Problem z instalacją na ASUS N56VZ

Poradniki, instrukcje i dyskusja na temat instalacji macOS 10.14 Mojave na komputerze PC.
Hobbit
rookie

Problem z instalacją na ASUS N56VZ

Post autor: Hobbit »

Witam wszystkich;) Od kilku dni próbuję zainstalować mojave na moim laptopie ASUS N56VZ. Niestety utknąłem. Spreparowałem instalator na pendrivie 8gb zgodnie z instrukcją z tego forum (BD UTILITY), znalazłem kexta dla mojej karty na usb RTL8188CU, którą widzi instalator i dioda karty miga, jednak po sformatowaniu dysku i przygotowaniu partycji nie mogę przejść dalej. Wyskakuje monit "nie mogę połączyć się z serwerem odzyskiwania".
Nie mam pojęcia co dalej. Nie widzę wogóle opcji konfiguracji WIFI, nie ma internetu na Safari. Wbudowaną mam AR9485WB-EG ale nie znalazłem do niej działającego kexta. Z góry dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Post autor: Alpha01 »

W instrukcji pisalem, ze te wszystkie rozwiazania na bazie usb raczej maja nikle szanse. W tej metodzie dziala albo karta wifi jaka uzywa apple, w tym przypadku nalezy wymienic na BCM94352HMB, albo ethernet.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Hobbit
rookie

Re: Problem z instalacją na ASUS N56VZ

Dziękuje, pomogła wymiana wewnętrznej karty sieciowej laptopa, system zainstalowałem. Natomiast w tej chwili bez włożonego pendriva usb na którym jest instalka nie uruchomię systemu z dysku, w biosie widze Mac OS X, ale nie botuje. Coś źle zrobiłem podczas instalacji czy można to teraz poprawić?
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Montujesz obie ukryte partycje EFI, z instalacyjnego usb sticka i dysku ssd. Kopiujesz folder EFI z partycji Efi od usb do partycji efi na dysku startowym. Mount mozesz zrobic programem Clover Configuraror.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
Hobbit
rookie

W Clover Configurator w zakładce Mount EFI / Efi Partitions widzi tylko mój dysk na którym postawiłem Mojave, a pendriva z instalką już nie ma..
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Masz nieuregulowane porty usb. Przetestuj inne gniazda usb.
Bootloader OC
Hobbit
rookie

Dzięki. Niestety nie działa, clover configurator widzi tylko EFI dysku twardego (pendriva mam tylko na pulpicie), przekopiowalem partycje EFI z pendriva ale nie zamontowanego tylko widocznego na pulpicie na EFI zamontowanej clover configuratorem z dysku ale nic to nie zmienia. W biosie widać UEFI:PENDRIVE i z tego bootuje i Mac OS X z kórego nie startuje. Czy to wina pendriva czy coś jeszcze mogę zrobić?
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Cos masz nie tak. Mniejsza z tym. Wiesz o co chodzi, musisz wkopiowac dzialajacy folder EFI na EFI dysku startowego. Sa inne metody mountowania efi, poszukaj w sieci, na telefonie mi teraz trudno to opisac.
Bootloader OC
Hobbit
rookie

Jestem zielony, to moja pierwsza instalacja. Wywnioskowałem że po prostu boot sector nie ma odpowiedniego wpisu i nie botuje z dysku, próbuje zainstalować clovera na dysku na którym mam mojave z opcją wpisu boot0af MBR ale na końcu jest info że instalacja się nie powiodła..
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Moze lepiej sie najpierw pytaj, bo wszystkie manualne zmiany moga zaszkodzic tylko. Ze CC nie czyta usb to raczej wina niestandardowego wykonania instalacyjnego usb-sticka, albo problem z uprawnieniami. Ale moge jedynie gdybac, nie wiem przeciez co wlasciwie robiles.
Bootloader OC
ODPOWIEDZ