OC - Z390 m gaming, RX 580, Intel 9400F

Masz komputer na którym chcesz zainstalować macOS? Przymierzasz się do kupna nowych podzespołów? Szukasz porady? Chętnie pomożemy!
AkD
rookie

OC - Z390 m gaming, RX 580, Intel 9400F

Post autor: AkD »

Cześć, to moje pierwsze podejście do OC, a i pierwsze na tym sprzęcie w ogóle.
Odpalenie hacka bazowałem na tym i praktycznie nic nie zmieniałem: https://github.com/BenjaminX/Hackintosh ... 90M-GAMING

Z390M Gaming - wgrałem nowy modowany bios F9j z tego wątku, posiadający odblokowane MSR: https://www.tonymacx86.com/threads/giga ... am.291193/

System udało mi się odpalić dopiero po dodaniu 'agdpmod=pikera' inaczej miałem tylko czarny ekran po załadowaniu loga Apple do połowy.

:cry: Co nie działa i z czym nie mogę sobie póki co poradzić:
  • Displayport - po przełączeniu na DP, w ogóle nie wykrywa obrazu i muszę przełączyć na HDMI, w którym nie wykrywa 4k.
  • Ekran jest różowy :/ I tutaj problem wygląda następująco: na 10.15.5 po podmianie 'DisplayVendorID-XXX' kolory wróciły do normy, jednak obraz jest niewyraźny i skalowanie nie działa tak jak powinno, w BigSur w ogóle nie mogę podmienić 'DisplayVendorID-XXX', ponieważ nie mogę tam skopiować plików, a 'sudo mount -uw /' wciąż uważa, że wpisują złe hasło. W obu przypadkach dalej nie działa DisplayPort
EDIT:
udało się przywrócić kolory :) Rozdzielczości 4k jeszcze nie :cry:
OC wymagał zaznaczenia 'UEFI'-> 'JumpstartHotPlug' - inaczej nie odpalało mi recovery w BigSur.
W recovery odpalić Terminal:
csrutil authenticated-root disable

i dalej
Back in normal boot, mount the live volume as writable. This is possible as on Catalina:
diskutil mount disk1s5 # Use your live volume's disk identifier.

Kod: Zaznacz cały

sudo mount -uw /Volumes/Macintosh\ HD\ 1 # Use your live volume's name.
Make modifications to the live volume.
Generate and tag new APFS System Snapshot as follows:
# Create snapshot.

sudo /System/Library/Filesystems/apfs.fs/Contents/Resources/apfs_systemsnapshot -s "SnapshotName" -v /Volumes/Macintosh\ HD\ 1
# Tag snapshot for next boot.

sudo /System/Library/Filesystems/apfs.fs/Contents/Resources/apfs_systemsnapshot -r "SnapshotName" -v /Volumes/Macintosh\ HD\ 1
Reboot and voila!
Awatar użytkownika
Alpha01
Hardcore Hackintosher

Re: OC - Z390 m gaming, RX 580, Intel 9400F

Post autor: Alpha01 »

Fantastycznie, że się udało. Może wato wspomnieć o programie Hackintool, który w zakładce Displays potrafi utworzyć DisplayVendorID-XXX, wystarczy wyeksportować z haczykiem „Force RGB Mode”. Nie powinno być wtedy problemów z ostrością, czy innymi zjawiskami.
Ten błąd z kolorami nie jest powszechny, raczej rzadki. Na RX 580 słyszę o tym po raz 1. MacOS błędnie wykrywa monitor jako telewizor YCbCr. Otrzymasz wtedy niewłaściwe kolory i czasami rozmyte czcionki. Naprawa polega na poprawieniu EDID. Albo skryptem albo wspomnianym Hackintoolem.
Sam pozostaję jeszcze w Clover i na SAPPHIRE RADEON RX 570 NITRO+ problemów z DP i 4K nie ma.
Co do Big Sur to się na razie nie wypowiadam, czekam na wersję finalną.
Gigabyte Z390 M Gaming, Core i7- 9700K, PowerColor RX 5700 Red Dragon, 16GB Crucial Ballistix Sport 3000MHz
Bootloader OC
AkD
rookie

Re: OC - Z390 m gaming, RX 580, Intel 9400F

Post autor: AkD »

Jest to ASUS Radeon RX 580 Dual OC 4GB GDDR5, co dziwniejsze wcześniej, na poprzedniej konfiguracji z tą samą grafiką, karta działała bez najmniejszego problemu. Może to wina OC, wcześniej z Clover nie było takiego problemu.
Zaraz sprawdzę wymuszenie 2k w Hackintool + RGB i usunę poprzednią modyfikację w plikach systemowych, zobaczymy czy coś to da.

Co dziwniejsze dzieje się tak i na Catalinie i na BigSur
ODPOWIEDZ