha01 »

GPUsensors.kext - właśnie nie, to dodatkowy kext do monitorowania. Te sensory były też powodem niestartowania kompów czasami.

Cache najpewniej można pominąć w config.plist.
nocache.jpg
nocache.jpg (37.2 KiB) Przejrzano 466 razy

Webdriver deinstalacja:
NVWeb-Uninstall.jpg
NVWeb-Uninstall.jpg (65.09 KiB) Przejrzano 462 razy
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, SAPPHIRE RX 570 NITRO+, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Awatar użytkownika
pest801a
Posty: 48
Rejestracja: 21 lis 2020, 23:56

Re: Asus Delux II upgrade do HighSierra

Post autor: pest801a »

Ustawilem no cache i odchaczylem injeck ATI i mialem zaznaczone zeby wczytywal web Drivery .

System sierra clon wystartowal tak jak wczesniej po 1:30min, zalacza sie na max wentylatory karty . Chodza caly czas na max system wstaje ok 7:30. Na systemie mozna pracowac nic sie nie wiiesza ale glosnosc nie do wysiedzenia.

zrobilem test Fur Mark i chcialem sprawdzic jak ta karta chodzi na win wentylatory sa nieslyszalne a tem nie przekracza 79st.

tu widac jak testowalem

https://youtu.be/qWY5SC0FVFE

to co moge zrobic to upgrade biosu karty i od nowa zainstalowac sierre co myslisz?
Asus x99 delux II| i7-6800K Broadwell E |8x16 3200MHz|RX 590|S.970evo1T, S.980pro1T S.960 512|2x2T SSD sandisk| Power be quiet! POWER ZONE 750W|CPU Cooler: masterliquid ML240 RGB+ noktua| obudowa: MacPro3.1|
Awatar użytkownika
Alpha01
Posty: 3316
Rejestracja: 21 kwie 2019, 18:04
Lokalizacja: Silesia Superior

Re: Asus Delux II upgrade do HighSierra

Post autor: Alpha01 »

"mialem zaznaczone zeby wczytywal web Drivery" - tu powinno być odwrotnie, nie ma mieć już możliwości ładowania Webdriverów.

No coś masz nie tak.U mnie taki problem nigdy nie wystąpił z RX5x0. Ale miałem już High Sierra jak instalowałem moją.
Co jakbyś na próbę zmienił SMBIOS na iMac Pro z 2017?

Przypuszczam że w Sierra jest byk w driverze dla tej karty.
Trzeba by było dalej kombinować, by zainstalować nowszy system.
Wersję Sierry masz ostatnią, ale było jeszcze 14 security updates ... driverów ale nie zmieniano, więc nic by to nie dało aktualizowanie Sierry.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, SAPPHIRE RX 570 NITRO+, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Awatar użytkownika
pest801a
Posty: 48
Rejestracja: 21 lis 2020, 23:56

Re: Asus Delux II upgrade do HighSierra

Post autor: pest801a »

Flashowanie karty nie udane bios, ktory znalazlem nie zabardzo dziala zrobilem to pod win moze dlatego.
Obrazek
Udało mi sie jednak przywrocic do stanu poprzedniego i teraz dziala jak na poczatku
Asus x99 delux II| i7-6800K Broadwell E |8x16 3200MHz|RX 590|S.970evo1T, S.980pro1T S.960 512|2x2T SSD sandisk| Power be quiet! POWER ZONE 750W|CPU Cooler: masterliquid ML240 RGB+ noktua| obudowa: MacPro3.1|
Awatar użytkownika
Alpha01
Posty: 3316
Rejestracja: 21 kwie 2019, 18:04
Lokalizacja: Silesia Superior

Post autor: Alpha01 »

Qurcze, masz faktycznie trudny przebieg. Ale coś mi wpadło do głowy.
Zobacz co masz w BIOS pod 4G Decoding i jak jest deaktywowane to aktywuj i zobacz czy nowszy macOS zadziała.
Efi v2. z WateverGreen.kext.

Acha poślij to EFI które działa ci aktualnie. Ja to przez pomyłkę skasowałem.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, SAPPHIRE RX 570 NITRO+, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
ODPOWIEDZ